A sebezhetőség ereje – TED Talk

Szimpatikus előadó, elgondolkodtató és szívhez szóló üzenet. A ted.com-on eddig 8,982,990-en nézték meg a videót (igen, közel 9 millióan). Nem véletlenül. Brené Brown rólunk beszél… és üdítően emberi hangon.
620531k4433

Mit is mond Brené Brown?

A kapcsolatok miatt vagyunk – életünk legfontosabb része a kapcsolataink.
Szégyen = a kapcsolatok elveszítésétől való félelem.
Mindenkiben van szégyen. Akikből a szégyen hiányzik, azok nem képesek az empátiára.
Senki nem szeret a szégyenről beszélni, de minél több szégyent tárol valaki magában, annál kevésbé képes felvállalni a szégyent.
Ahhoz, hogy képes legyél másokhoz mélyebben is kapcsolódni, meg kell mutatnod, hogy igazából ki vagy.

Azok, akik másokkal jól kapcsolódnak, egészséges értékesség-tudattal rendelkeznek; tudják, hogy szeretik őket és tartoznak valakihez.
Ez meg is látszik rajtuk – ki is tudják fejezni.
Teljes szívvel élnek, és merik vállalni saját tökéletlenségüket.
Jól bánnak magukkal, és jól bánnak másokkal is.
Hiteles személyiségük következtében egészségesek a kapcsolataik. Nem ragaszkodnak ahhoz az ideálhoz, akiknek lenniük kellene; merik a valódi önmagukat adni.
Saját esendőségüket is teljes mértékben felvállalják – éppen a sebezhetőségük teszi őket széppé mások szemében.

Hajlamosak vagyunk nem tudomásul venni a saját tökéletlenségünket. Eladósodott, kövér, szenvedélyfüggő, és begyógyszerezett népség vagyunk (Brown az amerikaiakról beszél, de az irány nálunk is erőteljesen kirajzolódik szerintem). És nem vagyunk hajlandók tudomásul venni.

Pedig az érzelmeket nem lehet szelektíven kiszorítani a tudatunkból. Vagy elfogadjuk és elszenvedjük mindet, vagy az összeset egyszerre tompítjuk el különféle fájdalomcsillapító technikáinkkal.
A bizonytalan dolgokat biztosnak hazudjuk. Ide jutott a vallás és a politika. A sebezhetőség ellentéte a képmutatás.
Tökéletesnek akarjuk mutatni magunkat.
Úgy teszünk, mintha tökéletlen tetteink nem is hatnának másokra; mintha nem árulkodnának valós állapotunkról.

Mit tehetünk ezek helyett?
Engedjük, hogy mások annak lássanak minket, akik vagyunk! Szeressünk teljes szívvel! Legyünk hálásak, vessük bele magunkat az örömbe! Higgyük, hogy elég jó az, akik vagyunk!

Inspiráló előadás, sok bölcs meglátással. De miről van szó valójában? Egy kísérleti kutató bíztat bennünket arra, hogy legyenek a tapasztalat határán túli, az érzékeinkkel már fel nem fogható meggyőződéseink! Azt mondja, hogy vannak dolgok, amikben hinnünk kell. És azért kell bennük hinnünk, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy működnek.
620531k4433
Nem a pozitív gondolkodás erejéről beszél, az átlagosnál sokkal igényesebb köntösben?

Brené Brown azt mondja: kapcsolatokra van szükségünk. Érezzük a szégyenünket, de ennek ellenére meg kell nyílnunk… szerinte azért, mert a sikeres, teljes szívvel élő emberek is ezt teszik. És szerinte azért kell teljes szívvel, sebezhetően élnünk, mert szeretetet és összetartozást érdemlünk. Brené Brown szerint méltók vagyunk rá.

