Amikor anya nem boldog, senki sem boldog

anya boldogA SZERESSÜK ŐKET MÁSKÉPP! c. sorozat 6. része

Ahhoz, hogy a gyerekedet Isten szemével tudd nézni, és a lelkét minden mozdulatoddal és szavaddal egészségesen tudd táplálni, a te lelkednek is jól tápláltnak kell lennie. Hiányt szenvedsz? Mire van szükséged? Mivel tudod eloltani a szomjadat?

“Egy anya úgy tudja magára felhívni a gyerekei figyelmét a leggyorsabban,
ha leül, és jól érzi magát.” (David Briggs)

De hova üljek le és mikor? Engem ki nyugtat meg?

Hiányt szenvedsz? Mire van szükséged?

Talán arra vágysz, hogy jobb legyen a gyereked, vagy a férjed. Milyen jó ajándék lenne Istentől! De gondoltál már arra, hogy az ajándékozóra nagyobb szükséged van, mint az ajándékaira? A boldogabb életnél, a jobb egészségnél, a nagyobb anyagi biztonságnál, a megértőbb férjnél, az engedelmesebb gyerekeknél is nagyobb szükséged van arra, hogy meghitt, bizalmas apa-gyerek kapcsolatban lehess Istennel?
620531k4433
Amikor a háromévesed dühöng, vagy a kamaszod kiabál veled, mi az első gondolatod?

  • Lázad a hatalmam ellen! (“Ti gyermekek, engedelmeskedjetek szüleiteknek mindenben…”)
  • Tiszteletet kellene tanúsítania a szülei iránt! (“Tiszteld apádat és anyádat…”)

Aki önmagával van tele, akinek legfőbb vágya a boldogabb élet, az ajándék az ajándékozó helyett, az mindig magából indul ki.

Könnyű azt hinni, hogy a gyereked “rossz” viselkedése téged támad és minősít. De mi lenne, ha el tudná mondani, hogy félreérti őt az, aki egyedül volna képes megvigasztalni?

Ahhoz, hogy a gyerekedet Isten szemével tudd nézni, és a lelkét minden mozdulatoddal és szavaddal egészségesen tudd táplálni, a te lelkednek is jól tápláltnak kell lennie.

Isten miért ilyen szükségletekkel alkotott meg?

Azért, hogy betölthesse ezeket a szükségleteket. De mivel? Áldásokkal? Egészséggel? Jó házassággal? Engedelmes gyerekekkel? Anyagi biztonsággal? Mit mond Isten?

Hol van a szükségleteim egészséges forrása?

Én, én vagyok vigasztalótok! Miért félsz halandó embertől, olyan embertől, aki a fű sorsára jut? Elfelejtetted alkotódat, az URat, aki az eget kifeszítette, és alapot vetett a földnek? Miért rettegsz szüntelen, mindennap az elnyomó izzó haragjától, mellyel el akar pusztítani? De hová lesz az elnyomó izzó haragja?!
Hamarosan megszabadul a megkötözött, nem hal meg, nem kerül a sírba, nem fogy el a kenyere.
Mert én, az ÚR, vagyok a te Istened, aki fölriasztom a tengert, hogy zúgnak hullámai. Seregek URa a nevem!
– Ézsaiás 51:12-15

Erőt ad a megfáradtnak, és az erőtlent nagyon erőssé teszi.
Elfáradnak és ellankadnak az ifjak, még a legkiválóbbak is megbotlanak.
De, akik az ÚRban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el.
– Ézsaiás 40:29-31

Elég neked az én kegyelmem.
– 2Korinthus 12:9

Mivel tudod eloltani a szomjadat? Hogy tudsz jóllakni?

Isten önmagával tölti be legfőbb szükségleteinket. A te Atyád Isten! Alapvető pszichés (érzelmi) szükségleteid egészséges forrása nem a férjed, nem a munkád, nem az anyagi biztonságod és nem is a gyerekeid, hanem csak a Vele való kapcsolatod lehet.

anya boldog

Nem gyerekeid dolga, hogy a jóságukkal boldoggá tegyenek, a rosszaságukkal minősítsenek téged, vagy kiradírozzák a múltbeli kapcsolataidból magadban hordozott vádakat. Ez Isten szerepe az életedben. Egy egészséges családban a gyerekek nem a szüleik boldogságát szolgálják, hanem a szülők a gyerekek erőforrásai.

