A biztonság forrása legyél, ne a félelemé!

biztonsag-forrasa-2A SZERESSÜK ŐKET MÁSKÉPP! c. sorozat 8. része
Ismerd meg mélyen – és szeresd gyengéden!
Ha biztonságban érzi magát feltétel nélkül elfogadó szeretetedben, akkor később sem fog elrejtőzni előled hazugsággal, bezárkózással, távolságtartással. Bizalmas szülő-gyerek kapcsolat nélkül egy nagyobb gyerekre már nem lehet hatni; a bizalmas kapcsolat feltétele pedig az, hogy ne kelljen tőled tartania!

Bánj úgy vele, hogy érezze, nem veszítheti el és nem kell megérdemelnie a szeretetedet! Nem lesznek feltételek, ha eddig voltak; nem lesz megfelelési kényszer, mert feltétel nélkül szereted!
620531k4433
Ezzel adsz választ első kérdésére:

Vagyok valakié? Szeretnek? Biztonságban vagyok?

A kisbaba iránti szeretet kifejezéséhez, érzelmi biztonságérzetének megalapozásához érdemes a kötődő nevelés tanácsait megfogadni: mindig vedd fel és nyugtasd meg, ha sír; igény szerint szoptasd (akár évekig is, de legalább 1 éves koráig); sokat legyen veled és rajtad (hordozás); aludjon a közeledben; sokat lássa az arcodat, hallja a hangodat: nézz a szemébe, beszélj hozzá, énekelgess neki!

Később, a nagyobb gyerekeddel is mindenben a meghitt kapcsolat táplálására törekedj! Merd őt úgy szeretni, ahogy arra neki szüksége van! Így tanul meg ő is szeretni és szeretetet elfogadni. Hosszú távú befektetés ez, amely jobbá teszi gyermekünk kapcsolatát velünk, társaival, majdani párjával és leendő gyermekeivel is.

Isten válasza első és legfontosabb kérdésünkre (Vagyok valakié?):

Akik pedig befogadták [Jézust], azokat felhatalmazta arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek; mindazokat, akik hisznek az ő nevében
– János 1:12

URam, te megvizsgálsz, és ismersz engem.
Tudod, ha leülök, vagy ha felállok, messziről is észreveszed szándékomat.
Szemmel tartod járásomat és pihenésemet, gondod van minden utamra.
Még nyelvemen sincs a szó, te már pontosan tudod, URam.
Minden oldalról körülfogtál, kezedet rajtam tartod.
Csodálatos nekem ez a tudás, igen magas, nem tudom felfogni.
– Zsoltárok 139:1-6

De most így szól az ÚR, a te teremtőd, Jákób, a te formálód, Izráel: Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy!
Ha vízen kelsz át, én veled vagyok, és ha folyókon, azok nem sodornak el. Ha tűzben jársz, nem perzselődsz meg, a láng nem éget meg.
Mert én, az ÚR, vagyok a te Istened, Izráel Szentje, a te szabadítód!…
Mivel drágának tartalak, és becsesnek, mivel szeretlek…
Ne félj, mert én veled vagyok!
– Ézsaiás 43:1-5

A legmélyebb szeretet-élmény, amit csak kaphatunk valakitől:

Szeretlek, pedig ismerlek.

Isten így szeret. A gyerekednek is erre van szüksége! Ismerd meg mélyen – és szeresd gyengéden!

feltétel nélkül elfogadó szeretet
620531k4433
Ha biztonságban érzi magát feltétel nélkül elfogadó szeretetedben, akkor később sem fog elrejtőzni előled hazugsággal, bezárkózással, távolságtartással. Bizalmas szülő-gyerek kapcsolat nélkül egy nagyobb gyerekre már nem lehet hatni; a bizalmas kapcsolat feltétele pedig az, hogy ne kelljen tőled tartania!

Nem az számít, mennyire vagy fortélyos, türelmes, rátermett anya! Isten azért mert rád gyerekeket bízni, mert tudta, hogy amire szükségük van, azt meg tudod nekik adni. Mindazt, ami számít! Számít minden “szeretlek”, minden ölelés, minden simogatás, minden kedvesség… számít a figyelmesség, a nagyrabecsülés, a bátorítás… és számít a megbocsátás is.

Következő rész: Szigorú legyek, vagy engedékeny?
SZERESSÜK ŐKET MÁSKÉPP! c. sorozat