Ne engedd, hogy a gyereked felhasználja ellened a bűntudatodat

Természetes, hogy gyerekeink a gyönge pontunkon tartanak erőpróbát. Tudniuk kell, megbírja-e őket a híd.

Ahhoz, hogy bármilyen körülmények között sikeres szülő legyél, szembe kell nézned jogos aggodalmaiddal. Igen, nem tudsz neki mindent megadni. Igen, valószínűleg másképp is csinálhattad volna; lehet, hogy a te hibád is, ha nehéz helyzetben vagytok.

Carl Larsson: Egy anya gondolatai

Carl Larsson: Egy anya gondolatai

Ha feldolgoztad, helyre tetted magadban, amit rosszul csináltál, akkor nem lehet téged ennél fogva manipulálni. Mivel feladatod van, nem engedhted meg magadnak azt a luxust, hogy korábbi hibás döntéseiden depressziózva tovább büntesd magad.

MERJ nevelni, korlátozni, fegyelmezni. A gyerek szükségletei nem változtak, sőt! Ha felbomlott a család, ő is sérült, vesztett, tehát fokozottabbak a szükségletei. Ha alacsonyabbra teszed neki a mércét, ha nem formálod, ha nem vagy következetes, erős és biztonságot nyújtó, ha kíméletből, sajnálatból, vagy alkalmatlanságtudatból nem mered vállalni a tanító, fegyelmező, iránymutató szülő szerepét, ismét megfosztod őt valamitől.

A korlátnélküliség bizonytalanságot eredményez, pedig most nagyobb biztonságra van szüksége, mint valaha. Nyújts neki nagyobb biztonságot azzal is, hogy mered nevelni!

Hasznos, ha vannak olyan ismerőseid, akikkel megbeszélheted a gyereknevelést. Beszélgetni róla, kérdéseket megvitatni, érezni, hogy nem egyedül vagy ebben: csodákat művel és önbizalmat ad. Természetes, ha néha bizonytalan vagy, a gyerekednek viszont biztos talajra van szüksége. Figyelj oda, hogy ne a gyerekedre támaszkodj, hanem felnőttekre! Legjobb, ha olyan valakik, akik néha számon is kérik rajtad a következetességedet.