Hogy hozhatod helyre, ami elromlott?

megbocsátás, újrakezdés

Újrakezdés a gyerekeiddel

Jó kapcsolatban akarsz lenni a gyerekeiddel, ők viszont sokkal jobban szeretnék, ha inkább békén hagynád őket? Hogy hozhatod helyre, ami elromlott? Hogy kezdhetsz velük új, eleven, meghitt kapcsolatot?

A Biblia azt mondja, hogy a gyerekek TISZTELJÉK a szüleiket. Tisztelettudóan és engedelmesen kellene tehát viselkedniük. De ők is ugyanúgy esendő természetűek, mint mi, felnőttek. Ebből következik, hogy minden családban minden nap adódik lehetőség, hogy megbocsássunk egymásnak, békét kössünk, és tiszta lappal kezdjük újra a kapcsolatot.

Időnként magunkra haragítjuk egymást. Ilyenkor helyre kell állítani a békét a kapcsolatban. A gyerekeinkkel is ugyanez a helyzet. Nem akarunk rájuk tartósan haragudni, és nem akarjuk, hogy tartósan haragudjanak ránk.

Az Efezus 6:4 a szülőket arra figyelmezteti, hogy ne ingereljék haragra a gyerekeiket. Mikor és mivel ingerli a szülő haragra a gyerekét? Például azzal, ha túl szigorú, ha rosszindulatúan keresztülhúzza a számításaikat, ha fölöslegesen akadályozza őket, ha kiszámíthatatlanok az elvárásai, ha következetlen a fegyelmezésben, vagy ha nem ér rá odafigyelni rájuk. Részletesebben itt olvashatsz erről: Szülői visszaélés – “Ne ingereljétek gyermekeiteket!” »

Mit tegyél tehát, ha rájöttél, hogy nem a legjobban bántál a gyerekeiddel? Ha nem tanítottad őket Isten dolgaira? Ha a lelkületük helyett a viselkedésükkel voltál elfoglalva és túl sokat szigorúskodtál velük? Ha túl engedékeny voltál, és mulasztásaid vannak a fegyelmezés terén?

Kezdd újra!

Hadd könnyítsem meg a dolgodat négy javasolt lépéssel:

megbocsátás, újrakezdés

Az újrakezdés lépései

ELSŐ LÉPÉS: Kérj tőle bocsánatot, és mondd meg neki, hogy tiszta lappal újra szeretnéd kezdeni a kapcsolatotokat.

Nyilván rájött már ő is, hogy nem vagy tökéletes. Ne is próbálj annak látszani; fontos, hogy hiteles ember maradj a szemében. Amikor őszintén, magyarázkodás nélkül és konkrétan elmondod neki, miben hibáztál, alázatot és őszinteséget tanul a példádból.

Ilyen stílusban lehet előterjeszteni a bocsánatkérést:

Sok hibát követtem el azzal, ahogy eddig bántam veled: [KONKRÉTUMOK]. Ezentúl másképp szeretném csinálni. Szeretném tiszta lappal újrakezdeni a kapcsolatunkat. Megbocsátasz?

Remélhetőleg azzal fog válaszolni, hogy megbocsát.

MÁSODIK LÉPÉS: Magyarázd el neki világosan és érthetően (a korának megfelelően), hogy mi lesz másképp ezentúl.

Légy egyértelmű és konkrét, hogy értse, mire számíthat a jövőben. A várható következmények “ha… akkor…” felsorolása hasznos lehet ezen a ponton.

Mától kezdve, ha [KONKRÉTUM], nem várom meg, amíg dühös leszek. Nem foglak egymás után ötször kérlelni, vagy emlékeztetni, hanem… [KONKRÉTUM] lesz a következmény.

Például:

  • Este tízkor be kell fejezned a tanulást, hogy időben le tudj feküdni. Úgy oszd be a délutánodat, hogy este tíz előtt kész tudj lenni. Reggel felkelhetsz korábban, ha szükséges, de 10 után nem foglalkozhatsz az iskolai dolgaiddal.
  • Ha megütöd a testvéredet, nem játszhatsz vele tovább, hanem ide kell ülnöd mellém.
  • Ha legközelebb tiszteletlen hangon beszélsz Apával, vagy Anyával, három oldalt kell írnod a tisztelet értelméről.

HARMADIK LÉPÉS: Teremts alkalmat a szorosabb kötődésre: érezzétek jól magatokat együtt!

Minden egyes gyerekeddel folyamatosan erősítsd a meghitt kapcsolatot: élvezzétek sokszor egymás társaságát. Legyen gyereked elsődleges élménye, hogy jó dolog veled lenni.

