Szeretni anélkül, hogy tönkretenne

szerepszemelyiseg-tmbA SZEMLÉLETVÁLTÁS A LELKIGONDOZÁSBAN c. sorozat 7. része

Ez a bibliai minta: Isten szeretetének biztonságában másokat is tudok szeretni anélkül, hogy tönkretenne a kapcsolatokkal járó fájdalom.

Minden bűn arról szól, hogy nem bízom Krisztusban. Olyankor egész biztos nem Krisztusban bízom, amikor

  • az emberi kapcsolatokkal járó fájdalomtól annyira félek, hogy elkerülésére egy egész fal-személyiséget alakítok ki magamnak;
  • egy-egy emberi kapcsolat képes ténylegesen tönkretenni, mert az önértékelésemet valaki más megerősítésére alapozom.

El kell fordulnom minden olyan “másodlagos” céltól, amelynek a fókuszpontja nem Krisztus – az, hogy Őt jobban megismerjem, élvezzem a szeretetét, a bűnök fölötti győzelmét, és közelebb kerüljek Hozzá. És ki kell lépnem a különféle szabályozó eljárásaim (kontroll-technikáim) nyújtotta álbiztonságból ahhoz, hogy félelem, szerepjátszás vagy fenntartás nélkül tudjak másokhoz közeledni.

Fájni fog, és hihetetlenül félelmetes lesz, de meg kell tanulnom, hogy Krisztus elég. A manipuláció és a kontroll óvóhelyének vastag falai mögött ezt sose fogom megtanulni. Részt kell vennem az egészséges kapcsolatok építésének zűrzavaros és fájdalmas munkájában – kockára kell tennem a szívemet! Egészen addig kell adnom, amíg mégegy csepp kitelik tőlem… és mégegy… és mégegy…

Vállalnom kell az elutasítás rettegett lehetőségét is – mert éppen ennek a fájdalma az, amitől annyira félek, hogy egy egész arculatot, szerepszemélyiséget építek, csak azért, hogy valahogy elkerüljem. Csak ekkor ébredhetek rá, hogy Krisztus mégiscsak elég – hogy szeretete drága kincs, felszabadító és ösztönző erő – és az egyetlen “motoromba való” üzemanyag a folytatáshoz. Szeretni is csak azért tudok, mert Ő előbb szeretett:

“A szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet; mert a félelem gyötrelemmel jár, aki pedig fél, nem lett tökéletessé a szeretetben. Mi tehát azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket.”
– 1János 4:18-19

Ez a bibliai minta: Isten szeretetének biztonságában másokat is tudok szeretni anélkül, hogy tönkretenne a kapcsolatokkal járó fájdalom.

« vissza: A lélekgyógyítás alapjai Dr. Larry Crabb nyomán