Pihenőkuckó: a megnyugvás helye

A pihenőkuckó nem módszer, nem szabály, csak egy eszköz. Olyan fegyelmezésre alkalmas eszköz, amely beleillik a gyengéd és határozott szülő eszköztárába. Segítségével gyereked a veled való kapcsolat biztonságában élheti át a megnyugvást és szerezheti vissza az önuralmát.

pihenokucko

Pihenőkuckót a lakás bármelyik közös helyiségében létrehozhatsz. Kijelölhetsz egy kényelmes fotelt is e célra, vagy egy félreeső, nyugodt sarkot. Jó, ha a gyerekekkel együtt rendezitek be. Legyenek benne párnák, könyvek, puha plüssállatok… olyan dolgok, amelyek a megnyugvást, a pihenést, a lecsillapodást szolgálják.
620531k4433
Amikor a gyerekedet frusztráció éri és dühöngeni kezd, bánt valakit, túlpörög, vadul és nem bír magával, egy felnőtt segítségére szorul, mert egyedül nem tudja magát leállítani. Hagyd abba, amit éppen csinálsz, lépj közbe, állítsd le és mondd azt neki:
− Tartsunk egy kis szünetet a pihenőkuckóban!

Segíts neki engedelmeskedni: vidd, vagy vezesd oda. Vedd az öledbe, olvass neki, énekelj neki… olyan dolgokat csinálj, ami megnyugtatja. Ha dühös, előbb segíts, hogy a könnyeit megtalálja és jól kibömbölje magát. Csak az a fontos, hogy közben ne a rossz viselkedéséről beszélgess vele, mert az a beszélgetés nem a pihenőkuckóba való.

Bármikor kijöhet, amikor lecsillapodott és úgy érzi (vagy te úgy látod rajta), hogy újra együtt tud működni a családdal. Ha mégsem sikerül, fogd kézen, vagy vedd fel, és menj vele vissza. Kerüld a gyors, indulatos mozdulatokat! Amit most csinálsz, az nem megleckéztetés! Azért mentek a pihenőkuckóba, hogy a frusztrációt okozó helyzetből kilépve megnyugodjon (a szimpatikus idegrendszere átadja a vezetést a paraszimpatikus idegrendszernek). Ha a hangulati aláfestés (pl. a te morgolódásod, haragos mozdulatod) szorongást kelt és büntetéssé változtatja a pihenőkuckóban való tartózkodást, akkor bárminek is nevezed, nem a megnyugvás, hanem a büntetés helye lesz belőle.

Az is fontos, hogy a pihenőkuckóba ne egyedül küldd be a gyereket (“tessék, maradj itt, amíg szépen megnyugszol, itt a maci, nézegess könyvet”), hanem magaddal vidd oda. A megnyugváshoz rád nagyobb szüksége van, mint a megnyugtató helyre! Te magad vagy az a menedékhely, a kuckó csak segédeszköz. Az, hogy te nyugtasd meg, hozzád bújva nyugodjon meg, hívd és ne küldd, elengedhetetlenül szükséges! A kicsi gyereknek a róla gondoskodó felnőttel való kapcsolatában kell a megnyugvást megtalálnia, nem saját magában! Egy jó kis pihenőkuckó nem szükséges ugyan, viszont sokat segíthet, ezért is ajánlom.

Amikor a gyereked rossz lelkiállapotban van, a meghitt kapcsolatra nagyobb szüksége van, mint máskor, tehát pont ilyenkor a legrosszabb ötlet elküldeni egyedül. Ne küldd el, hanem menj vele és nyugtasd meg a saját jelenléteddel is a pihenőkuckóban.

A pihenőkuckó lényege: aki elveszít a fejét, az nyilván nincs jó lelkiállapotban. A megnyugvásra szánt szünet és pihenés lehetőséget ad neki, hogy kifújja magát, és . Amikor jobban van, visszatérhet a többiek közé.

A gyereknek a pihenőkuckó olyan, mint a felnőttnek a kávészünet. Amit ebből a gyerek magával visz az életbe: ha nem birok magammal, szünetet kell tartanom, hogy megnyugodjak.

A pihenőkuckó nem büntetés! Más, mint a kiállítós bünti, mert

  • nincs kiközösítve, elszigetelve a család többi tagjától;
  • megnyugtató tárgyak veszik körül;
  • tőle is függ, meddig marad ott;
  • nem bünhődik, hanem egy jó szokást gyakorol: hogy higgadhat le, hogy nyugodhat meg, és hogy szerezheti vissza az önuralmát.

A pihenőkuckó akkor is nagyon hasznos eszköz, amikor  gyereked nagyon beleélte magát valamibe, ami nem válhatott valóra, és ott ragadt a hiábavalóság falánál. A frusztrációból dühös, agresszív viselkedés lett, a te pedig szeretnéd őt túljuttatni ezen, és úgy vezetni őt át a dühöngésből a szomorúságon át a megnyugvásba, hogy előhívod az elengedés könnyeit. Az emberi adaptáció (az alkalmazkodás-elengedés folyamata), amely annyira szükséges az érzelmi intelligencia és a lelkierő (reziliencia) kialakulásához, a kisgyermekkorban fejlődik a legjobban, és az kel hozzá, hogy mélyen átérezzük, elgyászoljuk azt, amit hiába akarunk, nem lehet meg. A pihenőkuckó egyszerű és hasznos eszköz arra, hogy ebben segíts a gyerekednek.

Kapcsolódó:
Mitől lesz a gyerek engedelmes?
Büntetés, kiállítós bünti… ha ne büntessem, mit csináljak?
Aki jól van, az jól viselkedik
A pici gyerek fegyelmezésének 5 lépése
Mi történik, amikor úgy teszel, mintha otthagynád a gyereket, vagy büntetésbe küldöd?

A játék feltétele a NYUGALOM (de milyen nyugalom?)