Az önközpontú és a Krisztus-központú szülő megközelítése radikálisan eltér egymástól

Hogy fogom fel a gyerek viselkedését, és mit kezdek vele? Attól függ, ki körül forog az életem:

  • Ha önmagammal vagyok elfoglalva, azon gondolkozom, hogyan változtassam meg a viselkedését?
  • Ha Krisztusra figyelek, és Ő az erőm forrása, akkor van mit továbbadnom a gyerekemnek. Oda tudok rá figyelni, és az ő szükségleteivel is lesz energiám foglalkozni. Azon gondolkozom, hogy neki mi hiányzik? Mire lehet szüksége?

Lehetséges, hogy a háromévesed nem azért dühöng, vagy kiabál, mert lázad a hatalmad ellen, hanem azért, mert úgy érzi, hogy a hangját senki nem hallja meg, és azért hangoskodik, hogy hátha akkor meghallod? Igazi szükségleteit fejezi ki, primitív, ősemberi eszközökkel.

Gondolkodj rajta, mi hiányozhat neki; lehet, hogy olyasmire jössz rá, ami téged is meglep!

Lehet, hogy nem móresre kellene tanítanod, hogy elmenjen a kedve az ilyen viselkedéstől, hanem kicsit többet figyelhetnél rá, szeretgethetnéd és foglalkozhatnál vele akkor is, amikor éppen nem hangoskodik, és nem követel. Meg is taníthatnád, hogyan hívhatja fel magára a figyelmedet jobb eszközökkel!

Amikor a tizenévesed bulizni jár a haverokkal, és túl korán kezd szexuális életet élni, vajon csak az elszabadult hormonokkal nem bír? Ellened és az értékrended ellen lázad? Fittyet hány a szabályoknak? El akar keseríteni, szégyent akar hozni a fejedre? Vagy lehet, hogy arra vágyik, hogy valaki szeresse, elfogadja, valaki fontosnak tartsa, és „legyen valakié”?

Egy fiatal könnyebben vár a szexualitással, amikor az elfogadás, a szeretet és a meghitt kapcsolat iránti igazi szükségletei otthon, egészséges módon, valódi bizalmas kapcsolatokban elégülnek ki. Újra és újra át kell élnie, hogy ismerjük, feltétel nélkül szeretjük, kíváncsiak vagyunk rá, és öröm számunkra a társasága.

Amikor azt mondom, hogy aki rosszul van, az rosszul is viselkedik, nem arra gondolok, hogy nyugodtan viselkedhet rosszul, ha van rá oka! Kérlek, ne érts félre! A rossz önértékelés és a rossz lelkiállapot nem mentség a másokat bántó (erőszakos, dühöngő, hisztis) viselkedésre!
620531k4433
A “rossz” viselkedésre nem a felszínen, hanem a gyökerek szintjén, a belső lelkület szintjén tudunk hatni. Ahhoz, hogy hatni tudj rá, előbb fordulj felé értő figyelemmel!

A jó választ jó kérdés előzi meg

Amikor tanácstalannak érzed magad a gyereked viselt dolgai miatt, nem mindegy, hogy mit kérdezel:

  • Mit csináljak, hogy büntessem meg, hogy végleg elvegyem a kedvét ettől a tempótól? Tud valaki hatékony módszert?

vagy:

  • Mi lehet a baja? Mi hiányozhat neki? Nem figyeltünk rá eléggé mostanában? Úgy érzi, nem lehet hatással arra, ami vele történik? Nem szeretgetjük eleget? Nem érzi, hogy érdekel, mi van vele? Nem érzi, hogy a szememben ő a legaranyosabb gyerek a világon? Mindig bajba kerül, ha őszinte? Megmosolyogjuk az ötleteit? Sose elég jó, amit csinál? Úgy érzi, hogy nem szeretek vele lenni? Fél, hogy ha csalódást okoz, kevésbé fogom szeretni?

Még az erőszakos, másokat terrorizáló gyerekeknek (és felnőtteknek) is használ, ha úgy közeledünk hozzájuk, ahogy Jézus közeledne. Nem pedig úgy, ahogy természetesen fakadna belőlünk: amikor a viselkedésük miatt rosszul érezzük magunkat, (a kegyelemről megfeledkezve) rosszul akarunk velük bánni.

Következő rész: Nézd a gyerekedet Isten szemével!

SZERESSÜK ŐKET MÁSKÉPP! c. sorozat