Kisebbrendűségi érzés

Fogalomtár » szócikk: kisebbrendűségi érzés

KISEBBRENDŰSÉGI ÉRZÉS (német Minderwertigkeitsgefühl) = az ösztönös késztetések eluralják a személyiséget, és a hataloméhség válik legfontosabb szükségletévé.

Ha valaki nem képes környezetével egyensúlyt kialakítani, kisebbségi érzése miatt a hatalom mindenáron való megszerzésére, környezete leigázására törekszik. Ígyalakul ki a diktatórikus személyiség.

A fogalom megalkotója, Alfred Adler (1870-1937) írta le, hogy a személyiség nem vizsgálható környezete nélkül. Az érett személyiség arra törekszik, hogy egyensúlyt teremtsen saját maga és környezete között. Az emberi magatartás nem érthető meg csupán az ösztönös késztetések és azok elfojtása alapján, mivel az ember közös értékek megvalósítására törekszik.

A kisebbrendűségi érzés kompenzálása nemcsak mások leigázására, hanem rendkívüli teljesítményekre, önmaga legyőzésére is késztetheti az embert. Ennek talán legszebb példája a paraolimpikonok teljesítménye, akik testi fogyatékosságuk ellenére, vagy éppen ennek kompenzálására rendkívüli sportteljesítményekre képesek.

Adler vezette be a kompetencia motívum fogalmát is, mint a legáltalánosabb emberi magatartásszabályozási fogalmat – azt, hogy az ember döntéseiben saját kompetenciájának optimalizálására törekszik. Igen nagy egyéni különbségek vannak abban, hogy ki mit tart saját maga számára kompetens magatartásnak.