Döntések − Milyen életkorban mit bízhatunk a gyerekre?

munka-neveles-hazimunka-1Milyen döntések felelősségét bízhatod a “totyogó” korú (15-36 hónapos) picire, az óvodás (3-5 éves) kisgyerekre, a kisiskolás (6-9 éves) gyerekre, a 10-12 éves kiskamaszra, és a 13-15 éves serdülőre?

Mikor mire elég érett? Mikor mennyi hatalmat érdemes neki adni az őt érintő kérdésekben? 620531k4433
Az itt következő felsorolás hozzávetőleges és átlagos képet ad, de a saját gyerekedet te ismered; elvárásaidat hozzá, és nem az átlagosat tükröző listához kell igazítanod. Családi körülményeitek, eddigi szokásaitok is erősen befolyásolják, mit lehet rábízni egy-egy gyerekre és mikor. Fontos, hogy a szabadság, és a vele járó felelősség mértékét lassan, fokozatosan növeld. Mindig adj neki annyi segítséget, amennyi ahhoz szükséges, hogy egy-egy szinten kényelmesen tudjon döntéseket hozni.
620531k4433
Minden egyes szint több évig tart. A legfiatalabbak csak épphogy elkezdenek képessé válni az adott szinten történő önálló döntésre, de ha következetes leszel abban, hogy övé a felelősség és az önállóság öröme, te pedig szívesen segítesz neki mindenben, amiben segítségre van szüksége, akkor az életkori szakasz végére a gyakorolt képességek mestere lesz. 620531k4433

Milyen döntések felelősségét bízhatod a “totyogó” korú (15-36 hónapos) gyerekre?

 • Bízd rá saját testi funkcióit, a biztonság és illendőség keretein belül: ő mosakodjon, te segíts neki; ő törölje ki a fenekét, de pedig gondoskodj róla, hogy legalább naponta egyszer tényleg megtisztuljon, pl. ültesd a kádba; ő egyen egyedül, te csak segíts neki, ha igényli; ő döntse el, kell-e neki pisilni, kakilni: akarata ellenére ne ültesd bilire; ha melege van, hidd el neki, és vegyél le róla rétegeket; ha fázik, adj rá még valamit.
 • Legyen az ő dolga a rendetlenség feltakarítása maga után. Kiöntötte a tejet? Fogj te is egy szivacsot és adj az ő kezébe is egyet: “Semmi baj! Töröljük fel! Mindig rendet csinálunk magunk után.”
 • Két-három lehetőség közül hadd válassza ki ő, mit vesz fel (az időjárás, a biztonság és illendőség keretein belül.)
 • Hadd döntse el ő, mennyit eszik. Így volt ez a szoptatás idején is, és nem halasztotta éhen magát, pedig kisebb volt, mint most. Te gondoskodsz az egészséges és vonzó ennivalóról; ő dönti el, hogy mennyit eszik belőle. Sose erőltesd, hogy többet egyen, mint amennyi jólesik neki. Ha az a gond, hogy nem ízlik neki, elvárhatod, hogy egy falatot megkóstoljon, mielőtt eldönti, hogy nem eszik. De ne kérdezgesd, hogy “mit szeretnél?” Hogy mit készítesz, vagy miből lehet választani, az nem az ő hatásköre, mert neked kell tudnod, mi tesz jót az egészségének és mi nem, és te dolgoztál az étel elkészítésével is; Ő abban dönthet, hogy a felajánlott ételt megeszi-e, vagy sem. Sose diktáld, vagy könyörögd belé az ételt!
Önállóan enni élvezet!

Önállóan enni élvezet!

