Mi a fegyelmezés?

fegyelmezésFogalomtár » szócikk: fegyelmezés

FEGYELMEZÉS = a rend fenntartása a jó kapcsolat közegében, az önfegyelemre még nem érett gyerek életében. Olyan bánásmód, amely megerősíti a gyermekben a jót, és támogatja harmonikus érési folyamatát, ami képessé teszi az érett, megfontolt, erkölcsileg helyes magatartásra.

A gyermeknevelésben a fegyelmezés azt jelenti, hogy a szülő tartja fenn a gyerek életében a rendet (a gyerek testi-lelki egészségére és a kapcsolatra nézve is biztonságos módon)  egészen addig, amíg a gyerek nem tudja a saját viselkedését szabályozni.

« KÉK fegyelmezés

A fegyelmezés nem büntetés, de nem is arról szól, hogy megtanítjuk a gyereknek a leckét. Ha így gondolkozunk, azt hisszük, hogy a leckéztetés a dolgunk, és olyasmit teszünk szorgalmasan, ami hosszú távon nemhogy nem segít abban, hogy a gyerekeink felelősségteljesebbek és becsületesebbek legyenek, hanem még akadályozza is az ebbe az irányba való fejlődésüket. A neveléssel a gyerekeink felnövését, érett személyiséggé válását kellene segítenünk! Ehhez pedig nem az vezet, hogy megtanítjuk nekik a leckét.

A legtöbb viselkedési probléma az éretlenségből ered. Éretlenségük sodorja bajba a gyerekeinket, ezért elsősorban azzal kellene foglalkoznunk, amikor fegyelmezzük őket. Fegyelmezni annyit jelent, mint rendet tartani a gyerekeink életében, amikor ők még nem képesek erre.

Az önfegyelem sem azt jelenti, hogy leckét tanítunk magunknak, hanem azt, hogy rendet tartunk az életünkben.

Nagyon fontos, hogy mielőtt a fegyelmezésről beszélünk, tisztázzuk, hogy mi az, különben fegyelmezés címszó alatt a gyerekünkre hárítjuk éretlen viselkedéséért a felelősséget. A büntetéssel ugyanis  a szülő a gyerektől várja el, hogy megtanulja, mit nem érdemes csinálnia, mert nem kifizetődő. Amikor azt hisszük, hogy a fegyelmezés azt jelenti, hogy a gyerekünket megleckéztetjük, a teher mindig a gyereken van, neki kell valamit megtanulnia. A kapcsolatra épülő fegyelmezés azonban azt jelenti, hogy én tartom fenn a rendet. Engem terhel a felelősség, mert én vagyok a felnőtt. Nekem kell megtalálnom a módját, hogy rendre bírjam a káoszt, és rendben tartsam a gyerekeim viselkedését és a környezetüket.

A fegyelmezés tehát sokkal több, mint az, hogy trükkös módszerekkel szabályozzuk a gyerekeink viselkedését. Rendteremtést és fenntartást jelent, mert a rend szűnteti meg a káoszt. Bensőséges kapcsolatról, következetességről, rendszerről, határok kijelöléséről, jó szokások kialakításáról szól, és arról, hogy először önmagamat tartsam rendben. Magamon is uralkodnom kell ahhoz, hogy ne sértsem meg a gyerekeim hozzám fűződő kapcsolatát.

A fegyelmezés tehát nem büntetés, “megleckéztetés”, de nem is csak tanítás. Tévesen használják olyan büntető módszerek megnevezésére, mint pl. a verés, a kiállítós bünti, vagy a kiváltságok elveszítése. Azt gondolom, hogy az említett módszerekre korrekt módon a büntetés szóval volna helyes hivatkozni.

Isten fegyelmez, de nem büntet. Mi a különbség?

Amikor a fegyelmezésről beszélünk, sokszor a büntetésre gondolunk igazából. Mi a kettő között a különbség?

A büntetés a MÚLTRA irányul, a fegyelmezés a JÖVŐRE.

“Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól.”
– Példabeszédek 22:6

Nézd csak meg – a nevelés a jövőre irányul! Nem a viselkedésmódosítás a célja, hanem a lelkület formálása, jellemvonások kialakítása… a gyerek felkészítése a jövőre! Amikor egy-egy helyzetet kezelünk, nem az a célunk, hogy valamiről leszoktassuk, valamire meg rászoktassuk… a neveléssel hamuba sült pogácsát csomagolunk neki útravalóul a saját jövőbeni életéhez!

BÜNTETÉS: azt kapjuk, amit érdemlünk. Igazságszolgáltatás. Hiányzik belőle a kegyelem.

FEGYELMEZÉS: a rend fenntartása a jó kapcsolat közegében, ami lehet megelőzés (prevenció) és javítás (korrekció) is.
– Prevenció – A fegyelmezés megelőzést is jelent, pl. a határvonalak kijelölését, a szabályokat, és a jó szokások kialakítását.
– Korrekció – A fegyelmezés kijavítást is jelent. A korrekció sem büntetés; arra szolgál, hogy visszahelyezzen a jó útra, ahonnan letértünk. Isten gyakran azt is megengedi, hogy saját tetteink, vagy mások tetteinek negatív következményei fájdalmasan csattanjanak rajtunk (ld. természetes következmények).

A Biblia szerint nem kellene mégis fenyíteni és büntetni a gyereket?
Cikkek a fegyelmezésről

MIT TEGYEK?

A kapcsolatra épülő fegyelmezés BIZTONSÁGOS alapelemei:

 1. Jó akar lenni a kedvedért? Őrizd és tápláld a szándékát!
 2. Akarsz tőle valamit? Előbb vedd fel a kapcsolatot, csak utána térj a tárgyra!
 3. Hidalj át minden szakadékot!
 4. Tudd, hol van a természetes hatalmad határa!
 5. Ne a viharban próbálj haladni!

A kapcsolatra épülő fegyelmezés EGÉSZSÉGES mesterfogásai:

 1. Hívd elő a saját jó szándékát!
 2. Hívd elő a saját ellentmondásos indítékait!
 3. Hívd elő az elengedés könnyeit!

Az éretlenek fegyelmezése – tartalék elemek:

 1. Vállald a felelősséget!
 2. Rendszer és jó szokások segítségével tartsd fenn a rendet!
 3. Azt kormányozd, ami a gyerekedet kormányozza!
 4. Egyszerű forgatókönyvekkel javítsd a viselkedését!