Minden létező oka és célja

A Szentháromság tánca: perikorézis.
Az Atya, a Fiú és Szentlélek élete nélkülünk is gazdag és teljes. Nem a saját javukra teremtett bennünket, hanem a miénkre – mert Isten így él. Isten így SZERET!

A Szentháromság Isten az örökkévaló öröm ünneplésében él. Az Atya a Fiúért, a Fiú az Atyáért… és mindent megosztanak egymással a Szentlélekben. Nem az önközpontúság, hanem a “másik-központúság” jellemzi őket. Teljesen másik-központúak – mert “Isten szeretet” (1János 4:8). Isten három Személye egymást egészen átjárva viszonyul egymáshoz. Kölcsönös, körkörös összeköttetésben, önátadó, másik-központú kapcsolatban. Ez a különleges, körtánc-szerű szeretetkapcsolat (perikorézis) a Szentháromság lényege.

A Szentháromság Isten az áldás, az öröm és a jóság túlcsorduló forrása; megállás nélkül ömlik, és ad, és ad, és ad. Ilyen a mi Teremtőnk, és csak ezért teremtett.

“Isten nem arra teremtett, hogy mi szeressük Őt (persze arra is), hanem arra, hogy Ő szeressen minket.”
– C. S. Lewis, A fájdalom

Isten jósága, szeretete és kegyelme megláttat valamit felfoghatatlan dicsőségéből. Megindítóan fenséges, elképesztő Isten! Túlcsorduló szeretete sarkallta, hogy teremtsen – és arra is, hogy megváltó művével visszaszerezze elvesztegetett szabadságunkat.

Minden létező dolog oka és célja, hogy Isten másokkal is megossza az örökkévaló öröm ünneplését. A három egymást szerető isteni Személy azért teremtett, hogy minket is bevonhasson szeretetének boldog körtáncába (áramló energiacseréjébe).

“Méltó vagy, Urunk és Istenünk, hogy tied legyen a dicsőség, a tisztesség és a hatalom,
mert te teremtettél mindent, és minden a te akaratodból lett és teremtetett.”
– Jelenések 4:11

Kapcsolódó:
Életem célja: Önmegvalósítás?
Szentháromság
Perikorézis – Isten tánca
A trinitárius, Krisztus-központú szemlélet

_______
A kép DeAnne L. Parks alkotása: www.artdeanne.com