Előbb melegítsd fel a kapcsolatot, és csak utána támaszkodj rá

« KÉK fegyelmezés

A jó viselkedés szándéka akkor jelenik meg, ha már működésbe lépett a kötődő ösztön.

Nem elég, hogy a gyerekednek úgy általában jó kapcsolata van veled. Ha a reggelt hidegen azzal indítod, hogy “Igyekezz, elkésünk!”, és előzőleg nem melegítetted fel a kapcsolatot, nem ébresztetted fel a kötődő ösztönét, akkor a sürgetés hatására úgy fogja érezni, hogy le kell lassítania. De még a férjed is így van ezzel, pedig ő sokkal tudatosabb kapcsolatban van veled. Az a helyzet, hogy a természetes szófogadáshoz (ahhoz, hogy jók akarjunk lenni annak a kedvéért, akit szeretünk) nem elég, hogy megvan valahol a kapcsolat. Ébren is kell lennie. Élvezem az új “okos” telefonomat. Jó, hogy van. De csak akkor tudnak rajta felhívni, ha be is van kapcsolva.

Minden alkalommal, amikor találkozunk, újra be kell kapcsolnunk, fel kell melegítenünk a kapcsolatot. Erre szolgál minden kultúrában a köszönés. Amikor újra találkozunk, egy barátságos tekintettel, mosollyal, pár szóval vagy mozdulattal, gyakran valamilyen érintéssel is üdvözöljük egymást. A meglévő kapcsolatok bekapcsolására, felmelegítésére szolgálnak az üdvözlő rítusok (szemkontaktus, mosoly, bólintás, kézfogás, ölelés, puszi… ahány ház, annyi szokás).

Előbb ébreszd fel a gyerekedben a kötődő ösztönt, ami visszahelyezi őt a meglévő jó kapcsolatba, és csak utána mondd meg neki, hogy mit csináljon! Minden reggel, és minden távollét után újra melegítsd fel a kapcsolatot: csalogasd elő a szemkontaktust, az ösztönös kis mosolyt és a bólintást. Ezekből az apró jelekből láthatod, hogy már él a vonal köztetek, zöld a lámpa, e pillanatban is összeköt benneteket a jó kapcsolat. Csak ezek után érdemes belefognod ügyed előadásába.

kotodes-melegitsd-fel

Jó ötlet például, ha reggelenként 10 perccel hamarabb fölkeltek, és a gyerekeitek egy kanapén, vagy az ágyatokban hozzátok bújva tölthetik az ébredést követő első 10 percet. Próbáld ki, és nézd meg, hogy néhány nap elteltével milyen hatással van egy ilyen apró jó szokás a reggeli lótás-futásra, a kapcsolatotokra, és az egész nap hangulatára!

Ha ég a zöld lámpa, újra bekapcsolt a kötődő ösztön, felmelegedett a kapcsolat, akkor már akár olyanokat is mondhatsz, hogy “igyekezz, elkésünk!”; de ezzel nem lehet kezdeni. Ha újra él a vonal, akkor van a gyereked befogadó és készséges üzemmódban. Akkor él benne a jó kapcsolatból fakadó természetes vágy, hogy jó legyen a kedvedért.

Ez a szófogadó lelkület másik titka. Az egészséges és hatékony fegyelmezés alapja tehát a gyerek természetes vágya, hogy jó legyen a kedvedért. A legkülönbözőbb viselkedési problémákba olyankor futunk bele, amikor ez a vágy hiányzik: vagy azért, mert nincs is meg a bizalmas kapcsolat, vagy csak ideiglenesen, mert elmulasztottuk felébreszteni.

Az engedetlenség és az ellenszegülés kapcsolati probléma.