Készítsd elő és hajtsd végre a változást!

kamasz-04A HOGY ÉRHETSZ EL VÁLTOZÁST A KAMASSZAL? c. sorozat 10. része
Cselekvési terv birtokában a legtöbb család gyorsan elindul az élhető környezet felé vezető úton. A terv, amely tényleg megváltoztatja a családodat…

Jó lenne valami gyors megoldás minden családi és nevelési problémára. Jó volna egy reggel arra ébredni, hogy amíg az igazak álmát aludtuk, megtörtént az áhított változás.

Sajnos nem létezik gyors megoldás. A változás irányába az az első lépés, hogy legyen otthon rend. Lehetsz attól még nyugodt, laza és elengedett… a rend működhet akár tervezett káoszként is… de a rendnek kell uralkodnia.

A rend kialakítása és a változás megőrzése időigényes feladat. Megtervezett módon, előre megfontolt szándékkal, gondos mérlegeléssel kell hozzálátnod. Cselekvési terv birtokában a legtöbb család gyorsan elindul az élhető környezet felé vezető úton.

A terv, amely tényleg megváltoztatja a családodat:

1. Tudd, hogy miben van szükség változásra!

Ha a gyereked továbbra is azt teszi, amit eddig, hol fogtok tartani 5 év múlva? Ő hol fog tartani? Ha nem tetszik a válasz, változásra van szükség. Megfelel a mai nap a változás elindítására?

Min akarsz változtatni? Mit szeretnél másmilyennek látni?

Ülj le, és írd össze, mi mindennel vagy megelégedve, és mi az, amivel nem. Imádkozz, hogy isten szeretete töltse meg a szívedet, és ne hatalmasodjon el benned a keserűség! Mialatt gondolkozol és írsz, ne engedd, hogy azok a bajok, amelyeket esetleg te magad okoztál, eltérítsenek a szándékodtól! Az a tény, hogy sok baj forrása éppen te vagy, ne akadályozzon meg abban, hogy miután ezt felismerted, hozzákezdj a változtatáshoz, és a gyerekeidtől is együttműködést várj.

Minden egyfolytában változik. A gyerekeid egyre idősebbek lesznek, új lehetőségek adódnak, új dolgokkal ismerkednek meg, te pedig egyre bölcsebb leszel (ugye?).

Ma nem kötheti meg a kezedet az, amit évekkel ezelőtt rosszul tettél, vagy éppen elmulasztottál. Cselekvésednek nem szabhatnak határt azok a hibák, amelyeket régebben elkövettél, és amelyeken ma már nem tudsz visszamenőleges hatállyal változtatni. A következményekkel együtt kell élned, igen. De ne ücsörögj múltbeli hibáid börtönében! Nem vagy bezárva.

Ne leplezd, ne szépítsd a múltat! Ne mentegesd magad, hanem lásd be, hogy hibáztál.

A megbocsátás azt jelenti, hogy nem reménykedsz abban, hogy jobb múltad lehet. Ha el tudod fogadni, hogy a múlton már nem tudsz változtatni, tovább is tudsz lépni. Előre tudsz lépni. Ha eddig nem tetted, itt az ideje.

Ne félj megnevezni a rossz dolgokat!

Ha valamibe már annyira beletörődtél, hogy már nem is zavar, attól még lehet ártalmas. Ismerd fel és ismerd el, amit nem jól tettél a gyerekeiddel szemben. Ez itt a felismerés ideje – ahhoz, hogy változtatni tudj, előbb el kell fogadnod, hogy szükség van rá.

Azzal foglalkozz, ami fontos! Egy házaspár 4 oldalon keresztül sorolt fel jobbnál jobb változtatnivalókat! Nem kétlem, hogy minden egyes tétellel kapcsolatban igazuk volt, de szörnyű lett volna, ha nekilátnak mindenen egyszerre változtatni. Többet érsz el, ha a egyelőre csak a 2-3 legfontosabb dologban tervezel beható változást. Imádkozz józan belátásért és nyitott lelkületért: miután a gyerekeiddel is beszélgettél róla, lehet, hogy te is más színben fogsz látni néhány dolgot!