 • Legyen az ő dolga és öröme az étel eljuttatása a szájába. Engedd és bíztasd, hogy egyedül egyen! Ne várd el tőle, hogy szépen és tisztán is egyen; fő az önállóság, és hogy ne menjen el a kedve az evéstől. Ne etesd; csak akkor segíts neki, ha segítséget kér. Gondoskodj könnyen kezelhető evőeszközökről, nem törékeny tányérokról, poharakról! Minden gyerek szeretne “nagyobb” lenni: előbb-utóbb szépen el fogja tőletek tanulni a kulturáltabb evés tudományát is, de ne vedd el az evéstől a kedvét azzal, hogy erre teszed a hangsúlyt!
 • Hadd válassza ki 2-3 könyv vagy mese közül, melyiket olvassátok; akkor is, ha te vagy az, aki olvas neki.
 • Hadd válassza ki, melyik játékával játszik.
 • Hadd válassza ki, melyik játékát adja oda másnak is. A többit ideiglenesen el lehet pakolni, mielőtt a barátok megérkeznek, de ne kényszerítsd rá, hogy olyasmit is “szépen” odaadjon, amit nem akar. Az ilyen élmény nem segít abban, hogy jószívű legyen.
 • Hadd döntse el ő, mikor ül bilire. Emlékeztesd: “Mindjárt indulunk. Ráülsz a bilire?” De legyen az ő felelőssége, hogy odafigyel a saját testére, és annak jelzéseire. Eleinte sok lesz a baleset, de gyakorlat (és az önállóság öröme) teszi a mestert. Különben évekig viselheted a válladon a bili-WC- ügyeket.

620531k4433

Milyen döntések felelősségét bízhatod az óvodás (3-5 éves) gyerekre?

A fentieket, valamint:

 • Válassza ki ő, milyen öltözéket visel, az általad megadott szempontok szerint. Gondoskodjon is saját ruháiról: kategóriák szerint elfogadhatóan tegye őket egymásra (mutasd meg neki precízen, minek hol a helye, és mit hogy lehet szépen elrendezni). Fontos, hogy legyen mindennek könnyen elérhető és könnyen kezelhető helye fiókokban, polcokon, tartókban; Ne legyen zavarba ejtően bőséges a választék, és a már kinőtt, vagy még túl nagy ruhákat se ott tartsd.
 • Saját szobájában vagy szobarészén tartson elfogadható rendet: lefekvés előtt, ha segítséggel is, de ő pakoljon el. (Az igazi takarítás még nem az ő dolga.) Ésszerű határok között hadd döntse el ő, mi legyen pl. a falán. Segíts rendszerezni a holmiját, és tanítsd meg, hogy tarthatja őket rendben. Csak annyi holmija legyen, amennyit át tud tekinteni és rendben tud tartani. A holmijának ott legyen a helye, ahol egyedül is biztonságosan eléri és ahol nemcsak elővenni, de visszatenni sem túl nehéz a dolgokat.
 • Hadd döntse el ő, mennyit és mit eszik – az egészséges táplálkozás általad megszabott keretein belül. Lehetőleg ne tarts otthon cukros, lisztes és egészségtelen enni- és innivalót, és ha mégis, akkor ne látható és elérhető helyen legyen. A felnőttek előre állapodjanak meg abban, mi történik, ha egy családtag nem szereti, amit pl. vacsorára készítettél, és lehetőleg a család minden tagjára ugyanaz a szabály vonatkozzon. (Tipp: egy falatot meg kell kóstolni, és ha nem ízlik, helyette kaphat a hűtőből valamit, ami nem túl vonzó alternatíva, de arra alkalmas, hogy a delikvens kihúzza a következő étkezésig, pl. egy natúr ízű joghurtot, vagy kefirt, ha nem érzékeny a tejtermékekre; vagy egy marék nem sózott magot: diót, kesudiót vagy mandulát; vagy egy kemény tojást.) Ne erőltesd az evést, de ha nem tetszik neki a választék, ne készíts valami mást: vagy a) mégis megeszi, vagy b) ott a szokásos alternatíva (joghurt, kefír, magvak vagy tojás), ami biztos védelem éhenhalás ellen, vagy c) jóllakik a legközelebbi étkezéskor. Jó étvágyú marad az a gyerek, aki saját örömére, nem a felnőttek unszolására eszik.
 • Hadd döntse el ő, kivel játszik és mikor (és kivel nem). Nem muszáj a vendég gyerekkel vagy a testvérrel “szépen játszani”, de muszáj vele emberi módon viselkedni (kedvesen, tisztelettudóan).
 • Hadd döntse el ő, el akar-e menni a társasági eseményekre, ahova meghívták (pl. az óvodástárs szülinapjára, vagy az ismerős családdal kirándulni). Kivétel: családotok közös programjai.
 • Hadd döntse el ő, ki mehet be a szobájába (vagy az általa lakott és rendben tartott szobarészbe).

