Nyöszörgő púpok, hős amazonok

A gyerekeiket egyedül nevelő szülők közül sajnos túl sokan a gyerekeikért élek. Ne lógj mások nyakán, de ne legyél magányos hős sem! Legyen felnőtt baráti köröd!

Ne támaszkodj a gyerekeidre!

A gyerekeiket egyedül nevelő apák és anyák néha még élvezik is, hogy csakis a gyerekeiknek élnek. Életüket nemes célra áldozzák, és ettől jobban érzik magukat. A gyerekek viszont mindig megsínylik ezt a szülői magatartást. Az ilyen szülő azt hiszi, hogy sokat ad, de valójában érzelmileg kiszipolyozza a gyerekeit ahelyett, hogy felnőttként ő nyújtana neki szilárd, biztos alapot és vezetést. Súlyosan akadályozhatod gyerekeid fejlődését, ha odaadó “szereteteddel” fojtogatod őket!
620531k4433
Mielőtt beleveted magad a gyermekéért élő, neki egyszemélyben mindent megadó tökéletes szülő rémes szerepébe, gondolkozz kicsit józanul, és törekedj először arra, hogy megtaláld a saját lelki egyensúlyodat. A gyerekeidet véletlenül se használd kapaszkodóként! Ezt azért hangsúlyozom, mert természetes dolog belecsusszanni ebbe a hibába, és ezzel ronthatod el a leginkább gyermeked életét.

Ne stresszeld a környezetedet!

A nyöszörgő púp – Visszataszító és riasztó mások számára, ha megérzik, hogy rászorultnak érezzük magunkat, és kötelességük nekünk segíteni. Ha sajnálniuk kell, egyszer-egyszer segítenek, de egyre inkább elhúzódnak. Tartós kapcsolatok csak kölcsönös alapon képzelhetők el.

nyoszorgo-pupok-hos-amazonok

A hős amazon – A nyöszörgő púp ellentéte a hős amazon, aki büszkeséggel, falak építésével rejti el azt, amit nem mer elfogadni önmagában és a helyzetében. „Én nem szorulok rá senkire; meg fogom mutatni, hogy fantasztikusan megállom a helyem.” A megtépázott önbecsülés bizonyítási kísérlete. Sok előnye mellett (pl. nem hagyja el magát az illető) oda vezet, hogy az ilyen anya, vagy apa túlhajszolt lesz, és megszürkül a lénye. Keménnyé, céltudatossá, robbanékonnyá, állandóan túlterheltté és időzavarral küzdővé válik; nem lesz igazán kikapcsolódós ideje a barátaira, a gyerekeire. Nem tartható fenn hosszú távon ez a hozzáállás sem.

Ha szülő vagy, alapvető feladatod, hogy szilárd alapon neveld, vezesd a gyerekeidet. Nincs más választásod, mint alkalmassá válni erre a feladatra. De hogyan?

Barátságos viszonyban kellene megtanulnod együttélni a korlátaiddal, és közelengedni magadhoz azt a pár embert, aki tényleg elfogad, és néha még segíteni is van kedve. Időt kell szakítanod arra, hogy kikapcsolódj; lehetőséget kell adnod arra, hogy szeressenek, hogy süssön rád a nap. Különben kiégés vagy falnak ütközés lesz a vége. Mindkét szélsőség még nagyobb magányhoz vezet. Az emberek nem szeretik, ha elvárásokkal nyomasztod őket, de azt sem, ha nincs rájuk szükséged, vagy időd.

Szakíts időt másokra is – legyen baráti köröd!

Ápold a kapcsolataidat! Járj közösségbe! Kell hogy legyen társasági életed olyanokkal, akiknek akkor is megfelelsz, ha kevesebb is az időd és a pénzed társasági életre. Segít, hogy kiegyensúlyozott, egész ember legyél, mosolygósabb Mami.
620531k4433
Legyen életed a gyerekeken és az értük való fáradozáson kívül is!

Szerepeljenek a másik szülőt pótló más emberek is az életetekben

Ha nő vagy, férfiak: ehhez nem kell megvárnod, hogy újabb komoly párkapcsolatod legyen. A gyereknek szüksége van egészséges, normális, pozitív mintákra a másik nemből is, és jobb, ha olyanokkal találkozik, akik szerinted is megfelelnek erre a célra, mint ha a TV-ből, vagy a haverok közül választ magának ilyet. Kik lehetnek ilyenek körülötted? Ellenkező nemű testvéreid, tanárok az iskolában, akár családos emberek is a baráti körödből.

Engedd a gyerekedet is barátkozni! Hagyd a barátaival is időt tölteni, hagyd néha elmenni otthonról, és tedd te is ugyanezt.

Kapcsolódó:
Nevelés egyedülálló szülőként – Alkalmas vagyok?
Gyermeked nevelését egy sor szabály határozza meg?
Szúnyog mama, bögöly papa
Családi szabályok 1
Családi szabályok 2 – Törvény, vagy kegyelem?