Tudd, hol van a természetes hatalmad határa!

« KÉK fegyelmezés

Fegyelmezz úgy, hogy ne rongáld a kapcsolatot!

A kapcsolatra épülő fegyelmezés negyedik alapeleme: Tudd, hogy hol a határ, és ne lépd át! Lásd tisztán, meddig terjed a természetes hatásköröd! A gyereked éretlensége fölött például nincs hatalmad. Ezért nem is bölcs dolog belőle fegyelmezési ügyet csinálni.

Hiába mondod neki, hogy nőj már fel! Viselkedj! Gondolkozz, mielőtt cselekszel! Egy olyan gyerektől, aki még nem képes előre gondolkodni, mielőtt cselekszik, hiába várod el, hogy legyen megfontolt, és időben gondoljon a szabályokra, meg a következményekre.

kotodes-04

Ha nem látod rajta a belső konfliktusok jelét (hogy már működik benne az egyrészt-másrészt, már dilemmázik), akkor hiába igyekszel elérni, hogy megfontoltan cselekedjen. Amint egy erősebb impulzus bejut az agyába, amit támad egy ötlete, elfelejt mindent, ami a dolog ellen szól. A döntő pillanatban arra sem gondol, hogy ezt a dolgot történetesen megtiltottad. Pedig tudja. Csak most nem jut eszébe.

Az integrációra még éretlen gyereknél tehát meg kell kerülni ezt a képességet. Nem lehet érettebbé tenni annál, mint amilyen. Szóbeli instrukciókkal megbízhatóan “távirányítani” sem lehet egy olyan gyereket, aki még nem képes az önkormányzásra.

Ha még nem a belátás alapján hozott döntései határozzák meg a cselekedeteit, hanem fellobbanó vágyai és hirtelen indulatai, akkor az agy hatalmával próbálsz szembeszállni, ha elvárod, hogy a tanult szabályokat alkalmazza is az “éles” helyzetben. Az agya indítja őt valamilyen irányba, ezért hiába mondod, hogy állj, hagyd abba, nem szabad, változtass ezen a tempón!

Minél inkább megérted a gyerekedet belülről, annál világosabban érted, mit jelent, hogy a kicsi gyerekek és az éretlenek viselkedését még az érzelmek és indulatok vezérlik. Ha ezt érted, akkor már érdemes azon gondolkoznod, hogy hogyan tudnád mégis jó mederbe terelni, mert olyan irányban fogod a megoldásokat keresni, amerre érdemes. A civilizálatlan, zabolátlan, bosszantó viselkedés legfőbb oka az éretlenség, amin csak a fejlődés tud változtatni, és időbe telik. Ez az érem egyik oldala.

kotodes-05

Másrészt viszont, a gyerekednek kapcsolata van veled, tehát a világ leghatalmasabb ereje áll rendelkezésedre! Csak az a fontos, hogy a kötődés erejét használd! Ebben van a természetes hatalmad és tekintélyed. Isten nem hagyott minket magunkra, nem hagyott eszköz nélkül a gyerekeinkkel. Óriási hatalmat adott a kezünkbe – a kapcsolat erejét! A hatalmunk gyakorlását erre a körre érdemes tehát korlátoznunk egészen addig, amíg a gyerekünk érettsége is csak eddig terjed.