ADD, AD(H)D

Fogalomtár » szócikk: ADD, AD(H)D

Figyelemhiány zavar

Angolul: Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, röv. ADHD, magyarul gyakran Hiperkinetikus zavar, röv. HKZ. Helyesebb az ADD, azaz a figyelemhiány zavar kifejezés használata.

Az ADD okai

A figyelemhiány zavar orvosi értelemben nem betegség, hanem zavar. Nem genetikai probléma – azért tekintik sokan annak, mert gyakran a magzati korban elszenvedett stressz hatására kezdődik. Dr. Máté Gábor szerint az agy megzavart fejlődésével és a pszichológiai fejlődés hiányosságaival állunk szemben, amelyeket a figyelemhiány zavarral élő személyt élete első, meghatározó éveiben ért túlzott mennyiségű stressz okozott.

Az emberi agy áramköreit nem kizárólag az öröklött biológiai tényezők határozzák meg, hanem azok az élmények is, amelyekre a gyermek a megszületése után, illetve bizonyos mértékig a méhen belül tesz szert. A szülők érzelmi állapota és életmódja nagymártákben befolyásolja a gyermek agyának fejlődését.

Az ilyen stresszért senki nem hibáztatható, ám az biztos, hogy erőteljes terjedése a modern élet egyik velejárója. Magyarország esetében jelentős tényező volt már az elmúlt évszázad során is. A társadalmi, kulturális és gazdasági változások okozta stressz miatt válik egyre több embertársunk érintetté.

A megoldás kulcsa: a kapcsolat

Mivel a figyelemhiány zavar a fejlődés kérdéskörébe tartozik, a megoldás kulcsa nem a tünetek (gyógyszeres) enyhítése. A tünetek csupán a problémák felszíni megjelenései; az orvosi tünetkezelő gyógyítás tehát az ADD problémáját nem oldja meg. A jó hír az, hogy a gyermeki, sőt akár még a felnőtt agy áramkörei is plasztikusak, és óriási változásokra képesek, ha biztosítják számukra a fejlődéshez szükséges pozitív környezeti feltételeket. A megoldás kulcsa a gyermek (vagy a felnőtt) pszichológiai fejlődésének, növekedésének segítése. A gyermek érzelmi és kognitív fejlődését a szülő-gyermek kapcsolat minőségének javítása révén lehet előmozdítani. A gyógyulás lehetséges.

ADD

Az ADD jellemzői

  • gyenge koncentrációs készség (csak arra tud összpontosított figyelmet fordítani, ami érdekli),
  • hiányos impulzuskontroll (mások szavába vág, alkalomszerűen vásárol),
  • hiperaktivitás (izeg-mozog, bőbeszédű, nem bírja az unalmat, nyugtalan, halogat, feledékeny).

A három közül kettő jelenléte is elegendő a diagnózis felállításához.

A figyelemhiányos felnőtt élménye: Képtelen vagyok az önkifejezésem és önmeghatározásom terén kibontakoztatni a bennem szunnyadó lehetőségeket. Olyan tulajdonságok birtokosa vagyok, amelyeket könnyen felszínre hozhatnék, ha áramköreim nem lennének keresztbe kötve. Mintha a fél agyamat hátrakötötték volna. Életem minden aspektusa fájdalmas. Fáraszt és elegem van abból, hogy fáradt vagyok és elegem van. Az életem totál leves és szemeteskuka.

A figyelemhiányos gyerek élménye: Zsúfolt szobában állok, ahol mindenki egyszerre beszél körülöttem, és közben hirtelen valaki megkérdez: “Mit is mondott az imént XY?”

A szülő élménye: elakadtam egy forgalmas kereszteződésben. A motor nem indul, hiába próbálok meg bármit. Mindenki dühösen kiabál és dudál, de senki nem próbál segíteni. Talán mert fogalmuk sincs, hogyan…

Tudj meg többet

A fentiek a témában fellelhető legjobb könyvből valók; minden érintettnek érdemes figyelmesen elolvasni:

  • Dr Máté Gábor: Szétszórt elmék – A figyelemhiány zavar új gyógymódja (Libri, 2013)

Dr. Máté Gábor szerint az ADD nem genetikai eredetű, hanem elsősorban (a magzat fejlődése során) az anyai stressz, másodsorban pedig a korai köződés szakaszában átélt családi stressz okozza (angol nyelvű video):

Kérdéseket a www.drgabormate.com oldalon lehet Dr. Máté Gábornak feltenni.