A CSALÁD EREJE – Ragaszkodj a gyermekeidhez!

csalad-ereje-uj-boritoMEGJELENT! A Libri boltjaiban már kapható, megrendelni pedig ezen a linken lehet.

E KÉK nevelés blog oldalain többször hivatkozom Dr. Gordon Neufeld és Dr. Máté Gábor Hold On to Your Kids c. könyvére. Magyarul 2014-ben jelenikt meg A CSALÁD EREJE – Ragaszkodj a gyermekeidhez! címmel a pszichológus és orvos társszerzők munkája. Noha a mű oroszlánrésze a kanadai Dr. Gordon Neufeld fejlődéspszichológus életművét önti szavakba, nálunk a társszerző, Dr. Máté Gábor “neve alatt fut”; gondolom, magyar származására és a nálunk nagyobb ismertségére való tekintettel (ez azért elég nagy disznóság, kedves kiadó). Frissítés: Május 16-án megjelent a könyv, újratervezett borítóval, ami már mindkét szerző nevét méltóképp feltünteti. Köszönjük!

Ritkán írok könyvajánlót, de ez a könyv más. Napjaink valószínűleg legfontosabb könyvét tarthatja kezében az olvasó a gyerekek és fiatalok érzelmi fejlődéséről, a társas kapcsolatok képességének kialakulásáról, a tanulás folyamatáról, a nevelésről… egyszóval arról, hogy mi a szülők (és a gyerekről gondoskodó, érte felelős többi felnőtt) szerepe az érett személyiség kibontakozásában.

Mindjárt az elején egy olyan példával találkozunk, ami minden szülőnek ismerős: a kamasszal, akire a szülő semmilyen eszközzel nem tud hatni, mert a kortársai már fontosabbak számára. Ráadásul ezt az állapotot még normálisnak is tekintjük: ilyen nehéz a kamaszokkal. Neufeld és Máté lépésről lépésre vezet rá bennünket, hogy a kortárs-orientáció, bár általánosan elterjedt jelenség, mégsem normális. Sokkal inkább a gyermeki kötődés kényszerű és nem rendeltetésszerű átirányításának, és a velünk született szülői ösztönök elnyomásának együttes következménye. E jelenség húzódik meg az olyan problémák hátterében, amelyekkel ma már mindenki rendszeresen szembesül, aki fiatalokkal foglalkozik: az iskolában egyre lehetetlenebbé válik a tanítás, a kultúra kiüresedőben van, az iskolai erőszak egyre ijesztőbb méreteket ölt, a szexuális aktivitás a pszichoszexuális érettséget jóval megelőző életkorban kezdődik, terjednek az önpusztító magatartásformák, a pszichiátriai betegségek és az aggresszív viselkedés. Mindez nem természetes, és másképp is lehet. Neufeld és Máté segít megértenünk, hogy a megoldás kulcsa itt lapul a saját zsebünkben.

A szerzők a fejlődéspszichológia és a neurobiológia legújabb tudományos eredményei, valamint Neufeld 35 éves klinikai tapasztalata alapján adják közre elemzésüket mindenki számára érthető formában. Ami mindebből következik: egy teljes mértékben új szemlélet. A szülő és a pedagógus eredményessége nem azon múlik, hogy mit tesz, hanem azon, hogy kicsoda: milyen szerepet tölt be a gyermekkel (vagy a kamasszal) való kapcsolatában. A nevelés és a tanítás lényege tehát nem a módszer (az ügyes trükközés), hanem a kapcsolat. A KÉK nevelés is erről szól – ezért ajánlom tehát minden KÉK szülő figyelmébe a szerzőpáros könyvét, amely az alapos elméleti felkészítés mellett konkrét családi és iskolai példák segítségével is segít elsajátítanunk az új nevelési paradigmát.

Az olvassbele.com jóvoltából ITT BELEOLVASHATSZ!

