Ráültetés technikája

Fogalomtár » szócikk: ráültetés

RÁÜLTETÉS = a bekövetkező természetes következményre a szülő, vagy a pedagógus “ráülteti” a saját magyarázatás is: megfogalmazza a tanulságot a gyerek számára. Az ilyen “én megmondtam”, “látod, mi történik, ha…” jellegű kioktatás a gyerek és a természetes következmény jótékony hatása, a “tanulság” közé áll, tehát káros és kerülendő gyakorlat.

A természetes következmény megtanítja a leckét a gyereknek, de ha a felnőtt hozzáfűzi (ráülteti) a saját magyarázatát: “Én megmondtam…!”, megakadályozza, hogy a gyerek tanuljon a saját kárán, tehát kárbavész a természetes következmény tanulsága.

A ráültetés káros hatása

  1. A szülő azt az üzenetet küldi a gyereknek, hogy nem hiszi, a gyerek képes levonni a tanulságot, és önmagát helyezi a tanító szerepébe: “ha hallgattál volna rám!”
  2. Azzal, hogy a szülő a gyerek és a tanulság közé tolakszik, eltereli a gyerek figyelmét a tanulságról:
  • a bűntudatra és szégyenre, amit a szülő szerint azért kellene éreznie, mert nem hallgatott rá;
  • az is bosszantani fogja a gyereket, hogy a szülőnek volt igaza.

Nagyon nehéz csöndben maradni, miután előre figyelmeztetted a gyerekedet, hogy mi sülhet el rosszul, ő viszont ragaszkodik hozzá, hogy a saját kárából tanuljon, és tessék, bekövetkezik, amire figyelmeztetted. De nagy ajándékot adsz neki, ha további kioktatás helyett magatartásod azt az üzenetet hordozza:

− Most rosszul döntöttél, de tudom, hogy tanultál belőle, és legközelebb bölcsebben döntesz.

Lehet, hogy jónéhányszor kell tapasztalnia valamit, mielőtt elhiszi, hogy a következmény valóban bekövetkezik. Komolyan próbára teszi a szerető szülőt, de mi is ugyanígy élünk.

Nemcsak a szóbeli tanulság-levonás, hanem a büntetés is ráültetés, mert az a célja, hogy a megszűntetni kívánt viselkedést kellemetlen élmény társításával (ráültetésével) tegye kerülendővé a gyermek számára.

Kapcsolódó:
Természetes következmény
Cikkek a gyerekek fegyelmezéséről