A múlton nem lehet változtatni

kamasz-21A HOGY ÉRHETSZ EL VÁLTOZÁST A KAMASSZAL? c. sorozat 3. része
Amíg az indulatain akarsz változtatni, addig nem lesz vele meghitt kapcsolatod. Dühe nem ellened irányul: a biztonságos zóna vagy, ahol okádhat és köpködhet.

Tizenéves gyereked indulatait, múltbeli döntéseit, és az őt korábban ért hatásokat nem áll módodban megváltoztatni. Nem lehet a múltjából kitörölni, ami saját rossz döntései következtében, vagy mások hibájából megtörtént vele. Visszamenőleg azon sem változtathatsz, ami a te mulasztásaid, vagy téves nevelési felfogásod miatt történt vele. Ami történt, megtörtént. Nem lehet újraírni a történelmet.

Az idő kerekét nem lehet visszaforgatni. A múltbeli hatásokat, és a belőlük fakadó indulatokat nem lehet megváltoztatni, bármennyire is szeretnéd.

Ezt az elején tisztáznod kell magadban, különben újra meg újra a megváltoztathatatlan dolgokra fogod fecsérelni az erődet. Engedd el a megváltoztathatatlant, hogy oda tudj figyelni arra, amin viszont még lehet változtatni!

Lehet még változtatni a gyereked gondolkodásmódján, és ennek következtében a magatartásán. Ez határozza meg a jövőjét. A múlton ugyan nem változtathatsz, de a jövőjét meghatározó legfontosabb tényezőkön igen! Ez a felismerés az első lépés ahhoz, hogy új módon tudj bánni küszködő kamaszoddal.

A megbocsátás akkor kezdődik, amikor nem várod, hogy jobb legyen a múltad.

Ha meg tudod ragadni a megbocsátás lényegét, hatalmas fordulat következhet be abban is, ahogy az összeütközéseket kezelni tudod. Ez az első lépés az olyan jövő felé, amelyet nem árnyékolnak be, nem terhelnek, és nem mérgeznek a múlt sérelmei.

Felfogtad, mit jelent ez? A múltad, a gyereked múltja soha nem fog megváltozni. És az sem, ahogy a múlttal kapcsolatban érez. Ha a múltra vonatkozó indulatok megváltoztatására törekszel, zsákutcában jársz.

Kamasz koromban az anyukám sokszor mondta, hogy változtassak a hozzáállásomon. Az ilyen tanácsokat azért tartottam idegesítőnek, mert azt szűrtem le belőlük, hogy nem ért meg.

Te sem fogsz tudni változtatni a gyereked indulatain. Maximum azt éred el, hogy a fejedhez vágja: Szánalmas, hogy semmit nem vagy képes megérteni!

A legokosabb dolog, amit ilyenkor tehetsz: az, hogy elviseled. Gyakorolj azonnali megbocsátást. Tizenévesed dühe elsősorban nem ellened irányul. Te csak a biztonságos zóna vagy, ahol okádhat és köpködhet.

kamasz-21

A tizenéves elsősorban azokra borítja elszabadult érzelmeit, akiket szeret

Kamasz gyereked azért hergeli fel magát, hogy mentséget találjon a viselkedésére; hogy legyen indoka arra, amit csinál. Próbáld megérteni, hogy a serdülő elsősorban azokra borítja elszabadult érzelmeit, akikkel biztonságosnak érzi a kapcsolatát. Azokra, akikről tudja, hogy nem fogják elhagyni. Ha ugyanezt tenné az olyan nagyra tartott barátaival, másnapra egyedül maradna.

Tanulj meg tehát megbocsátani neki, amikor így viselkedik. Tartsd szem előtt, hogy a múltját nem tudod megváltoztatni. Visszamenőleg nem tudod megváltoztatni azokat a kisgyerekkori hatásokat, amelyek ma ezekhez a vulkánkitörésekhez vezetnek (beleértve saját mulasztásaidat, nevelési hibáidat is). Tizenévesed elsősorban rajtad, rajtatok fogja levezetni a haragját… és ez téged is meg fog viselni.

Ha ebbe nem bírsz beletörődni, és azt tartod legfőbb szülői küldetésednek, hogy megváltoztasd gyereked dühös indulatait; ha azon igyekszel, hogy meggyőzd, mennyire rossz az, amit csinál… akkor tovább mélyül és szélesedik a köztetek lévő szakadék. Amíg kitartóan dolgozol haragos viselkedése megváltoztatásán, addig képtelen leszel vele olyan kapcsolatot kialakítani, amely ajtót nyit a krisztusi, másokra is tekintettel lévő, szeretetteljes lelkületnek, amire annyira vágyakozol.

HOGY ÉRHETSZ EL VÁLTOZÁST A KAMASSZAL? c. sorozat

További cikkek a kamaszok neveléséről