Az igazmondás szokása

A nevelés gyakorlat:

Charlotte Mason pedagógiájának ötödik alapelve:

5. A NEVELÉS LÉGKÖR, GYAKORLAT ÉS ÉLET.

Az apró dolgokban tedd könnyűvé a gyerekednek, hogy igazat mondjon. Segíts neki megtanulni, hogy pontosan és tárgyilagosan beszéljen az igazságról. Néha az a hozzáállás indítja el az őszintétlenség szokását, hogy az igazság nem olyan fontos, vagy, hogy a ködösítés még nem hazugság. Tanítsd meg pontosan végiggondolni, hogy mi történt, és segíts neki abban is, hogy pontosan mondja el. Ez a tudomány később abban is a segítségére lesz, hogy igazat mondjon.

– Alíz, nézd meg légy szíves, hogy hány doboz tej van a kamrában, és aztán gyere ide, és mondd meg nekem!

Alíz örül, hogy megkéred, és a négyévesek lelkesedésével szalad el, hogy megnézze.

– Botond, mondd meg Apának légy szíves, hogy a postásnak 1250 Ft-ot kell adni. Kérjél tőle még 250-et, mert csak 1000 van nálam!

Botond megtanulja, hogy a részletek is fontosak. Jól esik neki, hogy komoly megbízatást kapott, és ennek tudatában megy, hogy végrehajtsa az utasításodat.

Calr Larsson: Testvérek

Calr Larsson: Testvérek

Az egyenes beszédre való neveléssel nem kell megvárni, amíg azt a nagyon nehéz feladatot kell megtanítanod, hogy őszintén ismerje el, amit rosszul tett. Te magad is legyél őszinte és átlátszó. Otthon is és nyilvános helyen is gyakoroljátok az igazságnak megfelelő beszédet, sok apró ügyben, folyamatosan, minden adandó alkalommal. A megbízhatóság az emberi kapcsolatok alapja. Példánk Mennyei Atyánk, akire mindig számíthatunk, és akiben mindig bízhatunk. Ő soha nem ad okot a csalódásra – nem vezet félre bennünket. Nyíltan megosztotta velünk az igazságot. Az igazság számít.

“A ti beszédetekben az igen legyen igen, a nem pedig nem.”
– Máté 5:27

A nevelés légkör:

A nevelés gyakorlat: