Nézd a gyerekedet Isten szemével!

Isten szeret!A SZERESSÜK ŐKET MÁSKÉPP! c. sorozat 7. része

Ha a gyerek úgy kezdi magát látni, hogy ő egy anyaszomorító, akivel csak a baj van, akkor Istennel kapcsolatban már akkor szégyellni fogja magát, amikor még nem is ismeri. Ki akar közel kerülni valakihez, aki mindig lát minket, és állandóan rossz véleménnyel van rólunk?

Ha szeretőszívű, egyenes, bátor, vállalkozó kedvű, életképes, és másokkal is törődő gyereket szeretnél, törekedj arra, hogy már most úgy tekints rá, ahogy Jézus:

Ismerd meg mélyen, szeresd gyengéden, és tegyél fel róla jó szándékot!

Egyes egyházi körökben elterjedt nézet szerint a szülő legfőbb dolga, hogy kigyomlálja, vagy kiverje a gonoszságot a gyermek szívéből. Állandóan résen van, és amikor “engedetlenséget” tapasztal, akkor lecsap. A gyerek negatív viselkedése = engedetlenség. Bűn. A szülő azt érzi fő feladatának, hogy a gyerekét kordában tartsa (uralkodjon rajta) és büntesse. Szerintem nagyon ártalmas ez a szemlélet és idegen az Evangélium lelkületétől.

Ha a kísértő eléri, hogy a felnövekvő gyerek (pl. a hívő, de a megváltást semmibe vevő szülei jóvoltából) értéktelen, jelentéktelen, semmirekellő bűnösnek lássa magát, akkor nem is törekszik majd arra, hogy Istenhez közeledjen.

Én? Hát hogy jövök én senki ahhoz, hogy változtassak valamit a világon?
Már rögtön reggel semmire kelek!

Ha a gyerek úgy kezdi magát látni, hogy ő egy anyaszomorító, akivel csak a baj van, akkor Istennel kapcsolatban már akkor szégyellni fogja magát, amikor még nem is ismeri. Ki akar közel kerülni valakihez, aki mindig lát minket, és állandóan rossz véleménnyel van rólunk? Csak egy beteges hajlamú embert vonz egy mindenható, örökké élő lelkiismeret-furdalás!

Te ne ilyen legyél! Jézust kövesd, ne a “keresztény kultúrát” (emberi hagyományt)! Tántoríthatatlanul legyél meggyőződve a gyermeked jó szándékáról. Ő is jól akarja érezni magát, és ha rosszindulatú, akkor valamiben hiányt szenved. Kimerültek a szeretet-tartalékai, és a harag irányítja. Imádkozz, hogy akkor is Jézus szemével lásd őt, ha hibái és viselkedése ellenkező érzelmeket ébresztenek benned!

Azt tanítsd neki önmagáról, hogy Isten szeretett teremtménye, akiben Isten gyönyörködik. Akkor nem kell magát és a boldogságát féltenie Tőle.

Isten szeret!

Az olyan emberek lesznek jobbak,
akik tudják,
hogy ha nem lesznek jobbak,
Isten akkor is szereti őket.
– Steve Brown

Ha csak sejtené, hogy Isten mennyire szereti, akkor

  • hasonlóbbá akarna válni Hozzá;
  • öröm, nem félelmetes kötelesség lenne számára az Istennek átadott élet (= “megszentelődő életfolyamat”).

Következő rész: A biztonság forrása legyél, ne a félelemé!

SZERESSÜK ŐKET MÁSKÉPP! c. sorozat