Hogy került ide ez az undok idegen?

kamasz-07A HOGY ÉRHETSZ EL VÁLTOZÁST A KAMASSZAL? c. sorozat 1. része
Döbbent szülők izzadt homlokkal kísérleteznek valamiféle emberi kapcsolat kialkításán megvadult kamasz gyerekükkel… Van remény?

Elképesztő nyomás nehezedik ma a tizenévesekre. Bizonytalan és vegyes értékeket közvetítő világunkban kétségbeesett őszinteséggel keresik a választ az ember legalapvetőbb kérdéseire:

  • Ki vagyok?
  • Miért vagyok?
  • Kiben bízhatok?

Helyzetüket nem könnyíti meg a rengeteg ellentmondásos üzenet, melyet korunk kultúrája közvetít.

Nehezen feldolgozható számukra a külvilág mindent átható szexualitása, amikor amúgy sem könnyű megbirkózniuk a száguldásnak induló hormonjaik okozta új kihívásokkal. Nincs mit csodálkozni azon, hogy sokan hihetetlenül rossz döntéseket hoznak, melyek következménye egész életükre kihat. Ha ezeket még megfűszerezzük némi drogozással és alkoholizálással, szinte természetesnek vehető, hogy olyan sok gyerek már 12-13 éves korára komoly problémákkal küzd.

Sokuk életét egyéb tényezők is nehezítik, úgymint:

  • A szülők válása
  • Mozaikcsalád
  • Szülő, vagy testvér elveszítése
  • Megszokott életüket felborító trauma

kamasz-07

Valahol ennek az egész káosznak a közepén a döbbent szülők izzadt homlokkal kísérleteznek valamiféle emberi kapcsolat kialakításán megvadult kamasz gyerekükkel… próbálják megérteni, mi történik vele, és benne. Az esetek többségében ezzel igen kemény fába vágják a fejszéjüket.

Azt veszik észre, hogy életükben menetrendszerű váltak az álmatlan éjszakák, a kimerítő veszekedések, és a gyomorszorító aggódás. Az eleven kisfiú, akit öröm volt nézni, az édes kislány, aki olyan boldogan ölelte át a nyakukat… egyik napra a másikra elveszett, és egy undok idegen él velük helyette.

Van remény?

Igen, van remény. Van remény a kamaszod számára. Van remény a családod számára még akkor is, ha egy-egy pillanatban reménytelennek tűnik a helyzet.

De nem abban van a remény, hogy egyszer majdcsak elmúlik ez az időszak is, addig meg csak lesz valahogy. Nem a passzív kivárás a feladatod; ennél többet tehetsz. A remény új dolgok megértésével kezdődik.

Most induló sorozatunk következő részeiben abban szeretnék segíteni, hogy meghitt kapcsolat jöhessen létre köztetek. Ha az itt olvasottakat komolyan veszed és a gyakorlatban is ezen az új módon közeledsz tizenéves gyerekedhez, magad is meg fogsz lepődni a változáson!

Ha a kamaszkor küszöbén álló gyerekeid vannak, már most kezdd el gyakorolni az itt leírtakat. Ha megteszed, jó eséllyel meg tudod előzni azt a sok szívfájdalmat, amit egy kamasz küszködése-vergődése okoz magának és az egész családjának.

HOGY ÉRHETSZ EL VÁLTOZÁST A KAMASSZAL? c. sorozat

Minden a kamaszok neveléséről