620531k4433

Milyen döntések felelősségét bízhatod a kisiskolás (6-9 éves) gyerekre?

A fentieket, valamint:

 • Hadd döntse el ő, milyen frizurát hord (a számodra elfogadható határok között – ha van ilyen, közöld világosan előre; utólag nem túl szerencsés sopánkodni) – hadd mondja el ő a fodrásznál, milyen vágást szeretne 8főleg a fiúknak folnos ez), és hadd döntse el, akar-e valamilyen bizgentyűt (csatot, masnit, stb.) viseli, és ha igen, melyiket.
 • Pakoljon el önállóan maga után az étkezőasztalról. Ennek persze az az előfeltétele, hogy családotokban a felnőttek és a nála idősebb gyerekek is noszogatás nélkül elpakoljanak maguk után.
 • Tanítsd meg neki egyszerű háztartási műveletek elvégzését! Ahol a férfiak egyes munkákat női munkának tartanak, ott a kisfiúk is a lányoktól várják a háztartási munka elvégzését! Ahol a nők nem vernek szöget a falba és nem másznak fel a létrára, ott a kislányok sem vágynak ilyesmire.
 • Hadd döntse el ő, mire költi a zsebpénzét. Avasd be, hogy te hogy osztod be a családi kasszát, és milyen szempontok szerint döntöd el, mire költesz és mire nem. Kezdd el neki a saját példádon keresztül megtanítani, mi a takarékosság értelme: ha most ellen tudunk állni egy apróság csábításának, és tudunk várni, akkor később megvehetünk valami jobb, de drágább dolgot, amire jobban vágyunk.
 • Nyugodjon az ő vállán az iskolával járó összes kötelesség. Az ő felelőssége a házi feladat, nem a tiéd! Segítesz, ha segítségre van szüksége. Hagyd a következményeket bekövetkezni, ha nem végzett el, vagy elfelejtett valamit. Ha felelősségteljes gyereket akarsz, ne mentsd meg tettei vagy mulasztásai következményeitől!
 • Legyen az ő gondja az iskolatáska bepakolása előző este.
 • Bízd rá szabadideje eltöltését, miután a kötelességeit elvégezte. Hadd kapcsolódjon ki; ne várd, hogy minden pillanatot hasznosan töltsön! Abban, hogy mivel lesz kedve kikapcsolódni, nagy szerepe lesz annak, hogy tőletek, felnőttektől mit lát. Ha azt akarod, hogy olvasson, ne nyüstöld, hanem te is olvass szenvedélyesen, amikor megteheted. És lehessen otthon érdekes könyveket találni. Ha azt szeretnéd, hogy mozogjon a szabadban, számodra is a szabadban töltött idő legyen az örömteli kikapcsolódás. Ha te leroskadsz a TV elé, amikor van pár szabad perced, számára is ez tűnik normálisnak.
 • Kínáld fel neki a választható lehetőségeket, de döntse el ő, tanul-e zenét, milyen hangszeren tanul, illetve milyen más iskolán kívüli különórát vállal. Segíts neki, adj neki tanácsot, ismertesd meg vele az adott tevékenységben rejlő örömöt, de legyen a döntés az ő joga, a vállalt elfoglaltsággal járó gyakorlás, felkészülés pedig az ő kötelessége. A szülői példa: a zene, a nyelvek, a sakk, a sport, a képzőművészet, a színjátszás, a természet vagy az állatok iránti szereteted az, ami hat a gyerekekre. Nehéz meggyőzni olyan dolgokról, amelyeket a saját magad számára nem tartasz érdeklődésre érdemesnek.
 • Hadd válassza ki, mit sportol. Ha az iskolában nincs mindennap testnevelés óra, egészségügyi megfontolások alapján ne a gyerek döntse el, hogy sportoljon-e, csak azt, hogy mit sportoljon az adott lehetőségek közül. Testmozgásra minden gyereknek szüksége van; minél megerőltetőbb az iskola, annál inkább. Ha nincs más lehetőség, sétálj, fuss, biciklizz, vagy dolgozz a kertben vele naponta fél órát te magad.
 • Tanítsd meg neki egyszerű, főzést nem igénylő ételek összeállítását saját magának (pl. saláta, szendvics). Aki olvasni tud, az ételt készíteni is tud: egyszerű, gyerekeknek íródott szakácskönyvek kaphatók már, de az internetről is kinyomtathatsz neki néhány jó, proteint és nyers zöldféléket együttesen tartalmazó salátaötletet, amihez otthon megtalálja a hozzávalókat. Amikor éhesen hazajön, nem téged kell ugráltatnia, hogy ehessen valamit. Hasznos és örömöt okoz, hogy valaki ilyen önálló és ügyes!

