Beszélgess vele önmagáról – Tegyél fel inspiráló kérdéseket!

kamasz-apa-fiuA HOGY ÉRHETSZ EL VÁLTOZÁST A KAMASSZAL? c. sorozat 8. része
Amitől olyan kapcsolatotok lehet, amilyet mindig szerettél volna. Szokatlan, elgondolkoztató, fantáziát beindító kérdéseidből azt is megtanulja kamasz gyereked, mit jelent valakit beljebb engedni az életébe.

Honnan tudhatja a kamaszod, hogy amit teszel, azt őmiatta, és nem magad miatt teszed?

Abból, ahogy beszélgetsz vele, ez is minden másnál világosabban kiderül!

  • Juttasd kifejezésre sokféleképpen, hogy szeretsz vele lenni, élvezed a társaságát!
  • Szeresd okosan, amikor nehéz vele!
  • Vádló kijelentések helyett kérdéseket tegyél fel neki! Elgondolkodtató, a fantáziáját beindító kérdéseket, ahol nem “igen”, vagy “nem” a válasz, hanem kifejtheti, amit gondol; és ahol nincs “jó”, vagy “rossz” válasz! Ez azt jelenti, hogy ne javítsd ki, ne oktasd ki, ne szállj vele vitába, ha olyat mond, amivel nem értesz egyet!
  • Magvas kijelentések helyett kérdésekkel kezdeményezz tartalmas beszélgetéseket, és kíváncsian hallgasd végig, hogy kifejtse a mondanivalóját; előbb-utóbb ő is eltanulja ezt a stílust. Talán egyszer eljön annak is az ideje, amikor a kamaszod is képes lesz kíváncsian meghallhatni a te véleményedet!

Ez az utolsó lesz a legnehezebb… de pont ezzel tudod a legjobban kifejezni, hogy tényleg jobban szereted-e őt, mint magadat. Kérdéssel vezesd be a beszélgetést, és kérdéssel is fejezd be!

Ha például a fiadat érdeklik a kocsikat, elejthetsz egy ilyen kérdést: “Minden ember olyan, mint egy kocsi. Szerinted a te egyéniséged milyen kocsihoz hasonlít?” Állatkedvelőknek ugyanez megteszi vadállattal is. Én a kutyákért rajongtam 13 évesen: apukám hosszan képes volt hallgatni kiselőadásaimat a különféle kutyafajtákról, és Konrad Lorenz etológus a kutyákról és más állatokról szóló elméleteiről. Egy kérdéssel, felvetéssel beindított, és egész úton (számomra legalábbis) rendkívül érdekfeszítő beszélgetést folytattunk, amíg a villamos eldöcögött velünk a Batthyány tértől a Kosztolányi térig.

Korábban is javasoltam már heti beszélgetős randit; ha egy délutáni programhoz túl sűrű a napirendetek, reggelizni is lehet kettesben jó korán, iskola előtt! (Vagy szombaton késő reggel.) De rengeteg más lehetőség is van!

Mi például többfélét szerettünk váltogatni: rossz időben “gyilkostornára” (egy elég durva női tornát neveztünk el így), zumbázni, konditerembe, moziba, vagy Promodot nézegetni jártunk a lányaimmal, de a rövid kiruccanásaink szinte mindig azzal végződtek, hogy valahol beszélgettünk egy jót. Néha csak beültünk valahova kávézni, teázni. Jó időben pedig sétáltunk egyet. Még most, a kamasz évek elmúltával is, amikor (átmenetileg) egy óceán választ el tőlük, hosszan beszélgetünk telefonon (általában késő este), és csetelünk a gmailen, vagy a facebookon (amióta beépített kamera is van a laptopomon, látjuk is egymást).

No de vissza a kamaszokkal való beszélgetős randikhoz. Találj ki egy jó kérdést, és miután válaszolt, ne mondj semmi tanító jellegűt, hanem a beszélgetés fonalát követve tegyél fel mégegyet.

Gondolkozz olyan kérdéseken, amelyek szerinted életet vinnének a beszélgetésbe! Ezzel észrevétlenül arra is megtanítod, hogy lehet tartalmasan és élvezetesen is kommunikálni valakivel. És megtanítod olyan dolgokon is elgondolkozni, amelyeken ritkán szoktunk, a gyors válaszok és az azonnal elérhető információk korában.

kamasz-apa-fiu

Szokatlan, fantáziát beindító kérdéseidből azt is megtanulja kamasz gyereked, mit jelent valakit beljebb engedni az életébe… és hogy ő tényleg fontosabb neked, mint saját magad.

[Frissítés: Tegyél fel jó kérdéseket! – sok jó kérdés]

A Bibliában olvasható, hogy még a bolond is bölcsnek tűnik, ha csöndben marad (Példabeszédek 17:28). Innen ered a közmondás: ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna. Ha kérdéseket teszel fel, engedd válaszolni is a gyerekedet. Ha figyelmesen meg tudod hallgatni, anélkül, hogy mondanál valamit, a kommunikáció művészetének újabb titkára tanítod. Bölcs szülőként fogsz viselkedni, és olyan kapcsolatot fogsz megalapozni, felépíteni és ápolni érlelődő gyerekeddel, amilyet mindig szerettél volna.

Ilyen kapcsolatot ő is szeretne veled. Csak olyat nem, amelyben folyton a magad nótáját fújod.

Jut eszembe: egy másik dolog, ami azt mutatja, hogy fontos neked, ha ő választhatja a helyet, ahova elmentek együtt. Ebből az is kiderül, hogy olyan dolgokra is hajlandó vagy a kedvéért, ami neked új, vagy idegen, neki viszont tetszik.

A HOGY ÉRHETSZ EL VÁLTOZÁST A KAMASSZAL? c. sorozat többi része
Minden a kamaszok neveléséről