Újra lehet kezdeni

Életünk természetes velejárója, hogy nem mindig viselkedünk és cselekszünk elveinknek megfelelően. Elfáradunk, kimerülünk, rossz napunk van, valaki igazságtalanul bánik velünk… és kiábrándító dolgokat vagyunk képesek művelni.

Csúfosan elbuktál? Kudarcot vallottál? A gyerekeid szeme láttára, füle hallatára sárba tiportad legfőbb elveidet?

A legtöbb rosszban van valami jó. Ha már bekövetkezett, használd ki, fordítsd a javatokra. Ha a gyereked előtt estél hasra, gondoskodj róla, hogy előtte is kelj föl. Ha csalódást okoztál neki, mutasd meg, hogy lehet egészséges módon kezelni ezeket az érzelmeket.

Carl Larsson: Lisbeth a nyírfánál

Carl Larsson: Lisbeth a nyírfánál

Mit jelent bocsánatot kérni?

A kapcsolatok működéséhez szükség van arra, hogy aki hibát követett el, az elismerje, hogy hibázott, ezzel kárt és szenvedést okozott, és a sértett előtt magára vállalja a hibájáért a felelősséget. Akár véletlenül történt, akár szándékosan; akár higgadtan cselekedett, akár indulatból; akár megelőzhette volna, akár nem. Az érzelmi bántás is károkozás: ha az üvöltözéseddel megijesztettél valakit, ha hazudtál, ha nem tartottad be az ígéretedet, akkor fájdalmat okoztál neki, amit már nem tudsz meg nem történtté tenni.

A bocsánatkérés azt jelenti, hogy a tettes a sértett előtt magára vállalja a felelősséget.

Ha kárt okoztál, az őszinte bocsánatkérés természetes része a kártérítés, a jóvátétel, amennyire lehetséges. De sok mindent egyszerűen nem lehet igazán jóvátenni. Ami történt, megtörtént.

A kapcsolatot viszont helyre lehet állítani, újra lehet kezdeni. Ehhez viszont mindkét fél szükséges.

Mit jelent megbocsátani?

Lelkünk és kapcsolataink egészséges működéséhez arra is szükség van, hogy a sértett félként meg tudjunk bocsátani. Ha tőlünk bocsánatot kért a vétkes, el tudjuk fogadni a bocsánatkérést, és képesek legyünk kimondani, hogy nem haragszom, és megbocsátok.

Az őszinte megbocsátás része, hogy hajlandó vagy a dolgot egyszer, s mindenkorra elfelejteni (nem emlegetni, a következő adandó alkalommal nem a másik fejéhez vágni), és hajlandó vagy a személyre úgy tekinteni, mint aki nem okozott kárt neked. Nem a memóriád fölött kell erőszakot gyakorolnod; egyszerűen döntsd el, hogy nem forgatod magadban többé azokat az emlékeket, és ha eszedbe jutnak is, nem azok alapján cselekszel.

Akire neheztelsz, azt börtönbe zárod a szívedben. Kapcsolataidnak is és saját lelki egészségednek is árt, ha erős lakat alatt őrzöd a sérelmeidet. Így előbb utóbb mindenki a börtönödbe kerül, aki egy kicsit is fontos neked. Felnőtt vagy, jól fejlett akarattal; tudod, mit jelent dönteni. Dönts úgy, hogy kiengeded láthatatlan börtönödből az ott raboskodókat!

Hogy nyilvánul meg az, hogy nem tartod börtönben azt, aki téged megbántott?

Ha hazudott, és megbocsátottál, akkor legközelebb nem neki olyanokat, hogy “nem tudom elhinni, hogy igazat mondasz, mert a múltkor is…!”

A megbocsátás a tiszta lap, az újrakezdés lehetőségét teremti meg a kapcsolatban. A gyerekeiddel való kapcsolatod sem kivétel ez alól, sőt! Hiszen melletted és általad alakulnak ki érzelmi alapjaik: az az élmény- és szokáshalmaz, amelyet saját kapcsolataikba magukkal visznek.

Ha borzalmasan viselkedtél, vagy a gyermeked szegte meg a szabályokat, most van itt a tiszta lappal induló újrakezdés ideje!