“Ne ingereljétek gyermekeiteket, hanem neveljétek az Úr tanítása szerint fegyelemmel és intéssel.”
– Efezus 6:4

2. Készítsd elő a terepet!

Őszintén, egyszerűen, nem a magas lóról mondd el nekik, hogy úgy érzed, változásokra van szükség a családban. Még ha elég jól sejted is, min kellene változtatni, érdemes ezen a ponton csak annyit mondani:

– Nem tudom pontosan, min, de úgy érzem, hogy valamin változtatnunk kellene.

Sőt, tőlük is érdemes megkérdezni, hogy ők személy szerint milyen változásokat látnának szükségesnek. Bármit is mondanak, próbálj ne reagálni, hacsak vissza nem kérdeznek. Várd meg, míg olyasmit hallasz:

– És szerinted, Anya (vagy Apa), minek kellene megváltoznia a családunkban?

Még ekkor sem kell elkapkodnod a választ. Mondd inkább, hogy:

– Hmmm, érdekes kérdés. Hadd gondolkozzak rajta egy darabig.

Ha ugyanis az első kínálkozó alkalommal elmondod az összes válaszodat, nem lesz érdemes komolyabban, ötletesebben fontolgatniuk, mit volna érdemes másképp csinálni. Engedd, hadd tegyék magukévá a kérdést; hadd szülessenek bennük igazi, eredeti, saját válaszok!

Ha tényleges változásokat akarsz látni a családban, sokkal célravezetőbb a saját elképzeléseid helyett a gyerekeid javaslataiból kiindulni. Mi történne például, ha valami ilyesmit mondanál:

– Szerintem túlságosan gyereknek kezelünk benneteket, pedig már nem is vagytok gyerekek.

Ennyi. Hogy válaszolnak? Talán valahogy így:

– Mit akarsz ezzel mondani, Apa?

– Nem is tudom… Csak úgy gondolom, nem kellene már gyereknek kezelnünk titeket.

Várd meg, mi lesz. A változásra készíted elő a terepet.

Olyasmit is mondhatsz, ha tényleg így érzel, hogy:

– Anyátok és én nem akarjuk, hogy így menjenek tovább a dolgok.

Vagy:

– Úgy érzem, hogy ki vagytok rám akadva, és nem akarom, hogy ez továbbra is így legyen.

Vagy:

– Úgy érzem, nincs minden rendben köztünk. Talán meg kellene változtatni valamit.

Ennyi is elég lehet:

– Azt hiszem, kezdelek benneteket elveszíteni, és nem akarom ölbe tett kézzel végignézni.

Ez már kemény dió, mert valamelyik gyerek nagy valószínűséggel megkérdezi:

– Konkrétan mire gondolsz?

Még ne pakolj ki! Csak mondj valami ilyesmit:

– Nem tudom, csak úgy érzem, hogy kezdelek benneteket elveszíteni.

Mindezzel a következő lépéshez készíted elő a terepet. Ahhoz, amikor majd elmondod nekik, hogy szerinted mi a probléma.

3. Készítsd fel a családot a változásra!

Miután eltöltöttél némi időt a terep előkészítésével (mondjuk egy héttel később), feltárhatod a legfontosabb problémákat, amelyeket a családban látsz. Most sem muszáj mindent egyszerre a fejükre zúdítani. Egyelőre csak egy pár dologgal indíts.

Tegyük fel például, hogy a családban a legnagyobb gond a tiszteletteljes hangnem hiánya. Valahogy így kellene indítanod:

– Drágám, üljünk le, és beszélgessünk arról, amit a múlt héten említettem.

Ha nem hajlandó egyeztetni veled egy időpontot, amikor le tudtok ülni beszélgetni, akkor vedd el tőle valamelyik, a szülői ház által nyújtott privilégiumát, ami fontos neki, de nem szükséges az életben maradáshoz. A számítógép-használat jogát, a mobiltelefonját, valamelyik fontos kütyüjét, vagy mást, amit a te jóvoltodból élvez. Olyasmit, amiről nem tud könnyedén lemondani. Lehet, hogy kiabálni fog:

– Ez manipuláció! Zsarolás!

Erre nyugodtan felelheted:

– Igazad van. De úgy érzem, fontos, hogy beszéljünk. Tehát, mikor érsz rá?

És javasolj néhány időpontot!

