Én vagyok a hibás!

én vagyok a hibás - önvádA SZEMLÉLETVÁLTÁS A LELKIGONDOZÁSBAN c. sorozat 4. része

Isten nem elég jó, mások nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeimet, ezért manipulálni kezdem őket, hátha sikerül belőlük kicsikarnom, amire szükségem van. Ha ez sem sikerül, ha így is csalódás ér, újabb eszközzel küzdök a boldogságomért:

A saját hatáskörömben keresek valamit, amit kinevezek fájdalmaim okozójának (mert az ki van zárva, hogy Krisztus elutasítása a bajom).

Így jutok abból az alaphelyzetből, hogy

Nem bízom Istenben » Szükségem van rád » Te vagy a hibás

odáig, hogy

Én vagyok a hibás.

– saját magamat kezdem hibáztatni a csalódásaimért, mert ez még mindig jobb, mint a védtelen kiszolgáltatottság: az érzés, hogy a sorsom irányítása a hatáskörömön kívül esik. Megpróbáltam a környezetemen uralkodni, de nem sikerült; még mindig nem teljesítik, amire szükségem van. Ha nem akarom feladni a reményt, kénytelen vagyok olyan helyen keresni a hibát, ahol – remélhetőleg – menni fog az irányítás. Ez tűnik az egyetlen járható útnak, ha a környezetem nem tesz boldoggá, de a saját boldogulásomat mégsem akarom feladni. A bizalom ellentéte a kontroll… és jobb híján az önkontroll is megteszi.

Lecsapok tehát valamire a saját személyiségemben, amit befolyásolni tudok. Talán azért nem rajonganak értem az emberek, mert csúnya vagyok. Talán a szüleim azért nem figyeltek rám oda, mert nem voltam elég sikeres.

Én vagyok a hibás

4. ÉN VAGYOK A HIBÁS “Valami nincs rendben velem, ezért hagynak cserben az emberek.” Alacsony önértékelés
3. TE VAGY A HIBÁS “Csalódtam benned, cserbenhagytál.” Kapcsolati konfliktus
2. SZÜKSÉGEM VAN RÁD “Be kell váltanod a hozzád fűzött reményeimet.” Követelődző függés
1. NEM BÍZOM ISTENBEN
(kiinduló helyzet)
“Isten nem elég jó.” Félelem, csalódott düh, bálványimádás

Arra a következtetésre jutok tehát, hogy én vagyok a hibás, de nem azért, hogy hosszasan elmerüljek az önvád tétlen mocsarában, hanem azért, hogy tehessek magamért valamit. Akciótervet dolgozok ki az életem fölötti kontroll visszaszerzésére. Változtatnom kell a külsőmön – le fogok fogyni! Vagy: jobban kell teljesítenem – belevetem magam a munkámba! Megvan tehát a túlélő terv – ezúttal az önkontroll – és én választottam! Még akkor is, ha az adott helyzetben a dolog nem tűnt igazán választásnak.

« vissza: A lélekgyógyítás alapjai Dr. Larry Crabb nyomán