A kiadó így ajánlja:

Dr. Máté Gábor és Dr. Gordon Neufeld egyesült erővel elemzik korunk egyik legégetőbb problémáját: a kortársak egyre inkább átveszik a szülők szerepét gyermekeink életében. A gyerekek társaiktól tanulják meg, mi a jó és mi a rossz, milyenek legyenek, hogyan viselkedjenek, ez azonban aláássa a családokat, megmérgezi az iskola levegőjét, agresszivitással és korai szexualitással teli ifjúsághoz, a kamaszbandák, az iskolai lövöldözések, a kamaszkori öngyilkosságok számának emelkedéséhez vezet. Ne hagyjuk! A család ereje visszahelyezi jogaiba a szülőt, az elméleti háttér megismertetésén túl pedig tanácsokkal szolgál, hogy visszataláljunk ősi szerepünkbe. Segít, hogy gyermekeinknek irányt mutassunk, hogy megtapasztalhassák a család erejét.

Dr. Máté Gábor 1944-ben született Budapesten. Családjával 1957-ben vándorolt ki Kanadába. Több mint húsz évig családorvosként dolgozott, hét évig volt a Vancouveri Kórház orvosi koordinátora, jelenleg ír és előadásokat tart szerte a világon. Célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a betegségek tágabb összefüggéseire.
Dr. Gordon Neufeld a fejlődéslélektan neves szakértője. Az általa alapított, kilenc országban működő Neufeld Intézetben szülőknek és pedagógusoknak tartanak neveléssel kapcsolatos tanfolyamokat és tréningeket. Számos DVD-t adott ki a témakörben.

A CSALÁD EREJE – Ragaszkodj a gyermekeidhez! igazi úttörő alkotás, amely remélhetőleg a magyar szülők, pedagógusok és politikai döntéshozók szemléletét is segít átformálni arról, hogy ki a gyerek, és mire van szüksége. Úgy gondolom, hogy napjainkban közérthető formában nem született ennél fontosabb könyv sem a családi nevelésről, sem az iskoláról, sem a fiatalok valódi szükségleteiről. Akinek e témák bármelyike fontos, az szerezze meg, és olvassa el figyelmesen!

Még a borítója is KÉK 🙂

newrule

FRISSÍTÉS (2014. május 7.): Régóta várjuk a könyv megjelenését. Érdeklődésemre a kiadótól jó hír érkezett:

Kedves Krisztina! Kénytelenek voltunk több alkalommal eltolni a megjelenés dátumát, de mostanra a könyv nyomdába került, a várható megjelenés május 15. Egy-két nap eltérés lehet a nyomda kapacitásától és a terjesztés gyorsaságától függően.

A honlapon javítottuk a könyv adatlapját, most ismét előrendelhető. Hamarosan felkerül a végleges borító is.
Nagyon köszönjük a kitartó érdeklődést!

Üdvözlettel:

Lovas Anna
Libri Könyvkiadó Kft.
Titkárság
lovas.anna@libri-kiado.hu
06 1 346 0560

FRISSÍTÉS (2014. május 16.): Most kaptam a hírt, hogy MA MEGJELENT! Az Alexandrában még nem volt kint a polcokon, de a Libriben állítólag már igen! Végre! Nagyon vártuk!

A CSALÁD EREJE – Ragaszkodj a gyermekeidhez!” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Kedves Krisztina,

  Köszönöm ezt a szép elismerést. Egyébként tudjad, hogy teljesen megegyezek arról amit a címlapról, illetve a társszerzők kimutatatásáról irsz, ezt már többször magam is említettem a tényleg kitünő kiadómnak.

  További jó munkát és egészséget.

  Máté Gábor

  • Kedves Gábor,
   én pedig köszönöm, hogy benéztél ide a blogomra. Igen, ahogy az írásaid és előadásaid alapján megismertelek, tudom, hogy tőled távol állna ez a furcsaság a szerzők feltüntetését illetően. Örülök, hogy egyre több munkád a magyar olvasókhoz is eljut. Nagyszerű feladatot kaptál Istentől, óriási értéket adsz közre, nemcsak ebben a könyvben. További sok örömteli felfedezést!
   Kriszta

Hozzászólások lezárva.