Isten képmására teremtve

Isten képmására teremtveA SZERESSÜK ŐKET MÁSKÉPP! c. sorozat 2. része

Ne a gonosz kis bűnöst lássuk benne, akiknek folytonos faragásra és gyomlálásra van szüksége! Ő is Isten képmásának a hordozója! Milyennek látja magát abban a tükörben, amit elé tartok?

A teremtéskor Isten minden más teremtménytől megkülönböztette, és minden más élőlény fölé helyezte az embert azzal, hogy a saját képmására, önmagához hasonlóvá alkotta meg.

“Kire ütött ez a gyerek?”

A gyerekem Isten képmása; Rá hasonlít!

Isten önmagához hasonlóvá alkotott minket, és ez azt jelenti, hogy akadálytalan kapcsolatra vagyunk teremtve magával Istennel, miközben Őt képviseljük a világban. Fel se tudjuk fogni, milyen különlegesnek teremtett minket Isten!

Fontos, hogy ne becsüljük le a gyerekeinket; ne a gonosz kis bűnöst lássuk bennük, akiknek folytonos faragásra és gyomlálásra van szüksége! Ők is Isten képének hordozói! Rá hasonlítanak. Isten azt akarja, hogy az Ő képviselői legyenek a világban.

Isten képmására teremtve

Milyennek látja magát abban a tükörben, amit elé tartok?

Olyannak, ahogy Isten látja őt? Olyannak, aki Isten szeretett gyermeke, és, mivel Isten önmagához hasonlóvá teremtette, máris hasonlít rá sok dologban?

Vagy: úgy érezheti, hogy a teljesítménye: az engedelmessége, a viselkedése, az eredményei, vagy a kudarcai határozzák meg, kicsoda. Azt érezheti, hogy sok baj van vele, sok gondot okoz, tetézi a terhet az életedben? Olyanokat hall itthon, hogy: „Nyugodjál már békében!” „Te lábon hordtad ki az agyhalált?” Az a legfőbb küldetése, hogy alkalmazkodjon a felnőttekhez és ne okozzon sok bajt?

Hogy beszélsz vele? Milyennek látja magát abban a tükörben, amit elé tartasz?

  • Anyaszomorító? (= én vagyok a fontos, nem ő)?
  • A szemem fénye és boldogságom záloga (rajta múlik a boldogságom)?
  • Örülök neki, gyönyörködöm benne, szeretek vele lenni, mert ő az én gyerekem – még akkor is, ha nem úgy viselkedik, ahogy szeretném?

De nem azt szokták mondani, hogy a gyerek szíve gonoszsággal van tele? Ha Isten a saját képmására teremtette őt, miért van annyi baj vele? Miért engedetlenkedik olyan sokat?

Ugyanazért, amiért mi is. A bűn megfertőzte a természetünket… és ez a történet folytatása.

Következő rész: A bűn hatása a nevelésre

SZERESSÜK ŐKET MÁSKÉPP! c. sorozat