Apa, Anya, Nagypapa, Nagymama – Miért vagy fontos a kamasznak?

belepni-tilosA SZEREZD VISSZA A BIZALMÁT! c. sorozat 2. része
Csukott ajtó és “belépni tilos” tábla helyett nyitott ajtó és ölelésre tárt kar fogadja azt a szülőt és nagyszülőt, aki időt és fáradtságot nem kímélve hajlandó kapcsolatot építeni a gyerekkel.

Édesapa, a lányod életében te vagy az első számú férfi, amíg át nem adod annak, akivel majd az élete hátralévő részét tölti. Ahogy hozzá viszonyulsz, befolyásolja a férfiakról alkotott elképzelését, és hat a jövőbeli kapcsolataira: mit tart természetesnek, neki valónak, ideálisnak, elfogadhatónak és normálisnak. A gyerekekbe általában az anyák ültetik el az értékeket (irányadó mértéket), de az apák hitelesítik ezen értékek létjogosultságát. Ha magára hagyod a lányodat, vagy ha egyszerűen nincs rá időd, a későbbi kapcsolataiba is magával viszi az érdeklődésed hiányából eredő sebeket.

A kamasz többet tanul abból, ami a kapcsolatotokban menet közben ráragad, mint abból, amit meg akarsz tanítani neki.

És nagyon valószínű, kedves Édesanya, hogy a fiaddal való kapcsolatod nagy hatással lesz arra, hogy milyen lányt vesz majd feleségül. Most van rá lehetőséged, hogy segíts neki olyan férfivá válni, akivel valaki örömmel osztja majd meg az életét. Miattad fogja tudni, mit jelent a társával együtt érzően bánni, és tőled tanulhat több figyelmességet, mint amit a korszellem egy férfitól elvár. Ha jó kapcsolatod van vele, hosszú éveken át áldás lesz mások életében is – te pedig mindig ott leszel a fejében és a szívében. Ha az idődet azzal töltöd, hogy folyton javítgatod, vagy megszégyeníted, úgy fogja érezni, hogy másképp kell érvényt szereznie férfiasságának, és sose lesz elégedett önmagával.

Édesapa, a fiaddal való kapcsolatod meghatározó arra nézve, hogy milyen jellemű férfivá fejlődik. Ha azt éli át, hogy te is úgy nézel rá, mint ahogy a mennyei Atya néz a gyermekeire: “Te vagy az én szeretett Fiam, benned gyönyörködöm!” (Lukács 3:22), minden esélye meglesz arra, hogy kiegyensúlyozott és boldog ember legyen. Ha pedig megfosztod őt ettől, az életére árnyékot vethet az érvényesülés olthatatlan vágya. Gondoskodj róla, hogy tudja, mennyire szereted!

anya és lánya

Édesanya, a lányod tőled tanulja meg, hogy szerethet egy férfit, hogy szeretheti a gyerekeit, és hogy lesz képes egyszerre sokféle feladattal megbirkózni. A lányodnak szüksége van rád, a gondolataidra és a támogatásodra. Nem arra van szüksége, hogy az idegeire menj azzal, hogy mindenbe belekötsz, és folyton kifogásolsz valamit! Nem arra van szüksége, hogy megszégyenítsd és dirigálj neki! Az a szereped az életében, hogy segíts neki igazi nővé felnőni.

 • A magatartási probléma legtöbbször valójában kapcsolati probléma.
 • A kommunikációs problémák oka is többnyire kapcsolati probléma.
 • Amikor szülő és kamasz nem érti meg egymást, a háttérben az húzódik, hogy néhány repedés keletkezett a kapcsolat alapjaiban.
 • A gyerekeket a kapcsolat változtatja meg, nem a tekintélygyakorlás.
 • A jó kapcsolat és a kegyelem hiányában lesznek a kis dolgokból nagy dolgok.
 • A konfliktus csak azokat teszi egymás ellenségévé, akik között nincs valódi kapcsolat. Ahol virágzik a kapcsolat, ott a konfliktusok is hamar elsimulnak.
 • A kamasz akkor lesz nyitott arra, hogy tanuljon tőled, ha a kapcsolat megteremti köztetek az átjárást, a hidat.
 • Ha nem köt össze benneteket meghitt kapcsolat, a szabályok ellenállást és lázadást váltanak ki.
 • A másik ember nézeteit is könnyebben elfogadjuk, ha van köztünk kapcsolat.

Nagymama, Nagypapa, mi a szereped az unokáid életében? A Te szereped a legkellemesebb! Elhagyhatsz mindent, ami a saját gyerekeiddel nem vált be, és az időt azzal töltheted, hogy bölcsességet, szeretetet és elfogadást adsz át az unokáidnak, mégpedig úgy, ahogy a szülőknek nem áll módjában. Az unokáidnak nagy szükségük van Rád! Megfűszerezheted az életüket azzal, hogy az értő figyelmedből, személyes értékeidből, tudásodból és idődből osztogatsz nekik ajándékot. Ezzel azt erősíted meg bennük, hogy fontosak a számodra; ráadásul felnőtt gyerekednek sokat segíthetsz, ha egyengeted az unokáiddal való kapcsolatát.

A kamasz is társas lény, nem csordaállat, és nem is “gyerekanyag”, ahogy az iskolában beszélnek róla. Ő is arra vágyik, hogy részese legyen mások életének, és hogy a kapcsolatai tartalmasak, mélyek és őszinték legyenek. Személyes kapcsolat hiányában a szülő nem tud hatni arra sem, hogy a gyereke hogy foglalja el helyét a világban; nem tudja neki átadni az élettapasztalatait, az értékrendjét, és nem tudja az önértékelését sem építeni.

Amikor viszont létrejön a bizalmi kapcsolat, új ajtók nyílnak, és a szülő be tud lépni a kamasz életébe. Csukott ajtó és “belépni tilos” tábla helyett nyitott ajtó és ölelésre tárt kar fogadja azt a szülőt, aki időt és fáradtságot nem kímélve hajlandó kapcsolatot építeni a gyerekével.

A gyermekkori tanítást a kamaszkorban az életre való felkészítés váltja fel.


ÖSSZEFOGLALÁS

 • A kamasz többet tanul abból, ami a kapcsolatotokban menet közben ráragad, mint abból, amit meg akarsz tanítani neki.
 • A kamaszok “nevelése” a bizalmas kapcsolatról szól!

KÉRDÉSEK

 • Az összes dolog közül, amire időt és energiát fordítasz (a munkád, a párod, Isten, háztartás, ügyintézés, tájékozódás, társaság, sport, művelődés, kikapcsolódás, egyéb elkötelezettségek) a gyereked hol szerepel a fontossági sorrendben?
 • Lehetséges, hogy az időd egy része arra megy el, hogy olyasmit próbálsz neki megadni, amivel nem rendelkezel? Ha igen, igazából miért erre fordítod az idődet és az energiádat? Tényleg neki akarsz többet adni, vagy neked van szükséged rá valamiért?

Folytatás: Mikor, hogyan és miről beszélgessünk a kamasszal?
A SZEREZD VISSZA A BIZALMÁT! c. sorozat többi része
Még több a kamaszokról

______________
Felhasznált irodalom:
Mark Gregston: Tough Guys and Drama Queens