Hibáztál? Nagyszerű alkalom!

Hibáztál? “Hasra estél” a gyerekeid előtt? Szégyenletesen viselkedtél? Elvesztetted a fejed? Igazságtalanul bántál velük? Nagyszerű alkalom! Megtaníthatod neki, hogy működik a hétköznapi szeretet az emberi kapcsolatokban.

Az élet része, hogy azok sem makulátlanok, akiket szeretünk. Azért, mert anya, vagy apa vagy, nem kell tökéletesnek látszanod. Sokat veszítesz azzal, ha e látszat fenntartására törekszel. Serdülő korában emiatt a gyermeked tiszteletét és bizalmát is elveszítheted.

Amikor beszélgetsz a gyerekeddel, mindig helyezkedj úgy, hogy közel egyenlő magasságban legyen az arcotok. Ülj le a gyereked mellé, vedd az öledbe, vagy guggolj le hozzá, hogy fel tudjátok venni a szemkontaktust, és ne óriásként magasodj fölébe.

Kérj tőle bocsánatot azért, amit csináltál

Nevezd a nevén a dolgot, hogy a gyereked világosan értse, hogy a saját tetteidet is képes vagy a megfelelő kategóriába sorolni, nemcsak másokét.

Az egyszerű, őszinte és méltóságteljes bocsánatkérés segít helyrehozni a kárt, amit a viselkedéseddel okoztál. De ilyenkor se ess abba a hibába, hogy kis felnőttként kezeled a gyereket!

Minden helyzetben éreznie kell annak a biztonságát, hogy te vagy a felnőtt és ő a gyerek – még akkor is, ha neked kell tőle bocsánatot kérned.

Te erős, kifejlett példány vagy, gyermeked pedig lelkileg is, testileg is gyöngébb, és függ tőled.

Hogyan kérj bocsánatot?

Ismerd el és egyszerűen, nyugodtan fogalmazd meg, hogy mivel bántottad (meg) a gyermekedet “Tudom, hogy (meg)bántottalak. Ez nem volt helyes. Nem azt érdemled, hogy így bánjak veled” NE mentegetőzz: “De te is megbántottál engem.”

Vállald a felelősséget “Az én hibám volt!” NE mentegetőzz: “Azt se tudtam, mit csinálok” vagy “Kénytelen voltam…”, “Te hoztad ki belőlem a viselkedéseddel”.

Fejezd ki, hogy jogosan haragszik “Jogosan haragszol most rám ezért” NE esdekelj: “Kérlek, ne haragudj rám!”

Mutasd ki, hogy tényleg bánt a dolog “Nagyon sajnálom, hogy ezt csináltam (lehetőleg nevezd meg, hogy mit csiáltál)” NE mondd: “Neked is sajnálnod kellene, mert részben a te hibád volt”

Kérj bocsánatot így: “Kérlek, bocsáss meg!” Ne így: “Bocsássunk meg egymásnak!”

Fejezd ki, hogy máskor nem akarod elkövetni ugyanezt – de csak olyat ígérj, amit be is tartasz! “Törekedni fogok arra, hogy máskor ne csináljak ilyet” NE fogadkozz: “Soha többé nem fordul elő ilyesmi.”

Tiszteld meg gyermekedet azzal, hogy engeded gondolkozni és dönteni “Ha időre van szükséged ahhoz, hogy meg tudj bocsátani, van időd. Fontos nekem, hogy amikor megbocsátasz, úgy is gondold.” Adj neki valódi döntési lehetőséget. Ne várj automatikus megbocsátást! “Ha most még nem tudsz megbocsátani, megértem.”

Fogadd köszönettel, amikor megbocsát “Köszönöm. Sokat jelent nekem, hogy megbocsátottál.”

Fogadd el, ha egyelőre nem tud megbocsátani. Ne helyezz kilátásba negatív következményt! “Később majd megint megkérdezlek, mert a megbocsátásod fontos nekem.”

megbocsátás

A jövőben tényleg ne csinálj ilyet!

Gyermeked ebből megtanulja, hogy tiszteletben tartod őt, és azt is, hogy a bántás, a sérelem ellenére a kapcsolatot helyre lehet hozni. Megtanulja, hogy jelentősége van annak, ha megbocsát, és megbocsátani jó. Megérti, hogy egy jó kapcsolatba is belefér, ha időnként megharagszunk egymásra; hogy akkor is lehet bízni valakiben, ha az nem tökéletes. És megtanulja, hogy jó felelősségteljesen élni.

Kezdjük újra!

A gyerekek könnyebben bocsátanak meg és “felejtenek”, mint a felnőttek. Szívesebben eresztik szélnek a haragjukat, mint mi. Haragudtál a gyermekedre? Vedd az öledbe! Beszéljétek meg! Adj neki puszit, mosolyogj rá, és mondd ki a felszabadító varázsigét: “Kezdjük újra!”

Kiengedted a szíved börtönéből azt, akire haragudtál. Már meg is szabadultál attól a valamitől, ami a saját haragod börtönébe zárt.

A megbocsátás és az újrakezdés folyamat, ami családban szülőnek és gyereknek egyaránt segít, hogy türelmet és elfogadó szeretetet ajándékozzanak egymásnak. Ha ebben is szeretetteljes és következetes anya vagy apa vagy, a gyermeked számára a dolgok természetes elintézési módjává válik ez a folyamat. Nemsokára ő fogja kezdeni a bocsánatkérést és az újrakezdést. Büszke lehetsz rá, mert egészséges érzelmi szokásokat építettél az alapjaiba.

A Kezdjük újra! jelenléte – ténylegesen az újrakezdés lehetőségét teremti meg a kapcsolatokban! Új, tiszta lappal induló, hosszas neheztelések és sértődöttség nélküli lehet a kapcsolatotok! Próbáld meg a pároddal, és meglátod, mennyire jót tesz felnőtt kapcsolatainak is!

Büntetés, kiállítós bünti… ha ne büntessem, mit csináljak?

Kegyelem és megbocsátás a KÉK nevelésben