A fejlődés a nyugalom helyén történik

szemelyiseg-01A fejlődés, a növekedés nem az akarat és nem az igyekezet hatására történik. Nem a növény látható részén, hanem a felszín alatt, a nyugalom helyén indul meg. A növény addig fejlődőképes, amíg egyre mélyebbre hatoló gyökerei zavartalanul szívhatják fel táplálékát a föld alatt. Ez még ránk, felnőttekre is érvényes – a mi fejlődésünk is leáll, ha a gyökereink nyugalmát valami megzavarja. Mennyivel inkább érvényes a gyerekeinkre!

A nyugalom és a fejlődés (nevelkedés, növekedés, érés) kéz a kézben járnak. Ez csak akkor meglepő, ha nem a játékból indulunk ki. Ha már értjük, mi a valódi játék, az is nyilvánvaló, hogy a fejlődéshez (amelynek előtörő csúcsa a játék) nyugalomra van szükség. Az előrelendítő játékhoz például védett “játszótérre”. A NYUGALOM és a FEJLŐDÉS elválaszthatatlan kapcsolatban vannak egymással. Elég egyszerű a képlet, csak össze kell illeszteni a mozaik darabjait.

Jézus mondta:
“Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. Mert az én igám boldogító, és az én terhem könnyű.”
– Máté 11:28-30

A valódi növekedés a nyugalom helyéről indul

A test és az agy növekedésének ugyanúgy előfeltétele a nyugalom, mint az érzelmi és a pszichés érésnek. Tudtad, hogy a gyerekek alvás közben nőnek? Éjszaka nőnek, nem nappal! Persze csak olyankor, amikor nyugodtan tudnak aludni. Tudtad, hogy az agy is pihenés közben növekszik? Az agynak is van nyugalmi ciklusa, ami rettentő fontos a fejlődéséhez. Olyankor regenerálódik az agy. Alvás nélkül négy napon belül majdnem mindenki hallucinálni kezd. Nyugodt pihenés nélkül az agyunk nem tud rendesen működni. A nyugalom tehát létfontosságú a megfelelő agyműködéshez.

Sok gyerek sehol nem találja a nyugalom helyét! Egyfolytában be vannak fogva; nem játszanak, nem alszanak rendesen. Nem marad lehetőségük arra, hogy gyerekéletet éljenek, mert minden idejükben a felnőtt életre készítik fel őket azok a felnőttek, akik azt hiszik, hogy a munka tesz minket emberré, és hogy az információ-átadó oktatás, meg a céltudatos képességfejlesztés a fejlődés kulcsa.

Mi, felnőttek is ki vagyunk merülve. Krónikus betegségekkel járunk orvoshoz, miután lemerítjük a mellékvesénket. Nem találunk nyugalmat az életünkben. És nemcsak arról van szó, hogy túl sok a dolgunk. Az érzelmi fejlődéssel és a pszichológiai éréssel vannak gondjaink, amikor nem találjuk a nyugalom helyét az életünkben.

A pihenést a paraszimpatikus idegrendszer teszi lehetővé

Az autonóm (vegetatív) idegrendszer két részből áll. A szimpatikus idegrendszer hatáskörébe tartozik a munka pszichológiája, a paraszimpatikus idegrendszer hatásköre pedig a nyugalom pszichológiája.

szimpatikus-paraszimpatikus-idegrendszer

Az autonóm idegrendszer e két része ellentétesen hat ránk. Egymást kiegészítve, ciklikusan működnek. Gyakran megesik azonban, hogy elakadunk a szimpatikus (serkentő) idegrendszeri működésben, ahol viszont nincs nyugalom. Ha pedig nincs nyugalom, regenerálódás sincs. Nincsenek meg a növekedés feltételei, tehát nem tudunk továbbfejlődni, nem bontakoznak tovább a bennünk rejlő lehetőségek. Megváltozik az endokrin rendszerünk (a belső elválasztású mirigyek rendszere), a neurotranszmitterek [1] is másmilyenek lesznek; egész pszichés állapotunk megváltozik. Ami meg is látszik rajtunk; nem nehéz észrevenni.

A paraszimpatikus (nyugtató) idegrendszer működése az energia megőrzésére és újratermelésére irányul. Aktivitásakor a szívritmus csökken, az emésztőrendszer vérellátása megnő, a pupillák összeszűkülnek. Ha ismerjük ezt az állapotot, könnyen felismerjük: olyankor történik, amikor egy jót lazítunk.

A paraszimpatikus idegrendszer működési ciklusát akaratlagosan az átlagosnál jóval több mozgással lehet elindítani. Ha aktív mozgással (például valamilyen sporttal) jól kifárasztjuk magunkat, beindul a paraszimpatikus idegrendszer, és jólesően ellazulunk – sokan ezért érzik úgy, hogy egyedül a sporttal tudnak kikapcsolódni, megpihenni és feltöltődni. Vajon miért izeg-mozog annyit sok nehezen kezelhető, “rossz” gyerek? És vajon mit teszünk velük, ha az okok megismerése és az akadályok elmozdítása helyett a tüneteik megszűntetésétől várjuk a megoldást?

