2. Mit akar Isten?

A Mindennapok Teológiája » 2. kérdés: Mit akar Isten?

Miért hozta létre Isten a világot, és milyen cél felé halad?

Mit árul el a Biblia Isten munkájáról? Miért olyan fontos Istennek a saját dicsősége?

Isten átfogó tervével, a teremtett világban végzett munkájával az eszkatológia foglalkozik. A szó hallatán az utolsó idők eseményeiről szóló jövendölések jutnak eszünkbe, pedig ide tartozik Isten munkájának az a része is, amit átfogó tervével összhangban az egyes ember életében jelenleg végez.

Mit akar Isten? Adni akar. Önmagát akarja megosztani: az Atya, a Fiú és a Lélek egymással, és velünk. Isten azért teremtett meg minket is, mert be akar vonni abba az életbe, ami akkora gyönyörűséget okoz neki: azért teremtett, hogy mi is részesüljünk az Ő életében.

Az újjászületett, Lélekben járó ember kitalálja, min dolgozik Isten Lelke, és csatlakozik Hozzá. De milyen nyomon induljunk el, milyen jelekből találjuk ki, hogy működjünk együtt a Lélekkel?

“A Szentírásból egyértelműen kiderül, hogy Jézus Krisztus szabadító művének végső célja Isten dicsősége”
– Jonathan Edwards (The Works Of Jonathan Edwards, vol. 1, 110).

“Isten végső célja Krisztusban saját dicsőséges tulajdonságainak megjelenítése.”
– Charles Spurgeon

A Fiú Isten azért lett emberré Jézusban, hogy az Atyát emberként megdicsőítse! Jézus emberként, közülünk valóként megvalósította Isten Törvényét! Mindent, amit Isten az emberektől elvár, Jézus megtesz.

Minden dicsőítést, engedelmességet, odaszánást, imádságot, szeretetet és áldozatot, ami az Atyát az emberiségtől megilleti, a Fiú teljesít. Isten emberi engedelmességet vár. De a mi emberi engedelmességünk szánalmas és elégtelen. A Fiú Isten viszont azért lett emberré, hogy Isten dicsőségére éljen helyettünk.

Az Ézsaiás Könyve 42. része is arról szól, milyen szenvedélyes ügy Isten számára saját dicsősége. A fejezet azzal kezdődik, hogy leírja az eljövendő Messiás feladatát, és a 8. versben következik Isten szándéknyilatkozata:

“Én vagyok az ÚR, ez a nevem; nem adom dicsőségemet másnak, sem dicséretemet a bálványoknak.”
– Ézsaiás 42:8

Jézus küldetése szorosan összefügg azzal, amilyen fontos Istennek a dicsősége.

Minden hívő tudja, hogy Isten szent és igaz. Logikus, hogy mivel Isten tökéletesen szent és igaz, abban gyönyörködik, ami szent és igaz. És, mivel az Atya, a Fiú és a Lélek szentsége tökéletes, legjobban egymásban gyönyörködnek. Ebből sejthetjük, milyen életbevágó, hogy Istenünk nem valami magányos egyeduralkodó, hanem társas lény: három különálló és egyenlő Személy szeretetkapcsolata.

Ha lenne bármi, amiben az isteni Személyek egymásnál (az Atya a Fiúnál, a Fiú az Atyánál, stb.) is jobban gyönyörködnének, akkor az a valami, vagy valaki a mi imádatunkra is igényt tarthatna. De Istenen (Az Atyán, a Fiún, és a Lelken) kívül semmi és senki nem érdemes és méltó az imádatra. Így okkal mondja ki az első parancsolat:

“Ne legyen más istened rajtam kívül!”
– 2Mózes 20:3

Mit jelent Jézus számára az örökkévalóság?

“Atyám, azt akarom, hogy akiket nekem adtál, azok is ott legyenek velem, ahol én vagyok, hogy lássák az én dicsőségemet, amelyet nekem adtál, mert szerettél engem már a világ kezdete előtt.”
– János 17:24

Jézus azt akarja, azért lett emberré, hogy mi is ott legyünk Vele, ahol Ő van: az Atya meg nem szűnő szeretetében.

Mekkora igazság! Mekkora örömhír!

Isten szeretet, és mi is meg vagyunk hívva a szeretetébe! Ez az élet értelme, és ez a világ keletkezésének oka!

Gyermekem!

Mielőtt bármi más létezett volna, már volt szeretet. Az Örökkévaló már akkor öntötte szeretetét a Fiúba. Más szóval:

“Az Isten szeretet.”
– János 4:8

Isten az Atya, a Fiú és a Lélek szeretetkapcsolata.

Minden mást ez a kapcsolat hozott létre, és mindennek ez a kapcsolat teszi értelmessé létét. A Szentháromság kapcsolata túl jó volt ahhoz, hogy Isten megtartsa magának. A túlcsorduló szeretet magyarázza, hogy az Atya (a Fiún keresztül és a Lélek által) megteremtette a világot… és nem egy magányos diktátor, hanem a Szeretet-Isten szentsége és igazsága követeli meg, hogy csak Őt imádjuk.

Isten szenvedélyes célja az, hogy kijelentse, átadja magát nekünk: azért vagyunk, hogy legfőbb örömünk az Ő három Személyének közössége legyen, és a többi emberrel való kapcsolatunkban is Őt képviseljük, önátadó szeretetét tükrözzük vissza. Ezt jelenti az, hogy Isten mindent megtesz a saját dicsőségéért.

A Mindennapok Teológiájának második kérdésének kulcskifejezése: Isten kapcsolatbeli dicsősége. Istennek teljes dicsőségében nem lehet részünk, de úgy tűnik, egy részét megosztja velünk. Kapcsolatbeli dicsőségét (szeretetét) Isten Lelke bennünk is meg akarja valósítani.

Kapcsolódó írások: A Mit akar Isten? kategória bejegyzései

Mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s