Érzelmi taktikákkal ne manipuláld a gyermekedet!

MANIPULÁCIÓ alatt azt a befolyásoló magatartást értem, amikor valaki egy kapcsolatban megtévesztés útján igyekszik érvényesíteni az akaratát. Lehet, hogy azért, mert így elkerülheti az összeütközést, lehet, hogy azért, mert úgy szeretne uralkodni, hogy közben kedvesnek tűnik.

Amikor a szülő manipulál

A kicsi gyerek még nem ismeri a megtévesztő befolyásolás jeleit. Bízik bennünk, nem vonja kétségbe a szavainkat. A manipulatív nevelőeszközöket használó szülő akkor is súlyos érzelmi károkat okozhat, különösen az idősebb gyerekekben, ha a legjobb szándék vezérli. Megsebzi a lelket, és az ilyen sebeket gyakran egy életen át hordozza a gyerek.

A taktikázva befolyásoló szülő ráadásul rossz gondolkodási mintát ad át. A gyerek megtanul ugyanúgy manipulálni, ahogy őt manipulálták. Ez lesz számára a megszokott és az egyetlen jólismert, családias kapcsolati stílus.

Még kamaszkorában is elöntheti a keserűség, amikor rájön, milyen ügyesen manipulálták; és mire az új barátságok, új élmények felkavaró, izgalmas és veszélyes világában leginkább szüksége volna szülei bölcs tanácsára és védelmére, már gyökeret vert benne a mélységes meggyőződés, hogy szülei megbízhatatlan és megvetendő alakok.

“A mihaszna és rosszindulatú ember hamis szájjal jár-kel, szemével kacsingat, lábával jelt ad, és ujjával integet. Fonákság van szívében, rosszat kohol mindenkor, és viszálykodást szít. Azért hirtelen tör rá a veszedelem, egy pillanat alatt összetörik menthetetlenül.”
– Példabeszédek 6:12-15

érzelmi manipulácio

Jézus mondta a Jó Pásztorról szóló példázatában:
“…aki nem az ajtón megy be a juhok aklába, hanem másfelől hatol be, az tolvaj és rabló; de aki az ajtón megy be, az a juhok pásztora.

A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson: én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek. Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért.”
– János 10:1-2, 10-11

Ne használj ügyeskedő, taktikázó, manipulatív nevelési módszereket! Ne próbáld “okosan rávenni” a gyerekedet, hogy azt tegye vagy gondolja, amit szeretnél. Légy egyenes és őszinte! A szeretetmegvonással való zsarolás, a sértődött hallgatás, a hátsó szándékból fakadó kedveskedés megrontja a kapcsolatotokat, és a rossz minta megrabolja gyermeked későbbi kapcsolatait is.

  • Szülői tekintélyedet Istentől kaptad; használd bölcsen, jóindulattal és egyenesen.
  • Irántad való kisgyermeki rajongását becsüld nagyra, ne használd ki!
  • Ne erőltess túlzott, vagy hamis bűntudatot a gyermekedre. Ne tanítsd arra, hogy passzív-agresszív módon bánjon másokkal.
  • Légy a férjeddel, feleségeddel, barátaiddal és ismerőseiddel egyenes és jó szándékú, és tanítsd meg a gyermekednek is, hogy így bánjon másokkal.

Ne ingereljétek gyermekeiteket!
Féltékeny a gyerek
Kegyelem és megbocsátás a KÉK nevelésben