A hatékony nevelés titka

A SZERESSÜK ŐKET MÁSKÉPP! c. sorozat 1. része

Csak és kizárólag akkor tudsz hatni a gyerekedre, ha kötődik hozzád. A legfontosabb nevelési “módszer”: gondoskodj róla, hogy a gyereked szíve ezernyi láthatatlan szállal kapcsolódjon a tiédhez!

A gyerekeink mindennél fontosabbak számunkra a világon. De tudják-e? Miből tudhatják? Számunkra nem kérdés, hogy a gyerekünk fontosabb számunkra, mint a viselkedése. De tudja-e ezt abból, amit a mindennapokban tőlünk hall és tapasztal?

Nem tudjuk, milyen könnyen elhervad a gyerekeinkkel való kapcsolatunk is, mint minden más kapcsolat, ha nem tápláljuk és gondozzuk. Nem értjük, mi történt, amikor észrevesszük, hogy az osztálytársakhoz ragaszkodnak úgy, ahogy hozzánk kellene. Úgy próbálnak kinézni, beszélni és viselkedni, hogy a kortársaik szemében legyenek “menők”. Amikor csak tehetik, velük “lógnak”, velük beszélik meg a dolgaikat, és az ő segítségükkel próbálnak eligazodni az életben.

Nagy árat fizetünk, ha elfelejtjük táplálni és gondozni a gyerekeinkkel való kapcsolatunkat.

Többnyire csak a viselkedési problémák kapcsán szokott eszünkbe jutni, hogy a nevelésről gondolkozzunk, és ilyenkor is a gyorsan ható megoldásokat, a “tuti módszereket” keressük. Ha hosszú távon gondolkodnánk a gyerekeinkről, inkább azon törnénk a fejünket, hogy mitől hallgatnának ránk jobban? Mivel érhetnénk el, hogy tőlünk várják az útbaigazítást, nekünk öntsék ki a szívüket, és a mi szemünkben akarjanak “menők” lenni? Trükkös fogások helyett azt kellene megtalálnunk, ami valahol út közben elveszett: a kulcsot a gyerekeink szívéhez. A gyerekek ugyanis arra hallgatnak, akiknek a szívüket adták.
A620531k4433
A viselkedési problémákon is akkor tudunk hatékonyan felül kerekedni, ha mélyen, a zsigereinkig hatol a felismerés: bizalmi kapcsolat nélkül nincs befolyás! Csak és kizárólag az tud hatni a gyerekünkre, akihez kötődik. Olyan mértékben tudunk rá hatni, amilyen mértékben kötődik hozzánk. Ha a kortársainak adta oda a szívét, ők tudnak rá hatni, mert rájuk fog hallgatni.

KÉK nevelés

A legfontosabb nevelési “módszer” tehát: gondoskodjunk róla, hogy a gyerekünk szíve ezernyi láthatatlan szállal kapcsolódjon a miénkhez! Ápoljuk a ragaszkodását! És ha már másé a szíve, ha a barátaival és a számítógépével jobban szeret lenni, mint velünk, akkor el kell követnünk mindent, mindent, mindent, hogy visszahódítsuk! Ez a feltétele annak, hogy bármit tanítsunk neki. Bizalmi kapcsolat nélkül nem lehetséges a nevelés.

Érdemes pár napon keresztül megfigyelni, mit hallanak tőlünk a gyerekeink. Vajon közléseink hány százaléka ad hozzá a kapcsolatunkhoz, és hány százaléka fogyasztja a meglévő tartalékot? Ez utóbbi kategóriába tartozik minden utasítás, kijavítás, vagy tiltás. Vajon van még miből fogyasztanunk, vagy réges rég mínuszba kerültünk, és olyasmiből próbálunk költeni, ami nincs?

Hiába érezzük, hogy ők a legfontosabbak a számunkra, ha a szavainkból és a viselkedésünkből arra a következtetésre jutnak, hogy nekünk nem ők fontosak, hanem az, amit nyújtanak: a teljesítményük vagy a viselkedésük. Mi vajon mekkora lelkesedéssel keresnénk egy olyan valaki társaságát, aki folyton utasítgat és javítgat; elégedetlen velünk, és képtelenség megfelelni az elvárásainak?

Mivel tudnánk elérni, hogy ne veszísük el a gyerekeink bizalmát? Hogy tudnánk meghódítani a szívüket? Mi kellene ahhoz, hogy felénk forduljon a figyelmük? Mit tegyünk, hogy érdekelje őket, amit gondolunk? Min kellene változtatnunk ahhoz, hogy a gyerekeink tőlünk várják az útbaigazítást, és minket tekintsenek tájékozódási pontnak világító toronynak az életükben?

Következő rész: Isten képmására teremtve

SZERESSÜK ŐKET MÁSKÉPP! c. sorozat