Kötődő agy

Fogalmi szótár » szócikk: kötődő agy

KÖTŐDŐ AGY = agyunk társas kapcsolódást szolgáló rendszere. Nem egyetlen agyi területet jelent, hanem különböző agyi területek összehangolt működése. Ez a rendszer szabályozza nem tudatos indulat-, érzelem- és ösztönvilágunkat. Az emberen kívül sok más teremtmény rendelkezik még “kötődő aggyal”, de csak mi, emberek vagyunk képesek tudatosan is megélni kötődéseinket és indulatainkat.
limbikus-rendszer
A kötődő agy központja az amygdala: a középagyban található, mandula alakú terület, agyunk félelemközpontja [1], amelynek riasztórendszere veszély esetén (így a szeparáció hatására is) bekapcsol. A limbikus rendszerhez tartozó amygdala a szervezet elsőrendű érzelmi-indulati központja. Részt vesz mind a kellemes, mind a félelemmel kapcsolatos érzelmi válaszainkban.

Az amygdala riasztását követő kémiai változásokat fokozott éberség és rossz érzések formájában érzékeljük: elönt bennünket a félelem, a megkapaszkodó késztetés, vagy a frusztráció.

Társas lények vagyunk, és a szeretett lény a menedékünk. Amikor azt tapasztaljuk, hogy távolodik tőlünk (elhagy, vagy ‘csak’ érzelmileg tűnik megközelíthetetlennek, közönyösnek), biztonságérzetünk is megrendül (gyámoltalanul magára maradt, fázó kisgyereknek érezzük magunkat). Az amygdalában ilyenkor is megszólal a riasztórendszer, és elkezdi leadni a vészjelzéseket.

______________________________
[1] Joseph LeDoux, a New York Állami Egyetem idegkutatója nevezte el félelemközontnak az amygdalát. (Joseph LeDoux (1996) The Emotional Brain: The Mysterious Underpinnings of Emotional Life)