Ha a gyereked ennek ellenére nem áll kötélnek, ne erőltesd egy darabig. De ha legközelebb sem hajlandó leülni beszélgetni, megint vegyél el tőle valamit. El kell, hogy érjen hozzá az üzenet, hogy egyre több lesz a fájdalom az életében, amíg hajlandó nem lesz leülni veled beszélgetni. Kénytelen lesz dönteni.

Talán számodra is új lesz ez az eljárás. Különösen, ha egyedülálló szülő vagy. Kamaszokat nehéz egyedül nevelni. Már az alaphelyzet is a legtöbb esetben valakinek az elveszítésével alakult ki. Eleinte a közös veszteség talán közelebb hozta egymáshoz a gyereket és a szülőt. De ha a gyerek minden idejét a barátaival tölti, a nevelése lehetetlenné válik, mivel a szülő helyett már a kortársaitól várja az útbaigazítást. Egy darabig a túlterhelt szülő élete kényelmesebbnek tűnhet az önállósodott gyerek miatt. Ha azonban vissza akarja szerezni szülői szerepét, nagyon nehéz dolga lesz. Különösen, ha ez olyankor történik, amikor ez a szülő már új kapcsolatban él. Mégis szükséges és fontos lépés a szülői szerep visszaszerzése, ha szembe akarsz nézni a családban felhalmozódott problémákkal.

kamasz-04

4. A fordulópont: közöld világosan a változást!

Ez az a pont, amikor elkezded véghezvinni a változásokat. És ebben az első lépés az, hogy el kell mondanod, milyen változást akarsz látni. Ekkor kell olyasmit mondanod, hogy:

– Ennek és ennek meg kell változnia… szeretném, ha ez és ez másképp működne.

Ekkor sorolhatod fel azt a 2-3 dolgot, vagy magatartást, amelyek ellen eddig nem léptél fel határozottan, de mostantól kezdve nem lesznek elfogadhatóak. Itt a lehetőség, hogy megváltoztass korábbi hozzáállásokat, rossz beidegződéseket és elképzeléseket. Eljött az ideje, hogy kimondd:

– Hibát követtünk el azzal, hogy ezt megengedtük.

Ez az a fordulópont, amitől kezdve a dolgok más mederbe kerülhetnek. Remélhetőleg az új korszak kezdete!

5. A terv megvalósítása

A családi rend helyreállításának ez az a része, ami meghatározza, hogy eredményesen valósul-e meg mindaz, amit e sorozatban olvastál. [HOGY ÉRHETSZ EL VÁLTOZÁST A KAMASSZAL? c. sorozat] Most fogod megtanulni, mikor kell erősnek lenned, és mikor érzékenynek.

Ezen a ponton tanulod meg, hogy a gyerekeidnek némi átmeneti fájdalmat kell átélniük azért, hogy megértsék: a helytelen viselkedés az esetek többségében következményekkel jár. Ez az a pont, ami szükségessé teszi a szülők teljes együttműködését, akár együtt élnek, akár külön.

Ebben a döntő szakaszban derül ki a gyerekeid számára, hogy mennyire gondolod komolyan ezt a változás-dolgot. Mekkora tényleges, őszinte elhatározás van benned arra, hogy rendet teremts a családi életetekben? A gyereked most látja meg, hogy képes vagy-e kitartani amellett, amit mondasz, és hogy tényleg hiszel-e abban, amit csinálsz.

Azt gondolom, hogy egy mindenki számára áttekinthető értékrend, vagy “hitrendszer” kialakítása az egyik legjobb módja annak, hogy megértesd a gyerekeddel, milyennek akarod látni a családotokat a jövőben. Később ezt is elmagyarázom.

Könnyűnek tűnik ez az öt pont? Egyes családokban könnyű. Másokban nem az.

Eleinte talán kevés lesz közöttetek az egyetértés, és az új rend kialakítása sok fájdalommal, kényelmetlenséggel, és feszültséggel járhat. De az átmeneti mélypontok után mélyebb és egészségesebb lesz köztetek a kapcsolat.

A HOGY ÉRHETSZ EL VÁLTOZÁST A KAMASSZAL? c. sorozat többi része

A SZEREZD VISSZA A BIZALMÁT! c. sorozat
FELELŐSSÉGTUDAT KAMASZKORBAN c. sorozat
Még több a kamaszokról