Az ember bűnössége

Az ISTEN és TE c. sorozat 6. része

Mi a bűn?

A bűn fogalmát általában a tettek oldaláról próbáljuk meghatározni. A bűn az a sok rosszaság, amit csinálunk… meg amit a gyerekeink csinálnak. Nem?

Nos, gondolkodjunk egy kicsit. Az egyszemélyű mindenható akarja, hogy mindenfélét tegyünk meg neki. Az egyszemélyű mindenható istenség határozza meg a bűnt a teljesítmények és a viselkedés alapján. Az ő világában az a bűn, ha nem tesszük meg, amit parancsol, és ha olyat teszünk, amit tilt.

Az élő Isten azonban más. Ő társas lény, és maga a szeretet. Nem követel, nem kapni akar, hanem adni!

De akkor mi a bűn?

bunAz önmagát odaadó Isten világában az a bűn, hogy nem fogadjuk el Őt. Az Atya a Lélek által megosztja velünk Krisztust. Mi az ellenszegülés, mi a parancsmegtagadás, mi a lázadás ezzel az Istennel szemben? Az, hogy ellenállunk a Léleknek, ellenállunk Krisztusnak, Isten ajándékának. Hogy becsukjuk magunkat előtte, és nem fogadjuk el Krisztust, aki Isten kegyelmi ajándéka. Ez a bűnös lelkület. És minden rosszaság, amit bármelyikünk tesz, annak a következménye, hogy bezárjuk magunkat Jézus Krisztus előtt. A bűn Krisztus elutasítása. [ld. A bajok igazi gyökere: a bűn]

Jézus így definiálja a bűn fogalmát:

“A bűn az, hogy nem hisznek énbennem.”
– János 16:9

Isten kitárt karral adja nekünk önmagát.

Egész nap kitártam karjaimat az engedetlen és ellenszegülő nép felé.”
– Róma 10:21

Jézus a kereszten: Isten, aki kitárt karral adja nekünk önmagát.

EGÉSZ NAP! Meddig tudsz kitárt a karral fordulni olyanok felé, akik elutasítanak? 10 másodpercig? Ha csak az egyik kezedet nyújtod kézfogásra, és a másik nem fogadja, pár másodperc múlva idiótának tűnsz. Isten pedig? Egész nap kitárja karjait. Képzeld el, hogy kimegy kora reggel, és késő estig ott áll kitárt karral. Milyen ez az Isten? Nézz a keresztre, és meglátod!

A Fiú-Isten, az ÚR Jézus kitárta karjait a világ felé.

És milyen a világ? Milyenek vagyunk mi, emberek? Szorosan összefont karral, magunkba fordulva utasítjuk vissza Krisztus ajándékát.

Ez a bűn. Ádám óta mindannyian mindig ilyenek voltunk. Ádám volt az első, aki elutasította Isten kegyelmét.

Angolul tudóknak szeretettel ajánlom Paul Young előadását: Ádám, Éva, és a bűnbeesés

____________________
Felhasznált forrás:

Glen Scrivener: 3-2-1 Talks (audio)