KÉK nevelés: a gyengéd és határozott nevelési stílus

KÉK nevelésKapcsolatra Épülő Következetes nevelés

KAPCSOLAT ∙ ÉRETTSÉG (Gyengéd bánásmód) ∙ KORLÁTOK

“Úgy bánjatok az emberekkel, ahogy szeretnétek, hogy veletek bánjanak!”
– Máté 7:12 (EF)A KÉK nevelés 3 legfontosabb eleme:

K, mint Kapcsolat: a picikkel biztonságos kötődés, a nagyobbakkal bizalmas kapcsolat.

É, mint Érettség: a gyengéd és határozott szülő vezetést nyújtó érett felnőttként vesz részt a gyerek életében.

K, mint Korlátok: a feltétel nélküli szeretet és a kegyelem keretei között a szülő fegyelmez és korlátoz; ezzel is segíti a gyerek kiegyensúlyozott fejlődését és az életre való felkészülését.

Te vagy a szülő, tiéd gyerekeid nevelésének, vezetésének felelőssége. De ahhoz, hogy tiszteletteljes, őszinte és jellemes gyereket nevelj, nem muszáj visszaélned szülői tekintélyeddel. Sőt: minél kevésbé élsz vele vissza, annál inkább tudod “fegyelemben az Úr útmutatása szerint” (Efezus 6:4 SzIT) nevelni őket.

Gyerekeid számára te vagy ez első lecke arról, hogy ki Isten. Istent azért szeretjük, mert “Ő előbb szeretett minket” (1János 4:19), az 1János 4:18-ban pedig az olvasható, hogy “a szeretet kiűzi a félelmet”. Miért volna szükség tehát arra, hogy a gyerekeid félelemből engedelmeskedjenek neked?

Ha inkább a Lélek Gyümölcseit (Galata 5:22-23) modelleznénk a gyerekeinknek, jobb fogalmat alkotnának arról, hogy milyen Isten. Érdemes gyengéd és határozott szülőnek lenni: úgy tanítani és javítgatni őket kölcsönös tiszteletben, ahogy csak bizalmas kapcsolatban lehetséges.

A KÉK nevelésben a szülő biztonságot nyújtó vezető, aki felelős a gyerek testi, érzelmi és intellektuális fejlődéséért, erkölcsi vezetéséért. A kicsi gyereket nem vásott kölyöknek, vagy kis bűnösnek, és nem is tiszta lapnak, hanem fejlődésben lévő embernek tekinti, akinek nemcsak dédelgetésre, nem is csak felelősségre vonásra, hanem bizalmas kapcsolatra, teljes elfogadásra és szerető vezetésre van szüksége.

A KÉK nevelésben nincs parancsuralmi elnyomás, de vannak ésszerű korlátok. A nevelés nem a gyerek külső teljesítményére (engedelmesség, viselkedés), hanem a szívére, belső indítékaira irányul, hogy a gyerek, amikor erre megérik, önállóan is felelősségteljes döntéseket tudjon hozni. A gyerek tudja, hogy nem mindig valósulhat meg az ő akarata, de kormányt is érezhet a kezében: biztonságos keretek között ő is lehet hatással a saját életére, a szülőre és a világra.

KÉK nevelés házirend

A KÉK nevelés közege a bizalmas szülő-gyerek kapcsolat. A biztonságos közegben lehet hibázni, hiszen a család nem az előadás, hanem a gyakorlás helye.

lehetőség-felelősség

A gyerek érettségének arányában egyre komolyabb szerep jut a felelősségvállalásnak és a döntéshozatal gyakorlásának is: a szülő fokozatosan egyre több teret enged a gyerek döntéseinek, és engedi, hogy döntések természetes következményeivel is szembesüljön.

A nem hibátlan, de hiteles szülő megőrzi gyermeke bizalmát és tiszteletét, aki nem félelemből, hanem bizalomból követi őt. Engedelmessége sem kényszerből, hanem szeretetből és bizalomból fakad. A szülő a bizalmi kapcsolat közegében “tanítványozza” és igazítja helyre gyermekét, mélyíti el benne Isten szeretet-törvényének értékét.

Meglátásom szerint ez a nevelés Újszövetség modellje. Nem könnyű, mert sok együtt töltött időt igényel. Ugyanakkor nem is nehéz sokat együtt lenni azzal, akivel kölcsönösen élvezzük egymás társaságát.

A kapcsolatra épülő nevelés