Y generáció

Fogalmak szótára » szócikk: Y generáció

  • Az 1920 és 1930 között születettek a veteránok,
  • az 1946 és 1964 között születettek baby boom generáció,
  • az 1965 és 1975 között születettek az X generáció,
  • az 1976 és 1995 között születettek az Y generáció,
  • az 1996-tól napjainkig születettek pedig a Z nemzedék.

Az Y generációt jellemzi, hogy mivel tagjai a számítógépekkel együtt nőttek fel, szinte mind a “technológia őrültjei”. A modern technikák és a számítógép nélkül el sem tudják az életüket képzelni. Ezzel együtt azonban igen gyakorlatiasak, és már kisiskolás korukban tudnak számítógépezni és mobiltelefont használni.

(Forrás: Wikipédia)

y-generacio

Az Y generációval kapcsolatban sajátos stílusa ellenére tanulságos Csernus Imre nemrég megjelent könyve: A Kiút. A szerző a hvg.hu riporterével beszélgetett:

Hvg.hu: A könyv javarészt az Y generáció szűrőjén keresztül keresi a megoldásokat a különböző élethelyzetekre. Azt írod, hogy ennek a generációnak nagyon fontos a közösség, de ennek megélése áttevődött a virtuális világba, miközben az olyan klasszikus értékek, mint a család, a vallás, vagy a hiteles politika meginogtak. Visszafordítható-e ez a folyamat, és ha nem, merre tart?

Cs. I.: “Az Y generáció a virtuális térbe is csak önmagát teszi bele. Amikor elkezd posztolni azért, hogy lájkolják, valójában az is az önbizalomhiányra enged következtetni, csak ő ezt nem tudja.”

Hvg.hu: A virtuális közösségi terek eleve erre kihegyezve jönnek létre?

Cs. I.: “A közösségi tér ezt használja fel: az önmagában bizonytalan ember reakcióját, kommunikációját és frusztrációját. Mint ahogy megszületett a reklámpszichológia is. Az is egy tudatos manipulációsorozat. Aki befolyásolható, az manipulálható is, és azt racionális és emocionális szempontból is ki fogják használni és ugráltatni fogják.”

“A valódi mentálhigiéné óvodás korban kezdődik. Ha ezeken a területeken el is indul az oktatás, a mai magyar mentalitást megnézve ahhoz, hogy bármilyen változás bekövetkezzen, kell egy generációnyi idő, 25 év.

A mai kor emberének rá kéne ébrednie: az emberi lét alapvető sajátossága, hogy felelősséget vállalunk az érzéseinkért és racionálisan a cselekedeteinkért is…”

(A teljes riport itt olvasható)