Vállald a felelősséget!

« KÉK fegyelmezés

Tarts rendet az önfegyelemre még nem érett gyerek életében!

A kicsik és az éretlenek fegyelmezésének első “tartalék” eleme: Vállalj felelősséget a gyerekedért, aki bajba kerül! Szülők és tanárok gyakori panasza: “Folyton szólok neki, hogy türtőztesse magát a szünetben. De hiába! Keresi magának a bajt! Hányszor megígértettem már vele, de…” Hát persze, hogy bajba keveredik! Az agya integráló képessége még nem működik! Nem él át belső konfliktust, mielőtt eldönti, hogy mit csinál. Nincsenek ellentmondásos érzései!

Amíg a gyereked impulzív, amíg nem gondolkozik, mielőtt cselekszik, addig a te felelősséged, hogy tartsd távol a bajtól! Verekszik a szünetben? Miért mehet felügyelet nélkül a többiek közé? A felnőtt a felelős a gyerekért! Miért kerülhet a gyereked olyan helyzetbe, ahol olyan elvárásoknak kellene megfelelnie, amelyeknek még soha nem volt képes megfelelni? Miért mehet egyedül a homokozóba, ha a lapátot rendszeresen valaki más fejéhez vágja? Nem az ő felelőssége, hanem a tiéd.

A te felelősséged, hogy ne ereszd össze a gyerekedet felügyelet nélkül más gyerekekkel, még a testvéreivel sem, ha még olyan éretlen, hogy képtelen kezelni a helyzetet. A gyerek tetteiért mindig az a felnőtt a felelős, akinek a gondjaira van bízva!

worlds-best-dad-02

Felelőtlen dolog az éretlen gyerekre hárítani a felelősséget! Zsákutcába vezet, ha őt teszem felelőssé még a saját felelőtlenségéért is! Nem azért vagyok mellette, mert még nem tud vigyázni magára? Nem ezért van minden kicsi gyerek felnőttekre bízva? Mi volnánk azok, akik gondoskodunk róla! A gondoskodáshoz az is hozzátartozik, hogy távol tartjuk a bajtól. Ha a gyerekem nem tudja felmérni a várható következményeket, vagy nem tudja figyelembe venni mások szempontjait, ha nem képes felfogni a figyelmeztető jelzéseket és nem tudja távol tartani magát a bajtól, akkor mi a dolgom? Mi az érte felelős felnőtt dolga? Nem neki kell mindent ezerszer elmondanom, hanem magamnak kell feltennem a kérdést: mit tegyek, hogy távol tartsam a bajtól ezt a gyereket?

Ha a megfelelő kérdést teszem fel, rendkívül találékony tudok lenni! Csak nem azt kellene kérdeznem, hogy hogy érjem el, hogy a gyerek ne keresse a bajt, hanem azt, hogy mit tehetek én, hogy távol tartsam a bajtól? Mindjárt lesznek használható ötleteim. Minden más ebből következik.


A kép lelőhelye