A kötődés vonzó és taszító ereje

« KÉK fegyelmezés

A kötődő ösztön határozza meg a gyerek válaszát az akaratodra

A kötődés olyan hatóerő a kapcsolatokban, mint a gravitáció (tömegvonzás) ereje a fizikában. Kötődő ösztöneik miatt a gyerekeink “mágneses töltéssel” viszonyulnak hozzánk. Vagy vonzzuk, vagy taszítjuk őket; nem semlegesek.

kotodes-vonzo-taszito-ereje

Ha erős személyes szálak fűzik hozzád, akkor a kötődés vonzó ereje hat rá: jó akar lenni a kedvedért és együttműködő.

Ha nem tartozol azok közé, akikhez kötődik, vagy csak éppen nem ébresztetted fel a kötődését, akkor a kötődés taszító ereje hat rá: zsigerből ellenáll az akaratodnak. Ellenkezést vált ki belőle bármi, amit akarsz tőle (ld. ellenakarat).

A te gyereked is JÓ AKAR LENNI azok kedvéért, akihez kötődik, de nem akar jó lenni azok kedvéért, akikhez nem kötődik.

 • Jó akar lenni – felnéz rád és együttműködik. Tisztel és engedelmes.
 • Nem akar jó lenni – nem azt akarom mondani, hogy a gyerek feltétlenül arra érez késztetést, hogy rossz legyen, habár a deviáns gyerekek többségével ez a helyzet. Legtöbbjük a tudatában is van ennek. De a nem kifejezetten deviáns gyerekek többsége nem akar direkt rossz lenni. Ő sem érti, miért történik ez vele, de ösztönösen is lenézi az őt irányítani próbáló felnőttet, és ellenáll neki.
 • Ha él a jó kapcsolat, a gyerek odafigyel rád és szót fogad.
 • Ha nem él a jó kapcsolat, vagy éppen nincs “bekapcsolva”, a gyerek nem hallgat rád. Egyszerűen elengedi a füle mellett, amit mondasz.
 • Ha él a jó kapcsolat, a gyerek tőled próbálja ellesni, hogy milyen helyzetben hogy viselkedjen. Tőled várja az eligazító jeleket és az útmutatást.
 • Ha a kötődő kapcsolat nincs a helyén, a gyerek úgy érzi, hogy az ellenkezőjét kell tennie annak, mint amit vársz tőle. Nem követ, sőt, az ellenkező irányba indul.
 • Ha erősek a kötődés szálai, a gyerek ösztönösen téged tekint modellnek. Téged utánoz, hozzád akar hasonlítani, hozzád akar idomulni, példát vesz rólad.
 • Ha nincs meg a kötődés, akkor te leszel az, akitől minden áron különbözni akar.
 • Ha megvan a jó kapcsolat, a gyerek is azon van, hogy ne távolodjatok el egymástól.
 • Ha nincs meg jó kapcsolat, a gyerek megpróbál kizárni a magánszférájából. Távolságtartásra törekszik. A kisebb gyerek gúnyosan nyelvet nyújt, a nagyobb direkt az ellenkezőjét teszi annak, mint amit vársz tőle.

Az, hogy a gyereked jó akar lenni a kedvedért, nem feltétlenül elég ahhoz, hogy mindig sikerüljön is neki. Fontos, hogy ne a teljesítményét nézd, hanem a szándékát! Könnyen előfordulhat, hogy ég a vágytól, hogy jó legyen a kedvedért, de mégis rosszul sül el a dolog.

szandek-teljesitmeny

Az én anyukám kétszer fakadt sírva miattam, amikor kicsi voltam. Egyszer 4-5 évesen meg akartam lepni, és távollétében súrolószerrel megtisztítottam a gyönyörű, antik zongoráját. Sírva fakadt, amikor meglátta.

Másodszor már 8 éves voltam. Anyukám a negyedik kisbabájával foglalatoskodott, én pedig készségesen elvállaltam, hogy befejezem a zöldborsó főzeléket, amit elkezdett. A könyvemet is magamhoz vettem, hogy ne üresen teljen a várakozási idő a konyhában (amíg szépen megpuhul a borsó a fazékban és el lehet zárni a gázt). Anyukám hamarabb megérezte az égett szagot, mint én, aki elmerülten olvastam az elszenesedett főzelék mellett.

Az éretlenség a jóság útjába állhat. De legalább a szívem szándéka jó volt, és hosszú távon ez az, ami fontos.

Ha a gyereked szívében nincs is meg a szándék, hogy jó legyen a kedvedért, akkor nincs mivel elindulni. Ahhoz, hogy hatni tudj rá, hogy bármit elfogadjon és átvegyen tőled, először azt kell elérned, hogy jó akarjon lenni a kedvedért.

 • Ha él a kapcsolat, a gyerek egy csapatba akar tartozni veletek; össze akar tartani a családdal.
 • Ha nem él a kapcsolat, a gyerek ellenfélnek tekint, és a másokkal való összetartozását hangsúlyozza.
 • Ha jó állapotban van a kapcsolat, a gyerek el akarja nyerni a tetszésedet.
 • Ha nincs jól a kapcsolat, bosszantani próbál.

Ezek ösztönös reakciók. Ahogy a jóság forrása nem a jó emberi természet, hanem a jó kapcsolat, ugyanúgy a rosszaság oka sem a gyerek rossz természete, hanem a kapcsolat rossz állapota. A nevelés akkor könnyű, amikor a gyerekeinket a kötődő ösztön vonzó ereje mozgatja, nem pedig a taszító erő, az ellenakarat.

 • Ha jó a kapcsolat, a gyerek meg akar felelni az elvárásaidnak.
 • Ha nem, akkor meg akarja hiúsítani az elvárásaidat, csalódást akar okozni.
 • Ha jó a kapcsolat, a gyerek örömöt akar neked szerezni, és annak örül, ha sikerül, amit szeretnél.
 • Ha nem, akkor nem akar neked örömöt szerezni, sőt, akkor örül, ha nem valósul meg a rá vonatkozó akaratod.
 • Ha jó a kapcsolat, nincsenek titkai előtted.
 • Ha nem jó a kapcsolat, akkor sumákol, rejtőzködik és titkolódzik.

FOGLALJUK ÖSSZE az eddigieket:

Akkor tudsz hatni a gyerekedre, ha a tiéd a szíve. Akkor akar jó lenni a kedvedért, ha személyes kötelék fűzi hozzád.

kek-fegyelmezes-6-tulajdonsag

Eddig az egészségesen jó gyerek hat jellemző vonása közül az elsőről volt szó: arról, hogy JÓ AKAR LENNI annak a kedvéért, aki felelős érte és gondoskodik róla. Önmagában ez nem mindig elég, de kell ahhoz, hogy hatni tudj a gyerekedre. A folytatásban a harmonikusan fejlődő, “egészségesen jó” gyerekek öt másik tulajdonságával foglalkozunk…