Ostobaság

Fogalmak szótára » szócikk: ostobaság

Az ostobaság az a szenvedélyes meggyőződés, hogy nem Istenre, hanem valami másra van szükségünk ahhoz, hogy szívünk leghőbb vágya kielégüljön; és, hogy elégedettségünknél semmi nem fontosabb.
– Larry Crabb


Mi az ostobaság, vagy bolondság a Biblia szóhasználata szerint?

Az ostobaság Isten semmibevétele; Isten ismeretének hiánya. Szenvedélyes meggyőződés. Mint Isten képmásának hordozója, Isten hasonmása, az ember rendelkezik vágyakkal, értelmi képességgel, következtetéseket von le és meggyőződéseket alakít ki, és meggyőződéseink időnként szenvedélyesek.

Az ostobaság is ilyen szenvedélyes, mélyen belénk vésődött meggyőződés, amihez az ember ragaszkodik. Információval, felvilágosítással nem lehet megváltoztatni. Csak a Lélek ereje képes hatni rá. Szenvedélyes meggyőződés, hogy amira a leginkább szükségünk van, az nem Isten, és nem az, amit Ő ad nekünk. Úgy gondoljuk, hogy Ő nem oltja szívünk legmélyebb szomjúságát.

Az ostoba ember így gondolkozik: örülök Istennek. Jó, hogy megváltott és mehetek a mennybe. Jól jártam. De én tudom, mire van szükségem ahhoz, hogy boldog legyek: jobb házasságra, jobb munkára, biztosabb anyagi helyzetre, jobb szolgálatra, jobb önértékelésre, nagyobb lelki egyensúlyra, jobb testi egészségre.

Erre van szüksgégem: Isten áldásaira. Maga Isten nem annyira érdekel. Örülök, ha segít, de nem olyan, akit imádok, akinek élvezem a jelenlétét, akivel kapcsolatban akarok lenni. Azért van, hogy segítsen; a hasznos és hatalmas istenség dolga gondoskodni arról, hogy mindenem meglegyen.

“Azt gondolja magában a bolond, hogy nincs Isten!
Romlottak és utálatosak tetteik, senki sem tesz jót.”
– Zsoltárok 14:1

“A gyermek szívéhez hozzátartozik az ostobaság…”
– Példabeszédek 22:15

Az ostobaság ellentéte a bölcsesség.


ostobaság, ostoba, bolondság, bolond