3. Kicsoda az ember?

A Mindennapok Teológiája » 3. Kicsoda az ember? » Kicsoda a nő?

“Megteremtette Isten az embert
a maga képmására,
Isten képmására teremtette,
férfivá és nővé teremtette őket.”
– 1Mózes 1:27

Az emberrel, az ember jellemzőivel, természetével, a világban elfoglalt helyével az antropológia (embertan) foglalkozik.

A pszichológia kísérletek és a tapasztalatok alapján rendszerezi az emberrel kapcsolatos ismereteit, és fogalmazza meg a különböző személyiségelméleteket. A bibliai antropológia a Szentírás kijelentései alapján az embert Isten férfi és női képmásaként határozza meg.

Az embert Isten olyan képességekkel látta el, hogy az isteni Személyek szeretetkapcsolatához tudjon csatlakozni, és saját boldogságát, valódi önmagát alkotójával a Szentháromság-Istennel való kapcsolatában megtalálni. Az embernek e képességét a bűn eltorzította, de Krisztus megváltó műve helyreállította.

Istenhez hasonlóan az embernek is az a legjellemzőbb tulajdonsága, hogy társas lény. Kapcsolat nélkül, mindenkitől függetlenül tehát nem lehet teljes az ember. Az Isten szeretetében élő ember, bár tökéletlenül, de emberi kapcsolataiban is a Szentháromság másik-központú, önátadó szeretetét valósítja meg. A férfi és a nő együtt Isten tükörképe: egymástól eltérő módon, egymást kiegészítve tükrözik vissza a szerető Isten társas természetét. A Mindennapok Teológiájának harmadik kérdése:

Kicsoda az ember?

ember-antropologia-3Ember

Az ember megbízatása. Emberi romlottság és emberi méltóság. Az ember Isten “képmása”: bibliai szavak.

emberAz ember: Isten képmása

Mit jelent, hogy az ember Istenhez hasonlít? Nőként és férfiként hogy lehet az ember Isten képmása? Isten, Akihez hasonlítunk: nem “én”, hanem “mi”…

nick-vujicic

Az emberi méltóság

Mindenki szeretetet és tiszteletet érdemel pusztán azért, mert ember. Minden ember Isten képmásának hordozója; ez az emberi méltóság alapja.

ember-tarsas-termeszete-2Az ember társas természete
Nemcsak vágyunk arra, hogy örömöt találjunk a kapcsolatainkban, hanem minden képességünk is megvan hozzá. Isten társas természetének vonásai bennünk is megvannak…

“Külön-külön sem a férfi, sem a nő nem hordozza magában az emberi lét teljességét. Önmagában egyikükben sem tükröződik Isten társas természetének képmása, csak a kettő kapcsolatában.”
– Mauro Meruzzi

kicsoda a férfi?Kicsoda a férfi?

A férfi nemi jellegét a testi jellegzetességek sok mindenben kifejezik, de nem teljes mértékben. A férfiasság olyan valami, amivel a férfi belülről tükrözi Isten bizonyos vonásait…

Kicsoda a nő?Kicsoda a nő?

A nő, akinek éltető eleme a bizalmas kapcsolat, már kislány korában rájön, hogy óvatosnak kell lennie; másokat nem érdekel minden benne rejlő csoda…KEZDETBEN…

003-alkossunk-embertAlkossunk embert a képmásunkra!
Miben hasonlít Istenre az ember? Korlátlan hatalmában? Mindentudásában? Abban, hogy szeretetkapcsolatban élő személy? El tudunk képzelni valakit, aki Istenhez hasonlít? Milyen lenne? A Biblia legtöbbet emlegetett verse “Isten képmásáról” szól…

007-elet-leheleteAz élet lehelete

“Azután megformálta az ÚRisten az embert a föld porából, és élet leheletét lehelte orrába. Így lett az ember élőlénnyé.” – 1Mózes 2:7. Mi lehet közönségesebb a föld poránál?…

ÁdámÁdám
Az Ádám név héberül azt jelenti: ember. A bibliai Ádám magában hordozza az egész emberiséget. Mi is az Ádámtól örökölt emberi életbe születtünk bele, de bukása révén Ádám az emberiség beteg törzsét szaporította.

A bibliai antropológia kérdései:

  • Mi a jelentősége annak, hogy az ember Isten képmása?
  • Mi a jelentősége annak, hogy az ember férfi és nő?

Fenséges méltóságot hordozó, és mélységes romlottságra képes teremtmény az ember. Istenhez hasonlít. De az is természetéből fakad, hogy újra és újra azt hiszi, ő a világ közepe, és egyedül is működtetni tudja az életét. Méltóság és romlottság – fenséges és rettenetes az ember.

Isten a saját dicsőségére teremtett bennünket férfivá és nővé. Őt dicsőítjük azzal, hogy a másokhoz való viszonyulásunk valami meglepőt (nem a természetünkből fakadót) és különlegeset (magunktól elképzelhetetlent) árul el arról, ahogy Isten viszonyul.

Amit, mint Isten képmásának női vagy férfi hordozói rendeltetésünk szerint elárulunk Róla, az ugyanaz, mint amit férfiként, vagy nőként különösen élvezünk Benne. Jézus tökéletes képet adott az Atyáról azzal, ahogy emberként megjelenítette és közel hozta hozzánk Isten személyiségét. A Lélek most bennünket is Krisztushoz hasonlóvá formál: nőies nővé és férfias férfivá. Nőies nővé, aki úgy jeleníti meg Isten hívását a Szentháromság táncába (áramló energiacseréjébe), hogy megnyitja magát, és a befogadó viszonyulás szépsége jelenik meg benne; és férfias férfivá, aki úgy jeleníti meg Isten cselekvő, kezdeményező lépését felénk (ami lehetővé tette meghívásunkat a Szentháromság táncába), hogy cselekvő és kezdeményező módon viszonyul másokhoz.

A Mindennapok Teológiája harmadik kérdésének kulcs-témája: szabadság a cselekvő, kezdeményező elindulásra, és a befogadó meghívásra.

A Mindennapok Teológiája » 3. Kicsoda az ember? » Kicsoda a nő?

Mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s