Szivárvány

szivárványTEREMTÉS KÖNYVE · Kezdetben · 32. rész

“A sokszínűség természetes!” – vallják, akik homoszexuálisnak érzik magukat; ezért választották jelképüknek a szivárványt.

A Bibliában a másság, a sokszínűség békés elfogadásánál, a puszta toleranciánál sokkal több: megrázó és megdöbbentő szeretet jele a szivárvány.

Az özönvíz után Isten ezt mondta Noénak és családjának:

“Ez a jele a szövetségnek, amit én szerzek veletek és minden élőlénnyel, amely veletek van, minden nemzedékkel, örökre:
szivárványívemet helyezem a felhőkre, az lesz a jele a szövetségnek, melyet én a világgal kötök.
Amikor felhőt borítok a földre, és feltűnik az ív a felhőn,
akkor visszaemlékezem a szövetségre, amelyet kötöttem veletek és minden élőlénnyel, amely testben él, és nem lesz többé a víz özönvízzé minden test pusztulására.
Ha ott lesz az ív a felhőn, látni fogom és visszaemlékezem az örök szövetségre, amelyet Isten kötött minden élőlénnyel, amely testben él a földön.”
– 1Mózes 9:12-16

Nemsokára azzal is foglalkozunk, mi az a szövetség. Egyelőre tekintsük ígéretnek: Olyan ígéret, amely a hűséges szeretetre épül.

Isten megígérte, hogy soha többé nem borítja el özönvízzel az egész földet. És jelet is csatol ígéretéhez (mondhatjuk, hogy ez szokása). Ígéretének jele a szivárvány az égen.

De két dolog nagyon izgalmas ezzel kapcsolatban.

Az egyik: figyeljük csak meg, kit akar emlékeztetni Isten? Persze minket is. De az igeversben azt mondja: “ott lesz az ív a felhőn, látni fogom és visszaemlékezem”. Ha mi emlékszünk Isten ígéretére, az jó. De az igazi biztonságot az jelenti, hogy Isten emlékszik a velünk kötött szövetségére!

A másik izgalmas dolog: maga a jel. Egy ív. Mégpedig harci ív: az íj íve, amiből nyilat lőnek ki. Halált osztó eszköz íve.

Talán morbidnak tűnik, hogy az élet ígéretéhez egy ilyen halálos fegyver jelét kapcsolja Isten. Az volna, ha a nyíl ránk szegeződne. Akkor fenyegetésnek is vehetnénk. De nem az. Az íj íve nem felénk, hanem az ég felé irányul.

A világ nem lett jobb hely az özönvíz óta. Az emberi szív továbbra is romlott maradt. A föld azóta is tele van erőszakkal. Isten azóta is haragszik a bűnre, mert a bűn halálos következményekkel jár. Pusztít mindenkit és mindent, amit Isten olyan szerető gonddal teremtett. A gonoszságot nem nézte tétlenül a jó Isten. De a bűn halálos mérgű nyila nem belénk fúródik, hanem az emberré lett Isten szívébe.

Isten így tartja meg az élet ígéretét. Nem tűri a gonoszságot elnéző mosollyal. Nem tesz úgy mintha nem számítana. Továbbra is harcban áll a bűnnel. De nem engedi, hogy a bűn mérgező nyila végezzen velünk. Krisztus viselte el helyettünk a kereszten a bűn pusztító, halálos lövését. “A bűn zsoldja a halál”, de a halál nem fentről sújt le ránk. Nem Istentől jön, hanem közülünk. A mi bűnünk halálos lövése elé állt oda Krisztus. A saját testével fogta fel, hogy ne pusztuljunk bele mindannyian. Jézus az egyetlen Ember, aki elbírt vele. Végleg legyőzte a bűn halálos mérgét azzal, hogy elé állt, felfogta előlünk és belehalt… de vele, aki “bűnt nem ismert”, nem végzett a halál fullánkja. Krisztus, az emberré lett Isten, meghalt az emberi gyűlöletből ácsolt kereszten, az Atya pedig nem hagyta magára. Feltámasztotta. Olyan emberi testben, amin nem fog többé a halál fullánkja.

Szivárvány Budapest fölött 2013. december 9-én (fotó: HVG, Stiller Ákos)

Szivárvány Budapest fölött 2013. december 9-én (fotó: HVG, Stiller Ákos)

Legközelebb, amikor szivárványt látsz, ne csak a színekben gyönyörködj. Döbbentsen meg a szeretet.

Folytatás: Bábel tornya, és a bábeli zűrzavar

Kezdetben… Ószövetség sorozat