Szerintem is ez az utolsó morzsa a dolog nyitja. Az emberi méltóság. De milyen alapon jár nekünk ez a méltóság?

sebezheto-esendo

A Biblia szerint emberi méltóságunk alapja, hogy Isten önmagához hasonlóvá teremtett bennünket, és minden emberi lény Isten képmásának hordozója. Eltorzult tükrök vagyunk, benne a képmás is torzkép csupán… de ez az isteni valami tesz bennünket személyes lénnyé. És azzal, hogy Jézus emberré lett és mérhetetlenül sebezhető módon élt és halt meg, a sebezhetőségét vállaló ember is Isten jellemét tükrözi.

A sebezhető ember Jézushoz hasonlít

Azt hiszem, hogy a sebezhetőség igazi jelentőségéről csak a kereszttel együtt lehet beszélni, amelyen a dicsőség URa lógott megfeszítve.

Fontos helyet foglal el az értékrendünkben a sebezhetőség? Egyértelműen. URunk hagyta, hogy az egész világ szeme láttára szaggassák cafatokra. Mélységesen, dicsőségesen sebezhető volt. Amikor esendőek, sebezhetőek vagyunk, Őhozzá hasonlítunk jobban.

A bűnünk vezet ide. Igen, a bűn, nemcsak a szégyen. Nemcsak azért ódzkodunk a sebezhetőségtől, mert félünk, hogy fájdalmat okozhatnak azok, akiknek feltárjuk valódi önmagunkat. Nemcsak azért ragaszkodunk az álarchoz, a szerepszemélyiséghez, mert félünk a kapcsolatoktól, hanem azért is, mert szívünk sötétebb zugaiban ott vannak a gonosz, gyilkos kívánságok. Álarc mögött könnyebben manipulálunk és használunk ki másokat.

Mit érdemlünk? Szeretetet és összetartozást? Bizalmat? Őszinteséget?

Nem szeretetet és összetartozást érdemlünk, hanem azt, hogy lemetsszenek bennünket a “szőlőtőről” (ld. János 15). Ha nem a Biblia szemüvegén keresztül nézzük magunkat és a kapcsolatainkat, a sebeinket sem tudjuk megfelelően kezelni. Brené Brown azt javasolja, hogy öleljük magunkhoz egyszerre a bennünk uralkodó zűrzavart és az őszinte hitelességet. Ez úgy hangzik, mint egy tartalmas beszélgetéssel eltöltött szombat délutáni kávézás jó barátok körében. Nem olyan diagnózis, ami a súlyos tünetekkel szemben is fel tudja venni a kesztyűt (amelyeket pedig Brown is említ).

A sebezhető ÚR szeretete a sötét szívűek iránt is feltétel nélküli. Sőt, a feltételszabással radikálisan szembeszállva kegyelmet adott mindazoknak, akik elszakadtak Tőle; akik se Hozzá, se másokhoz sem tudnak jól kapcsolódni. Akiknek igazán soha nincs részük feltétel nélküli szeretetben és valódi, meztelen, bizalmas összetartozásban.

Brené Brown azt reméli, hogy a sebezhető kapcsolódás fontosságát felismerve képesek leszünk először önmagunkat kellőképpen megbecsülni, utána pedig másokat is. De a megérdemelt szeretet nem olyasmi, amit hajlamos továbbadni az ember. Amit megérdemeltem, az az enyém – az csak nekem jár. Miért adnék belőle másnak? Érdemeljen ő is magának!

Csak az érdemtelenül kapott szeretet, a kegyelem az, ami valóban továbbterjed. Mint a vízesés…

Kapcsolódó:
A “fej” az, akiből továbbömlik a szeretet
Ha szeretsz, sebezhető vagy
Fügefalevél
Az emberi méltóság
Szeretett gyermekem vagy, akiben gyönyörködöm!

A sebezhetőség ereje – TED Talk” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Örülök, hogy belekapaszkodtál abba a morzsába a végén. 🙂 Erről amúgy eszembe jut Larry Crabb Kapcsolódás c. könyve, aki mint tapasztalt pszichoterapeuta ír ezekről.

    Megtapasztaltam, hogy a cikk utolsó három bekezdésében leírtak valóság. Krisztus megbocsátása valóságos, és új életet ad.

Hozzászólások lezárva.