Abigél, a nem mindennapi nő

a bibliai AbigélMENJ KERESZTÜL A FALON c. sorozat 13. rész

Érdekes ez a történet Abigélről és Dávidról (1Sámuel 25).

Micsoda nagyszerű nő volt Abigél! De a korlátolt férje nem sokra tartotta. Bezzeg, amikor Dávid meglátta, rögtön észrevette és megjegyezte magának. Volt rá szeme, hogy felismerje: nem mindennapi ez a nő.

Abigél személyisége nem hevert romokban, csak mert olyan primitív volt a férje. Ez a nő élt! Szerette az életet. Volt tartása.

Magamat mindenhová magammal viszem. Ha nem kedvelem a társaságomat, akárhová megyek, a következő helyen sem fogom jól érezni magam. Sehol nem lesz jó a társaság.

Abigél hűséges és erkölcsös feleség volt. Nem flörtölt Dáviddal. Nem volt rá szüksége, hogy valahonnan mindenáron elismerést szerezzen magának. Nem engedte, hogy a napjait beárnyékolja a férje megerősítésének a hiánya. Ha nem tud értékelni, az ő élete marad szegényebb − azt hiszem, ez egészséges szemlélet egy ilyen helyzetben. Abigél egész ember volt, teljes életet élt.

Nem biztos, hogy aki az utamon a földi életben elkísér, az mindig úgy áll mellettem, ahogy kell. Ha őszinte vagyok, tudom, hogy én se mellette. Nem vagyok azonban egyedül. Jézus mellettem van: “Minden ember előbb-utóbb történelem lesz. Én viszont értékellek, és én elveszlek. Én vagyok a jelened, és én vagyok a jövőd.”

Jézusnak van szeme az értékemre. Pedig a hibáimat sem látja senki világosabban. Őt nem lehet sminkkel, öltözködéssel elkábítani. Ismer (lásd: JADÁ). Ezért olyan értékes, hogy mégis úgy megbecsül. Senki más nem lenne hajlandó meghalni értem a kereszten. Ő választott engem, azért lehetek az Övé:

“Nem ti választottatok ki engem, hanem én választottalak ki, és rendeltelek titeket arra, hogy elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek, és gyümölcsötök megmaradjon, hogy bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek. Ezeket azért parancsolom nektek, hogy szeressétek egymást.”
– János 15:16-17

Azért vagyok értékes, mert Neki sokat érek.

A Biblia kiszámíthatatlan humora, és Isten megértő gondoskodásának példája a történet folytatása. Isten egy idő múlva eltette láb alól Abigél régi férjét. Dávid, úgy látszik, rajta tartotta fél szemét, mert rögtön ment és feleségül kérte.

De nem hiszem, hogy ettől lett boldog Abigél. A primitív férje mellett is az volt, és mindenképp boldog maradt volna, azt hiszem.