Mitől jó egy igazi gyerek?

« KÉK fegyelmezés

Mi lehet az oka, hogy egyes gyerekek természetesen is jól viselkednek?

Volt idő, amikor azt gondoltuk, és sokan még ma is azt gondolják, hogy minden, ami természetes, az csak rossz lehet, legalábbis ami a gyerekeket illeti. Ha a gyereked természetes fejlődését támogatod, akkor biztosra veheted, hogy vadember lesz belőle. Engedetlen, zabolátlan, civilizálatlan; aki nem tud másokra tekintettel lenni, felelőtlen, önző, élhetetlen és elkényeztetett.

kek-fegyelmezes-vadember

A természethez való viszonyunk sok mindenben változott az elmúlt 300 év alatt… már ami a természeti környezetet illeti. Zöldek lettünk. Tiszteletben tartjuk és védjük a természetet. Tudjuk, hogy vannak törvényei, megvan a kényes egyensúlya – aki hisz Istenben, az azt is tudja, hogy a természet törvényei Isten terve szerint működnek. Igyekszünk odafigyelni, hogy ne bontsuk meg a természet egyensúlyát, mert tudjuk, hogy az hosszú távú következményekkel jár.

A gyerekekkel kapcsolatban viszont még mindig azt gondoljuk, hogy ha nem csattogtatjuk az ostort, ha nem termünk azonnal a helyzet magaslatán, akkor sose fognak jól viselkedni. Sose lesznek tekintettel másokra. Sose lesznek udvariasak. Sose tanulják meg, mit szabad és mit nem.

Honnan ered tehát a jó viselkedés? Mi AZ EGÉSZSÉGES JÓSÁG TITKA?

“A valóság egészséges, és a Szentírással is harmonizál.” – mondta egy előadásán Dr. Szalai András, az Apológia Kutatóközpont vezetője.

A nevelési gyakorlatunk is akkor lesz jó és egészséges, ha a valóságra alapozzuk. Olyan helyekről kell begyűjtenünk az ismereteinket, ahol a valóságot tudjuk megismerni. A Szentírás Isten kijelentése, és a valóság egy részét, ismerhetjük meg belőle: mindazt, amit az Istennel való kapcsolat törvényeiről tudhatunk. A természettudományos vizsgálatok pedig Isten alkotását vizsgálják, és a valóság egy másik részét, a természettel való kapcsolat törvényeit ismerhetjük meg belőlük.

A Biblia szemléletét már elfelejtettük, a fejlődés-lélektani kutatások eredményei pedig még nem épültek be a köztudatba. Pedig a természet alkotójának van terve; meglehetősen figyelemre méltó terve van az emberi viselkedésre.

Isten maga jelentette ki a bibliai szerzőket megihletve:

– Jeremiás 31:33 – “Törvényemet a belsejükbe helyezem, szívükbe írom be. Én Istenük leszek, ők pedig népem lesznek.”

– Példabeszédek 1:7 – “Az Úrnak félelme az ismeret kezdete.”

– Példabeszédek 22:6 “Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól.”

– Kolossé 2:3 – “Krisztusban van a bölcsesség és ismeret minden kincse elrejtve.”

torvenyemet-szivukbe-irom-beAkkor nevelünk egy gyereket a “neki megfelelő” módon, akkor adjuk neki azt, ami JÓ és egészséges, ha Isten tervével, a természetes fejlődés jó tervével összhangban neveljük őket. Ennek a képnek a darabjait fogjuk most összerakni. Erről szól a KÉK nevelés, a kapcsolatra épülő következetes nevelés.

Ha minden Isten terve szerint zajlik, akkor a jó viselkedés egy nagyon egészséges helyről jön elő a gyerekekből. De jöhet egészségtelen helyről is, mert egészségtelen jó viselkedés is van. Ezért nem elég, ha a fegyelmezéssel pusztán a jó viselkedést akarjuk elérni. Egészséges lelkű gyerekeket akarunk nevelni, akik ki tudnak bontakozni azzá az érett felnőtté, akik Isten terve szerint lehetnek.

Dr. Gordon Neufeld fejlődéslélektani kutatásai szerint a harmonikusan fejlődő, a (belülről fakadóan) jó viselkedő gyerekekre hat közös vonás jellemző. Nem genetikusan meghatározott személyiségjegyekről van szó! Ezeknek az emberi tulajdonságoknak a lehetőségével születik minden ember. Mind a hat vonás a harmonikus emberi fejlődés során bontakozik ki, és a kialakulásuk elmarad, ha hiányoznak a harmonikus fejlődés feltételei. Minél több van meg belőlük valakiben, annál emberibb lesz, annál civilizáltabban tud viselkedni. E hat tulajdonság sok más mellett az egészséges önfegyelem kulcsa is.

kek-fegyelmezes-6-tulajdonsag

Ennek a hat vonásnak a kialakulásán dolgozunk, amikor a gyerekeinket fegyelmezzük.

A fegyelmezés nagy titka, a jó viselkedés nagy titka: HOGY ÉRHETEM EL, HOGY A GYEREKEM ezzel a hat tulajdonsággal rendelkezzen?

Ez a hat tulajdonság lesz tehát a tudásbázisunk, amire a fegyelmezés gyakorlati elemeit alapozzuk.