Az érett személyiség három minimális kritériuma

“Az emberséget nem tanuljuk, hanem belenövünk.”
– Dr. Gordon Neufeld

A gyerekek olyan szülő-gyerek kapcsolatban tudnak éretté fejlődni, amelyben a szülő maga is felnőtt: érett személyiség. Nyilvánvaló, hogy nekünk magunknak is érett felnőtteknek kellene lennünk. Érett felnőttekkel kellene házasságot kötnünk, érett felnőttekre kellene bíznunk a gyerekeinket az iskolában, és érett felnőtteket kellene országunk vezetőivé választanunk.

Tegnap azt írtam, hogy nekünk kellene arról gondoskodnunk, hogy a gyerekeink teljesen kifejlődjenek. Azt írtam, hogy a nevelő munkával az érett (virágzó és gyümölcstermő) emberré fejlődés feltételeit kell megteremtenünk. De mit jelent az, hogy valaki “teljesen kifejlődik”? Milyen egy érett felnőtt ember? Melyek az érettség minimális kritériumai?

erett-ember-harom-kriteriuma
Dr. Gordon Neufeld szerint az érett személyiség három minimális kritériuma az, hogy valaki legyen

  1. önállóan is életképes,
  2. alkalmazkodóképes, és
  3. kapcsolatban is önmaga.

Legalább ezeknek meg kellene lenniük a gyerekeinkben ahhoz, hogy a nevelésüket befejezettnek tekinthessük.

És – természetesen – nekünk magunknak is rendelkeznünk kellene ezekkel a tulajdonságokkal, mivel a gyerekek olyan szülő-gyerek kapcsolatban tudnak éretté fejlődni, amelyben a szülő maga is felnőtt: érett személyiség. Érett felnőttekkel kellene házasságot kötnünk, érett felnőttekre kellene bíznunk a gyerekeinket az iskolában, és érett felnőtteket kellene országunk vezetőivé választanunk.

A következő napokban az érettség e három minimális kritériumát nézzük meg közelebbről.