A változás kezdete

A HOGY ÉRHETSZ EL VÁLTOZÁST A KAMASSZAL? c. sorozat 2. része
Először a kiindulópontot kell megkeresned: azt, ahonnan aztán el tudod kezdeni az odafigyelést és a változtatást. Gondold végig: mit akarsz igazán? Mi a szíved leghőbb vágya kamasz gyerekeddel kapcsolatban?

Mit szeretnél elérni?

Ugye nem az a legfőbb törekvésed, hogy jó fejnek tartson? Ugye nem azt próbálod minden igyekezeteddel elérni, akár megvesztegetés árán is, hogy “szeressen”; azzal, hogy minden tőled telhetőt megadsz, vagy megengedsz neki… vagy megpróbálod “megértően” elnézni, ha átlépi a kijelölt határokat?

A tapasztalat azt mutatja, hogy a szülők a szükségesnél sokkal több energiát fordítanak arra, hogy boldoggá tegyék a gyerekeiket, és sokkal kevesebbet arra, hogy segítsenek nekik felnőni.

Egy cél lebegjen a szemed előtt:
Vezesd krisztusi gondolkodásmódra a gyerekedet!

kamasz-12

A Biblia így fogalmazza meg a másokra is tekintettel levő krisztusi magatartást:

Ekkor odament az írástudók közül egy, aki hallotta őket vitázni, és mivel tudta, hogy Jézus jól megfelelt nekik, megkérdezte tőle: “Melyik a legfőbb az összes parancsolat közül?” Jézus így válaszolt: “A legfőbb ez: Halljad, Izráel, az Úr, a mi Istenünk, egy Úr, és szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből. A második ez: Szeresd felebarátodat, mint magadat. Nincsen más, ezeknél nagyobb parancsolat.”
– Márk 12:28-31

Ez legyen a célod, kedves Szülőtársam… függetlenül attól, hogy jelenleg hol tartasz a szellemi-lelki életedben. Még nem találkoztam olyan szülővel, aki azt akarta volna, hogy a gyereke ne szeretettől vezérelt, hanem öncélú, zsákmányleső, érdekvezérelt módon gondolkozzon és éljen. Nem vallásosságról, hanem a másokkal együttérző, a másokra is tekintettel lévő, a mások javát is szolgáló hozzáállásról beszélek akkor, amikor krisztusi magatartásról beszélek.

Etikus gondolkodás az örökléttel is számoló perspektívából (örökkévaló szemléletből) fakad, nem abból, amely csak az itt és most dolgaival foglalkozik. Az ilyen perspektíva nem alakul ki magától. Tudatos nevelés, sok-sok idő, energia, szeretet és odafigyelés eredménye. És veled kezdődik. Azzal, hogy segítesz a gyerekednek túlnőni és túllátni önmagán… hogy ne maradjon önközpontú és önző.

A kamaszkorban ezt elérni elképesztően nehéz feladat. De a szelíd és határozott szülő még a tizenéves gyerek gondolkodásmódját is képes formálni.

HOGY ÉRHETSZ EL VÁLTOZÁST A KAMASSZAL? c. sorozat

Minden a kamaszok neveléséről