Kálvinizmus

Fogalmi szótár » szócikk: kálvinizmus

A kálvinizmus a kereszténységen belül a protestantizmushoz tartozó teológiai rendszer és irányzat. A reformáció egyik kimagasló alakja, Jean Calvin (magyarosan Kálvin János) munkássága nyomán jött létre Svájcban a 16. században. Követőit kálvinistáknak, nálunk reformátusoknak nevezik.

“A kálvinizmus vallja, hogy Isten kiválasztó kegyelme legyőzhetetlen kegyelem, és Isten szuverenitása mindenre kiterjedő hatalom.

Spurgeontől hallottam eddig a kálvinizmus legjobb definícióját. A definíció rövid, de benne van a lényeg: Isten megment bűnösöket. Ez a három szó szerintem pontosan foglalja össze a sokféle kálvinista hagyományt összekötő közös meggyőződést. Elsőre talán túl általánosnak tűnik, de a definícióban mindhárom szónak súlya van.

1. Isten bűnösöket ment meg. Nem félig bűnösöket, hanem olyan bűnösöket, akik nem tudják önmagukat megmenteni, akik hinni sem tudnak, mert halottak a vétkeikben.
2. Isten megment bűnösöket. Nem csak félig menti meg őket, nem is csak kilencven százalékig, hanem teljesen.
3. Isten menti meg a bűnösöket, tehát nem közös erőfeszítésről van szó. A megváltás a kálvinizmus szerint monergisztikus: nem kevesebbről, mint egy halott feltámasztásáról szól.”

– Szabados Ádám: Kálvinizmus vagy kálvinizmusok? (igényes cikk, érdemes elolvasni)