Az autonóm idegrendszer ciklusainak természetes úton, külön beavatkozás nélkül is működnie kellene.

hiperaktiv

A hiperaktivitás nem személyiségvonás

Az állandó nyugtalanság (amit gyerekeknél hiperaktivitásnak, ha más tünetekkel nem párosul, akkor hipermotilitásnak szoktak nevezni) arról árulkodik, hogy valaki nem találja a nyugalom helyét. Valóban egyre nyugtalanabbak a gyerekeink. Az egyik leggyakrabban diagnosztizált zavar, az ADD (Attention Deficit Disorder = figyelemhiány zavar) jellegzetes tünete a nyugtalanság. A másik kettő: gyenge koncentrációs készség és hiányos impulzuskontroll. A három tünet közül már kettő elég a diagnózis felállításához.

A nyugtalan gyerekek száma évről évre nő. Ma már az európai gyerekek 5%-a hiperaktívnak számít. A legújabb neurológiai vélemények szerint azonban nincs különösebb baj a hiperaktív gyerekek agyával. A legtöbb gyerek azért mutatja az ADD neurológiai tüneteit, mert állandó nyugtalanságban él. Ez az állapot nem személyiségvonás. Nem is genetikai hiba. Annak az eredménye, hogy sehol nem találja az igazi nyugalom helyét.

hr2

A továbbiakban arra keressük a választ, hogy mi a nyugalom, és hogy támogatja a gyerekek legfontosabb tevékenységét, a valódi játékot. Az is kérdés, hogy mivel segíthetünk a gyerekeinknek megtalálni a nyugalom helyét? Elfoglalja-e valami az életükben? Mitől kellene őket megszabadítanunk ahhoz, hogy nyugalmat biztosíthassunk a számukra?

Legközelebb tehát ezekkel folytatjuk: Szabadítsd meg a gyerekeidet a nyugalmat és a szabad játékot kiszorító tevékenységektől! Gondoskodj róla, hogy elegendő szabadságuk legyen:

Lehet, hogy így is lehet védekezni az ADD (ADHD) és társai ellen?

Kapcsolódó írás:

“Megpihent a hetedik napon”

“Istent soha senki sem látta: az egyszülött Isten [Jézus], aki az Atya kebelén van, az jelentette ki őt.”
– János 1:18

Véget nem érő munka nincs a Biblia világában, de van beteljesülés. Van pihenés. Bármivel foglalkozunk, a végső cél nem a teljesítmény, hanem a kapcsolat – hogy az emberiség megnyugvást találjon Jézus “kebelén”.


[1] A neurotranszmitterek olyan kémiai ingerületátvivő anyagok, melyek a jeleket az egyik idegsejtről a másikra továbbítják.

Ajánlott olvasmányok:

  • Dr. Máté Gábor: Szétszórt elmék – A figyelemhiány zavar új gyógymódja (Libri, 2013)
  • Dr. Gordon Neufeld & Dr. Máté Gábor, M. D: A CSALÁD EREJE – Ragaszkodj a gyermekeidhez! (Libri, 2014 – megjelenés alatt)

A fejlődés a nyugalom helyén történik” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Kedves Kriszta,

    Sok hálával tartozom a jó Istennek a KÉK nevelésnek, előadásaidnak, a blog-odnak….neked. Most azonban, kérlek, engedj meg egy kis “akadékoskodást”. Két kisfiam van, mindkettő ADHD-s. Szerető, hívő családban nőttek/nőnek fel, nem mondom, hogy mindig nyugodt légkörben: hisz én is és a férjem is ezzel a hiányossággal élünk. Szóval olyan “olaszosan” sokszor, vagy apósom szerint mint Mézgáék. Pár hete olvasom Máté dr. Szétszórt elmék c. könyvét, ami – legnagyobb megdöbbenésemre – még mindig tudott újat (sőt!) mondani nekem az ADHD-ről. Így ebből most már megérthettem, hogy a genetikai átörökítésen kívül az enyhén de azért mégis nyugtalan gyermekkorukkal is hozzájárultunk ahhoz, hogy ők is ezzel a neurotranszmitter hiánnyal éljenek. Cikkedben írod, hogy “nincs különösebb baj a hiperaktív gyerekek agyával”. Különösebbnek azért nevezném ezt az ingerületátvivőanyag-hiányt…mert ez nincs nekik, vagyik kevés van. Egyetértenék veled, hogy sok gyerek mutatja az ADD tüneteit, mert zaklatott életmódot élnek, de ő miattuk nem jelenthetjük ki, a valódi ADD-s nem genetikai hiba, hiszen – Máté dr. szerint is – ha a gyermek zaklatott családban nő is fel, de nem hordozója az ADHD kialakulásáért felelős génnek, akkor nem lesz az. Köszönöm szépen, hogy írtál erről a témáról – sokkal több publicitást érdemelne – és hálás vagyok, hogy preventív közelítetted meg a témát, felhívva sok babás család figyelmét a nyugodt környezet megteremtésének kezdettől fogva, és a nagyobb gyerekeseknek, hogy sose késő elkezdni erre tudatosan figyelni, mert állítólag…..van vissza út!

    • A Szétszórt elmék a legjobb könyv e témában azok közül, amit ismerek. Igazad van, egy rövid cikkben egy ilyen odavetett mondat félreérthető. Ugyanazt gondolom, mint Dr. Máté, de úgy látszik, felszínesen fogalmaztam, köszönöm.

Hozzászólások lezárva.