620531k4433

Milyen döntések felelősségét bízhatod a 10-12 éves kiskamaszra?

A fentiek, valamint:

 • Legyen az ő dolga és gondja az iskolai tízórai elkészítése, elcsomagolása. Ha elfelejti, ne vidd utána! Ha egy napot végigcsinált tízórai nélkül, legközelebb kevésbé fogja elfelejteni.
 • Legyen az ő felelőssége saját testének ápolása (a tisztálkodás minden részlete, körömvágás, hajviseletének elkészítése, fehérneműváltás). Egy 10-12 éves gyerekhez már ne járkálj be a fürdőszobába, ne mosd meg a haját, és legyen tisztelet abban, ahogy az öltözékéről, a hajviseletéről, a tisztaságáról, vagy az illatáról beszélsz. A kezdődő testi változásokat lehessen veled megbeszélni. Vedd természetesnek, ha a jeleket meg is akarja neked mutatni, de ne gázolj bele az intim szférájába. Hadd javasoljam, hogy a saját intim szférád köré is húzz határokat. Gyengéden tessékeld ki, ha bemászkál hozzád a fürdőszobába, és ne járkálj pucéran a lakásban. A menstruációról időben mesélj el minden tudnivalót a lányodnak; mutasd is meg neki, hol találja a betéteket, és mit hogy kell használni. Minden intim kérdést olyan közvetlen hangnemben beszélj meg vele, hogy érezze: veled bármit bármikor meg lehet beszélni, és mindenben fordulhat hozzád segítségért.
 • Saját vendégei megkínálásához, vagy iskolai eseményekre az ő feladata is lehet a sütemény vagy harapnivaló elkészítése eleinte segítséggel, később önállóan. Én a fiúkat is ugyanúgy megtanítanám erre, mint a lányokat. Nagyon élvezem, hogy a férjem férfias és házias is.
 • Gyalogos közlekedés a környéken. Lakóhelyetek környékén kortársaival együtt felnőtt kísérete nélkül gyalog közlekedhet (amíg mindig pontosan tudod, hogy épp merre jár). Ehhez biztonsági okokból érdemes beszerezni az első saját mobiltelefont is. Ha szükségesnek látod, korlátozhatod a kimenő hívásokat úgy, hogy csak a szülőket tudja hívni, de általában hamarabb megbízhatóvá válik az, akinek előlegezik a bizalmat.
 • Otthon maradhat felügyelet nélkül, előre megbeszélt szabályok megtartása mellett (kit engedhet be, mit tegyen, ha valaki csönget, vagy, ha megszólal a telefon; mit tegyen, hova telefonáljon, ha baj van).

620531k4433

Milyen döntések felelősségét bízhatod a 13-15 éves serdülőre?

