Az odafigyelés szokása

A nevelés gyakorlat:

Charlotte Mason pedagógiájának ötödik alapelve:

5. A NEVELÉS LÉGKÖR, GYAKORLAT ÉS ÉLET.

A figyelem összpontosításának jó szokása a játékkal kezdődik. A kisgyerek arra összpontosítja a figyelmét, hogy a párolt répakockát és zöldborsót a tenyerével kilapítsa és szétkenje az etetőszéke tálcáján. Később arra koncentrál, amikor a kéz- és lábujjain eljátszod az “egy elment vadászni” mondókát. Koncentrál a “Hol a Mama, itt a Mama” játékra, amikor hol eltakarod az arcod a kendővel, hol előbukkansz mögüle. Az öledben ülve figyelmesen nézegeti az első könyvet, és élvezi, hogy újra meg újra végigolvasod neki ugyanazt. Elhallgatsz, és hagyod, hogy ő is mondjon valamit. Amikor beszél, te figyelmesen hallgatod. Átéli, hogy érdekel téged az, amit mond, tehát érdemes…

Carl Larsson: Gösta

Carl Larsson: Gösta

A történetolvasás egyre hosszabb lesz, ahogy egyre jobban tud figyelni. Szokásává válik, hogy hosszabb időn keresztül figyel. A neki való könyvek növelik az érdeklődését, és megszokja, hogy beszéljen is az olvasottakról. Közben új képességekre is szert tesz. Amikor eljön az ideje, boldogan és játszva tanul meg ő is olvasni. Ez a fontos lépés is természetesen, békés körülmények között zajlik. Megtanulja, melyik hanghoz milyen formájú betű tartozik; sokat gyakorolja a szavak hangokra bontását. Később már élvezi a nagy ákombákom betűk rajzolását is. Az összpontosított figyelmet igénylő foglalkozásokkal töltött időt mindig fogd elég rövidre, hogy ne alakuljon ki az elkalandozó gondolatok szokása.

Persze minden gyerek más. Van, aki könnyebben megszokja, hogy figyeljen. Te is figyelj a figyelme lankadásának első jeleire, különösen akkor, a picidnél nagyobb nehézségbe ütközik a figyelem összpontosítása.

A nevelés légkör:

A nevelés gyakorlat: