Kapcsolatra és beszélgetésre alapozó nevelés az iskoláskorban

iskolás korú gyerek neveléseAz iskolást nem fenyítéssel, hanem beszélgetéssel lehet a jó irányba terelgetni! Mélyebb rétekegben kell elérned, ahová a puszta jutalmazás és büntetés nem jut el.

A nagyobb gyerek hajlamosabb gondolatai, valós indítékai és érzelmei elrejtésére. Ha korábbi nevelési stílusod nem lelkület-, hanem viselkedésközpontú volt, valószínűleg már rájött, hogy kell színleg úgy viselkedni, hogy békén hagyd. Mélyebb rétekegben kell őt elérned, ahová a puszta jutalmazás és büntetés nem jut el.

Minél idősebb a gyereked, és minél szorosabb kapcsolatot sikerült vele korábban megalapoznod, annál jobban fogsz tudni őszinte beszélgetéssel hatni rá.

Ne ingereljétek gyermekeiteket, hanem neveljétek az Úr tanítása szerint fegyelemmel és intéssel.
– Efezus 4:6

Ha indulatosan viselkedett, ne szankciókkal próbálkozz! Segíts neki, hogy a felszín alá lásson! Tárd fel előtte indulatai forrását, a lelkületét! Segíts neki, hogy felismerje saját érzelmeit, meg tudja őket nevezni, és rájöjjön, milyen szükségletet jeleznek az érzései. Beszélgess el vele komolyan, őszintén, nem kioktatós, hanem meghitt hangulatban arról, mi az, amit érez, és mi az, amit szeretne. Ezen az úton tudod elvezetni oda, hogy (lelkületét a krisztusi lelkülettel összehasonlítva) mi az, amin érdemes volna elgondolkodnia és változtatnia.

Beszéld meg vele, mi történt, és kérdésekkel vezesd rá, milyen lett volna a helyes reagálás az adott helyzetben. Legyél hiteles ember, akin nap-mint nap láthatja, mit jelent krisztusi (hálás, szeretetteljes, önzetlen) módon gondolkozni és dönteni. Vezesd rá, hogy az adott helyzetben mi volt a “hazug” gondolat, aminek alapján indulatos lett, és hogy ezt a hazug gondolatot milyen igaz gondolatokkal lehet felcserélni. Ha ezek után az igaz gondolatok határozzák meg a hozzáállását és az indítékait, akkor az igaz gondolatok jó érzelmeket, a jó érzelmek pedig jó cselekedeteket teremnek.

Tanítsd meg neki, elsősorban a saját életeddel, amit közelről van alkalma megfigyelni, másodsorban pedig a Bibliából, hogy mindig, minden helyzetben érdemes a krisztusi lelkületre törekednünk ahelyett, hogy hagynánk zsigeri indulatainkat eluralkodni magunkon.

iskolás korú gyerek nevelése

Iskolás korban akkor is a kapcsolatra és a beszélgetésre alapozó nevelés a legmegfelelőbb módszer, ha gyermeked még nem ismeri Istent. Minden olyan gyereket lehet szóban vezetni, akinek a lázadás és az engedetlenség nem vált megrögzült szokásává, ami megkeményítette volna a lelkiismeretét. Ha gyereked még nem lépett a serdülőkorba, nem valószínű, hogy annyira megkeményedett a lelkiismerete, hogy a kapcsolatotok helyreállítása után ne tudnál rá szóbeli eszközökkel megfelelően hatni.

Ha nagyon kemény, kezelhetetlennek tűnő kamasszal állsz szemben, folytasd tovább itt az olvasást:

Hogy került ide ez az undok idegen?

Aki megveti az intést, annak szegénység és szégyen jut; aki meghallgatja a feddést, annak tisztességben lesz része.
– Példabeszédek 13:18 (Szent István társulat fordítása)


KÉK nevelés: a gyengéd és határozott nevelési stílus