A bűn hatásai

A SZERESSÜK ŐKET MÁSKÉPP! c. sorozat 3. része

A bűn Istentől is, egymástól is, sőt még a természettől is elidegenítette az embert. A bűn miatt lett lyukas vödör a lelkünk, amibe folyton töltögetni kell a szeretetet, és soha nem elég. A félelem és a szégyen ver éket közénk a szeretteinkkel való kapcsolatunkban is.

A bűnbeesés előtt Ádám és Éva még tudta, hogy kicsoda. Biztonságban érezték magukat Isten és egymás előtt is.

“Még mindketten mezítelenek voltak: az ember és a felesége; de nem szégyellték magukat.”
– 1Mózes 2:25

A félelem és a szégyen (rejtőzködés, “felöltözés”) a bűnnel együtt került az életükbe.

“Ekkor megnyílt mindkettőjük szeme, és észrevették, hogy mezítelenek. Ezért fügefaleveleket fűztek össze, és ágyékkötőket készítettek maguknak.
Amikor azonban meghallották az ÚRisten hangját, amint szellős alkonyatkor járt-kelt a kertben, elrejtőzött az ember és a felesége az ÚRisten elől a kert fái között.
De az ÚRisten kiáltott az embernek, és ezt kérdezte: Hol vagy?
Az ember így felelt: Meghallottam hangodat a kertben, és megijedtem, mert mezítelen vagyok. Ezért rejtőztem el.”
– 1Mózes 3:7-10

A bűnbeesés után kezdtek Istentől tartani, akkor kezdték szégyellni magukat, és akkor kezdtek a bajba kerülés (bűnük következménye) miatt valaki mást hibáztatni. A bűn Istentől is, egymástól is, sőt még a természettől is elidegenítette az embert.

az Édenkert fái

A bűn miatt lett lyukas vödör a lelkünk, amibe folyton töltögetni kell a szeretetet, és soha nem elég. A félelem és a szégyen ver éket közénk a szeretteinkkel való kapcsolatunkban is. A gyerek a félelem és a szégyen miatt nem meri megmondani, mi baja van, és hogy milyen rossz fát tett a tűzre. Amiatt kezd hazudni, zárkózik magába, távolodik el a szüleitől.

A bűn torz hatása az is, hogy sok szülő és sok iskola a félelem és a szégyen eszközeivel próbál embert faragni a gyerekekből.

A bűn hatása nemcsak abban nyilvánul meg, hogy folyton rossz dolgokat csinálunk, hanem abban is, hogy hamis választ fogadunk el alapvető kérdéseinkre.

Mindannyian bűnösök vagyunk; a gyerekünk is bűnre való hajlammal születik.

“Mert nincs különbség: mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének.”
– Róma 3:22-23

De ez nem azt jelenti, hogy a gyerek gonosznak születik, és folyton formába nyomkodni, szabályozni, gyomlálni, faragni kell. A gyerek nem gonosznak születik, hanem bűnre való hajlammal, és elkerülhetetlenül vétkezni fog. Hiányokkal születik, a lelke lyukas vödör, amiből folyton szivárog lelkének éltető eleme, a feltétel nélkül elfogadó szeretet… és mivel a romlott világban hamis válaszokat kap a kérdéseire, hazugságban nő fel.

A bűnnel fertőzött ember ösztönösen érzi, de biztosan nem tudja megkülönböztetni a jót a rossztól. Mivel a lelke lyukas vödör, újra meg újra megéhezik és megszomjazik, minden vackot felfal, amit elé raknak, és azzal lesz tele. Zsigerből reagál a kapcsolataiban, önző, védekező, sértett és támadó módon… és ezzel ő is tovább mérgezi a világot, amire született.

A lelki sérüléseket az okozza, hogy a kicsi gyerek életbevágó kérdéseire hamis válaszokat kap, és ezek a hamis válaszok épülnek be a lelkébe. Emiatt látjuk felnőve is torz szemüvegen át magunkat, a többi embert, és Istent; és ezt a torzképet tapasztaljuk igaznak. A kisgyereknek az a reális és az a normális, amiben felnő (ha részegen verik, az; ha mindig megy a TV a háttérben, az). A hamis válaszok elferdítik az énképünket, a világképünket, és az istenképünket is.

Hamis alapjaink miatt mi is hamis válaszokat adunk azoknak, akikkel kapcsolatban vagyunk – a gyerekeinknek is. Vak vezet világtalant.

De nem muszáj ezen az úton maradnunk. Isten jobb lehetőségről gondoskodott; azt is választhatjuk!

Következő rész: Mi hiányzik a gyerekeknek?

SZERESSÜK ŐKET MÁSKÉPP! c. sorozat

Kapcsolódó
A bűn fogalma
Az ember bűnössége
Mitől lesz a gyerek engedelmes?
Családi szabályok 1
Családi szabályok 2
Büntetés helyett szeretet?