A fentieket, valamint:

 • Bízd rá, hogy reggel időben felkeljen (eleinte lehet, hogy te leszel a B terv). Tanítsd meg és szoktasd rá, hogy önállóan állítson be magának egy megbízhatóan ébresztő kütyüt (ébresztőórát, vagy a mobiltelefon megfelelő funkcióját).
 • Tanítsd meg a háztartási gépek használatára. Legyen az ő felelőssége, hogy tiszták-e a saját ruhái (nem fogod magad cselédnek érezni, amikor hirtelen szüksége támad valamelyik darabjára).
 • Engedd, hogy kísérletezzen a külső megjelenésével, akkor is, ha borzalmasnak találod az ízlését! Nálunk az volt a szabály, hogy bármit meg lehet változtatni külön szülői engedély nélkül, ami nem okoz maradandó változást; a maradandó változtatások előtt viszont le kell ülni beszélgetni (pl. igazi tetkó nem, de henna és matrica jöhet; piercinget és egynél több lyukat a fülbe meg kell előre beszélni, de ha zöld hajat akar, vagy kék körmöket, ami nem maradandó, mért ne.) Ha az iskolának külön szabályai vonatkoznak ezekre, akkor természetesen tiszteletben tartjuk, amíg odajárunk. A szexuális vonzerőről és a vonzerőt kifejező csábos öltözködésről is beszélgess vele őszintén! Sokat segít, ha a kislánynak az apa is őszintén elmondja, hogy amit ő csak csininek talál, arról egy tesztoszteronnal telített hímnemű lénynek mi jut eszébe, még akkor is, ha rendes és jó szándékú ember. Erről később még szót ejtünk, fontos téma.
 • Önálló közlekedés tömegközlekedési eszközökön.
 • Mozizás és egyéb szabadidős programok haverokkal az általad megadott keretek között. Az önálló szabadidő eltöltése is privilégium; ha valaki visszaél a szabadságával, és megszegi azokat a szabályokat, amelyekben előzőleg megállapodtatok, az kevesebb szabadságot élvezhet addig, amíg újra méltóvá nem válik a bizalomra.
 • Saját költőpénz-keresés a szülők tudtával és beleegyezésével: pl. gyerekfelügyelettel, idősgondozással, takarítással, korrepetálással, autómosással, kertgondozással és hasonlókkal.
 • Saját pénze beosztása.

lehetőség-felelősség

Felelősségteljes, becsületes és erkölcsös önálló döntésekre az a gyerek válik képessé, aki nap-mint-nap jó mintát lát maga előtt, aki elég szabadságot kap a döntések gyakorlásához, akinek elég alkalma van hibázni, és akinek saját jó döntéseiből, hibáiból alkalma van tanulni. Dönteni, felelősséget vállalni úgy tanítok, hogy érlelődő gyerekemnek fokozatosan egyre több LEHETŐSÉGET adok, így az őt érintő dolgokat a saját hatalmi szférájának és saját FELELŐSSÉGÉNEK tekinti.
620531k4433
Ezt a gyakorlatban úgy érem el, hogy

 • modellezem a felelősségvállalást: beavatom abba, hogy én milyen szempontok szerint hozok döntéseket;
 • megmutatom neki, megtanítom neki, és kitartóan gyakorlom vele a szükséges készségeket;
 • fokozatosan átadom neki az őt érintő ügyek felelősségét, az ő vállára helyezem azok terhének nagy részét (miközben bármikor fordulhat hozzám segítségért);
 • fokozatosan elengedem a kezét abban, ami már megy neki, azaz leszállok róla: hagyom, hogy átélje döntései természetes következményeit: a jól végzett munka örömét, vagy a felelőtlenség kellemetlen következményeit.
 • Nem az a szerepem, hogy megvédjem a nehézségektől és kimentsem a bajból, és nem is az, hogy szekáljam a hibáiért. Az a dolgom, hogy feltétel nélkül szeressem és elfogadjam életének minden szakaszában: bizalmas kapcsolat, együttérző és biztos menedék legyek a számára, aki előtt mindig kiöntheti a szívét, és akinél mindig megértést, bíztatást, megnyugvást és vígasztalást talál.

A gyerekem ezekből fogja tudni, hogy bár nem ő irányít, de van hatalma. Hatással van az őt érintő kérdésekre, rám, és a világra.

Kapcsolódó írások:

_______________
Szakirodalom: Az eredeti lista Dr. Laura Markham munkája, melyet kiegészítve és magyarázatokkal ellátva adok közre.