Ha kamaszod van, hívd el magaddal, amikor biciklizni, futni, tornaórára, edzőterembe, fodrászhoz, vagy amikor vásárolni mész, állatorvoshoz viszed a kutyát, vagy szervízbe a kocsit. Mondd meg neki, hogy a társaságában jobban érzed magad, mint nélküle. Menj el a sportversenyeire, szerepléseire, és drukkolj neki! Hallgasd meg a zenéit, és próbáld felfedezni, mi tetszhet neki benne. Asszisztálj büdös kémiai, és véres biológiai kísérleteihez. Nemcsak a tartalmas, mély beszélgetés lehet jó közös időtöltés; az is építi a kapcsolatotokat, ha olyasmit csináltok együtt, amit mind a ketten szivesen csináltok. Ha általában kellemes dolog veled lenni, és van alkalma megismerni téged az “emberi” oldaladról, befogadóbb lesz olyankor is, amikor helyre kell tenned valamiért. A kamaszoddal való újrakezdésről itt olvashatsz többet: HOGY ÉRHETSZ EL VÁLTOZÁST A KAMASSZAL? c. sorozat »

Kisebb gyerekeidnek is teremts alkalmat arra, hogy részt vegyenek az életedben, lehetőleg úgy, hogy az mindkettőtök számára jó élményt jelentsen. Nemcsak a játék lehet ilyen: az iskolások azt is élvezik, ha elviszed őket vásárolni, bevonod őket felnőtt tevékenységeidbe a kisbabával, vagy a ház körül. Törekedj rá, hogy a közös tevékenységek alkalmával közelebbről is megismerhessétek egymást, és hogy jó hangulatot árassz magadból, amikor együtt vagytok. Ezzel nagy lépést teszel meghitt kapcsolatotok irányába.

Nekem például feledhetetlen élményt jelentett, amikor úgy 8 éves korom körül édesanyámmal beszöktünk a Zeneakadémiára, és végighallgattunk egy délelőtti zenekari próbát. A zenekar is érdekes volt, de a legnagyobb élményt az jelentette, hogy láthattam anyukámat a kalandos, bulis, szenvedélyes oldaláról. Nagy rajongója a klasszikus zenének, és ezt a Zeneakadémiára való beszökés sokkal emlékezetesebben bizonyította, mint bármilyen magyarázat a magasabb zenei kultúráról.

Hasonló maradandó emlék, amikor nyaralni mentünk vidékre, és előzőleg apukám a család összes biciklijét postán adta fel. Amikor a biciklik megérkeztek, engem kért meg, hogy segítsek őket elhozni a vasútállomásról. Jó sokat kellett gyalogolni az állomásig, utána még visszaszereltük a befordított pedálokat, és ketten fuvaroztuk nyaralóhelyünkre a négy biciklit. Az egész tortúra jó élményként maradt meg az emlékezetemben, mert apukám olyan feladatot bízott rám, ami kihívást jelentett, de 11 évesen képes voltam teljesíteni, és közben kettesben lehettem vele, nagy és ügyes segítőjeként kiemelkedve kisebb testvéreim közül.

NEGYEDIK LÉPÉS: Szavaiddal és tetteiddel folyamatosan fejezd ki, hogy szereted, és hogy örömöt okoz neked a személye!

Akkor is, ha úgyis tudja. Talán tudja, de ez egyáltalán nem olyan biztos. A sokmindenből, amit érte teszel, igazán tudhatná… de mégse feltételezd! A gyerekek nem mindig olvassák ki a sorok közül a pozitív üzenetet, amit kifejezni vélünk (és a legtöbb felnőtt sem).

Egy feleség arról panaszkodott, hogy a férje soha nem mondja, hogy “szeretlek”. Mire a férfi:
− Amikor 30 éve feleségül vettelek, megmondtam, hogy szeretlek. Azóta nem vontam vissza.

A legtöbb embernek, és a gyerekeknek különösen nagy szüksége van rá, hogy hallja: “szeretlek”. Gyakran kell hallanunk.

Ne felejtsd el a szavaiddal is, és a tetteiddel is kifejezni a társadnak és a gyerekeidnek, hogy szereted őket. Mondd nekik sokat, és ölelgesd őket sokat. Csempéssz kis üzeneteket az asztalukra. Tedd szóvá, ha valamit nagyszerűnek találsz bennük!

Nem könnyű egy zilált kapcsolatot megerősíteni. Sok időbe és energiába kerül. Néha nagyon hosszú időbe, és nagyon nagy erőfeszítésbe.

Soha ne add fel!

Ahhoz, hogy másoknak ténylegesen meg tudj bocsátani, először át kell élned, mit jelent megbocsátottnak lenni. Először neked kell megértened, ki ad lehetőséget a valódi újrakezdésre, és mit jelent békét kötni Istennel.

Nem hallgat rád a kamaszod? SZEREZD VISSZA A BIZALMÁT! (sorozat)