Zaklatók, áldozatok, szemlélők: az iskolai erőszak

konyv-coloroso-zaklatokA napokban olvastam Barbara Coloroso “KÉK” szellemű könyvét, amelyet idén tavasszal jelentetett meg a Harmat kiadó. Az alcím önmagáért beszél: Óvodától középiskoláig: hogyan szakíthatja meg a szülő és a pedagógus az erőszak körforgását?

A hátlapról: Micsoda veszélyes kombináció: a társait terrorizáló gyerek, a kiszemelt áldozat, aki nem mer segítséget kérni, a tétlen szemlélők, valamint a felnőttek, akik ártatlan “ugratásnak”, a gyermekkor velejárójának tekintik az erőszakot!

Ma már sajnos az újsághírek is arra figyelmeztetnek, hogy az iskolai terror akár tragédiához is vezethet. Barbara Coloroso könyve a mai korhoz igazított, átdolgozott változatban, az internetes zaklatásról szóló fejezettel kiegészülve kerül a magyar olvasók kezébe. A gyermeknevelés világszerte elismert szaktekintélye remekül használható eszközt ad a szülők, pedagógusok és mindenekelőtt a gyerekek kezébe. Ha tanácsait megfogadjuk, megszakíthatjuk az erőszak körforgását. J. Füstös Erika kiváló fordításának köszönhetően a magyar olvasó is döcögésmentesen élvezheti Coloroso életszerű és fontos gondolatmenetét.

Minden pedagógusnak és szülőnek ajánlom figyelmes elolvasásra! Családalapítás előtt álló leendő szülőknek és kisgyerekeseknek különösen érdemes átgondolni a könyv második részét, amely az egészséges családi légkör megteremtéséről, a családi nevelésről és a biztonságot adó közösségekről szól, a címe:  Az erőszak körforgásának megszakítása a törődés körforgásának megteremtésével.

A Libri boltjaiban és keresztény könyvesboltokban is kapható, megrendelni pedig ezen a linken lehet.